Άλμα 260 μονάδων για τον Dow με ώθηση από τη συμφωνία ΗΠΑ - Μεξικού

Άλμα 260 μονάδων για τον Dow με ώθηση από τη συμφωνία ΗΠΑ - Μεξικού

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν τη σημερινή διαπραγμάτευση οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall, μετά την είδηση ότι οι ΗΠΑ ήρθαν σε συμφωνία με το Μεξικό για τις εμπορικές τους σχέσεις.

Ειδικότερα, οι δύο χώρες συμφώνησαν να αντικαταστήσουν την Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (NAFTA), ενώ οι συνομιλίες με τον Καναδά αναμένεται να αρχίσουν αμέσως, με την ελπίδα να επιτευχθεί τελική συμφωνία μέχρι την Παρασκευή.

Αυτό ανέφερε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν ακόμα προβλήματα με τον Καναδά, αλλά πιστεύω ότι θα μπορούσαν να επιλυθούν πολύ γρήγορα».

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 259,2 μονάδες ή 1,01% στις 26.049 μονάδες, ενώ στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο S&P 500 που διεύρυνε το ιστορικό υψηλό που σημείωσε την Παρασκευή, με κέρδη 0,78% ή 22 μονάδων στις 2.896 μονάδες.

Τέλος, νέο ρεκόρ κατέγραψε και ο Nasdaq που που ξεπέρασε τις 8.000 μονάδες, ενισχυμένος συγκεκριμένα κατά 71,9 μονάδες ή 0,91% ολοκληρώνοντας στις 8.017 μονάδες.

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, χαρακτήρισε στην ομιλία του την αμερικανική οικονομία ισχυρή, ενώ υπερασπίστηκε τη στρατηγική σταδιακής αύξησης των επιτοκίων δίνοντας την απάντησή του στις κριτικές πως η κεντρική τράπεζα κινείται είτε πολύ γρήγορα, είτε πολύ αργά θέτοντας σε κίνδυνο την επέκταση της οικονομίας.