Άλμα 4,5% για το πετρέλαιο με ώθηση από την Κίνα

Άλμα 4,5% για το πετρέλαιο με ώθηση από την Κίνα

Ράλι με κέρδη που ξεπέρασαν τα 2,5 δολάρια σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου, λαμβάνοντας ώθηση από τα θετικά στοιχεία για τον τομέα υπηρεσιών της Κίνας, ενώ παράλληλα οι αναλυτές αναμένουν ότι θα ανακοινωθεί περαιτέρω υποχώρηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού WTI παραδόσεως Οκτωβρίου ενισχύεται κατά 4,36% ή 2,35 δολάρια με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 56,31 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ νωρίτερα τα κέρδη του είχαν ξεπεράσει και το 4,5%.

Παρόμοια κινείται και το ευρωπαϊκό αργό Brent, με το συμβόλαιο του Οκτωβρίου να κερδίζει 4,24% ή 2,48 δολάρια και να κινείται στα 60,74 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας καταγράψει υψηλό ημέρας στα 60,89 δολάρια ανά βαρέλι.

Tο ράλι των τιμών του πετρελαίου εντάσσεται στη γενικότερη ανάκαμψη που δείχνουν σήμερα οι παγκόσμιες αγορές μετά τη δημοσίευση έκθεσης στην Κίνα που έδειξε ότι ο τομέα των υπηρεσιών της χώρας αναπτύχθηκε τον Αύγουστο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών.

Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε κατανάλωση πετρελαίου και οι επενδυτές εκτιμούν ότι τα θετικά στοιχεία για την οικονομία της θα τονώσουν τη ζήτηση του «μαύρου χρυσού».

Την ίδια στιγμή, αναλυτές που ερωτήθηκαν σε δημοσκόπηση της WSJ εκτιμούν ότι τα κυβερνητικά στοιχεία των ΗΠΑ θα δείξουν πτώση των αποθεμάτων κατά 2,1 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Αυγούστου.

Επιπλέον ώθηση στις τιμές του πετρελαίου δίνει και η προαναγγελία των ΗΠΑ για ενίσχυση των κυρώσεων τους στο Ιράν, όπως και η εκτίμηση της Ρωσίας για υποχώρηση της παραγωγής αργού το Σεπτέμβριο.