Αλλάζουν όλα για το κρυπτονόμισμα του Facebook

Αλλάζουν όλα για το κρυπτονόμισμα του Facebook

Παρά την αρχική σχετικά εχθρική αντιμετώπιση του Facebook με αποκορύφωμα το μπλοκάρισμα όλων των λογαριασμών που διαφήμιζαν κρυπτονομίσματα, φαίνεται πως πλέον είμαστε στην τελική ευθεία για το λανσάρισμα του κρυπτονομίσματος που προωθεί το κοινωνικό δίκτυο.

Όπως έγινε γνωστό, το Libra Association, το φιλόδοξο εγχείρημα του Facebook, ανακοίνωσε την Τρίτη πως αλλάζει την ονομασία του σε Diem (στα λατινικά σημαίνει ημέρα), και σε συνεργασία με 27 εταιρείες μέλη ετοιμάζεται για λανσάρισμα κατά το 2021. Σε αντίθεση με τα φιλόδοξα του σχέδιο για την αλλαγή του παγκόσμιου τρόπου πληρωμών, το Diem θα ξεκινήσει ως απλό stablecoin (κρυπτονόμισμα με ακολουθεί σε ισοτιμία ένα παραδοσιακό νόμισμα) που είναι pegged στο δολάριο.

Στην ομοσπονδία αυτή συμμετέχουν κυρίως εταιρείες κρυπτονομισμάτων όπως Anchorage, Bison Trails, Blockchain Capital, Coinbase - τεχνολογικά startups όπως Uber, Spotify, Lyft, Checkout, αλλά και επενδυτικά κεφάλαια. Σημαντικός είναι και ο ρόλος της κοινωνίας των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων με τους Γιατρούς του Κόσμου και την πλατφόρμα μικροδανείων KIVA να συμμετέχουν ως ιδρυτικά μέλη.

Πολλές αλλαγές σημειώνει και στην ομάδα ηγεσία του project που θα προσπαθήσει να εισάγει τις πληρωμές στα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα, με επικεφαλής τους: τον Stuart Levey ως Διευθύνων Σύμβουλο, τον Sterling Daines επικεφαλής συμμόρφωσης, τον Ian Jenkins ως οικονομικό σύμβουλο , τον Dahlia Malkhi ως επικεφαλής τεχνολογίας, την Christy Clark ως επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού, τον Steve Bunnell ως Νομικό Σύμβουλο και τον Kiran Raj ως αντιπρόεδρο καινοτομίας και ανάπτυξης.

Το πιο διαδεδομένο κοινωνικό δίκτυο είχε ανακοινώσει τα σχέδια του τον Ιούνιο του 2019, δημιουργώντας κλίμα αισιοδοξίας στις αγορές κρυπτονομισμάτων για τα οφέλη που θα είχε η αγορά από την αναμενόμενη εξοικείωση των χρηστών με την τεχνολογία του blockchain και την αναμενόμενη δημοφιλία των κρυπτονομισμάτων. Η πρόταση του Libra επιχειρούσε να δημιουργήσει ένα νόμισμα χαμηλής μεταβλητότητας που θα απαρτίζεται από ένα καλάθι παραδοσιακών νομισμάτων από διάφορες χώρες. Αμέσως δημιούργησε παγκόσμια ανησυχία στους νομοθέτες και τις Κεντρικές Τράπεζες, δημιουργώντας πονοκέφαλο στον ίδιο τον ιδρυτή Mark Zuckerberg, ο οποίος κλήθηκε πολλές φορές να καταθέσει σχετικά με το εγχείρημα του. Ένας μεγάλος αριθμός των αρχικών μελών του οργανισμού αποχώρησε, δηλώνοντας την ανησυχία του για το νομοθετικό πλαίσιο. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, η κάθε εταιρεία έπρεπε να καταβάλει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια για να μπορέσει να συμμετέχει στο εγχείρημα.

Το σώμα διοίκησης του νέου οργανισμού πληρωμών, συντελέστηκε επίσημα τον Νοέμβριο του 2019, και τον Απρίλιο 2020 δήλωσε πως θα περιορίσει τον σκοπό του δημιουργώντας διαφορετικά stablecoin τα οποία θα απαρτίζονται από μόνο ένα παραδοσιακό νόμισμα.

Στην σημερινή ανακοίνωση, το Facebook δεν φαίνεται να συμμετέχει το ίδιο, ωστόσο εκπροσωπείται τόσο από το Novi το ηλεκτρονικό πορτοφόλι (θυγατρική του κοινωνικού δικτύου) που θα υποστηρίζει τα κρυπτονομίσματα του Diem, αλλά και από την εταιρεία Breakthrough Initiatives που σχετίζεται με τον Mark Zuckerberg.

Παράλληλα δημοσιεύθηκε ένα ανανεωμένο whitepaper, στο οποίο έχει εξαφανιστεί κάθε αναφορά στο κοινωνικό δίκτυο. Υπάρχει μόνο μια υποσημείωση στην οποία δηλώνεται πως παρόλο την αρχική πρωτοβουλία του Facebook, όλα τα μέλη είναι ομότιμα, και το κοινωνικά δίκτυο δεν έχει ειδικά δικαιώματα στον συνεταιρισμό.

Το Diem Dollar φαίνεται να έχει αδειoδοτηθεί από τις ελβετικές αρχές και συγκεκριμένα την Swiss Financial Market Supervisory Authority (FINMA).

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε σχετική αναφορά που δημοσίευσε ήταν ιδιαίτερα ένθερμη για τις πιθανές θετικές απόρροιες στο ευρώ αλλά και στον δανεισμό των κρατών μελών, στον αρχικό σχεδιασμό του κρυπτονομίσματος.

Η ΕΚΤ ανέφερε πως σε ένα φιλόδοξο σενάριο, το Libra θα μπορούσε να διαχειρίζεται κεφάλαια που να ξεπερνούν τα 3 τρις. Οι χρήστες του Facebook στις χώρες που αποτελούν την Ευρωζώνη αποτελούν μόνο το 10% του συνόλου. Σύμφωνα με την αρχική σκέψη, το ευρώ θα αποτελούσε το 18% του καλαθιού νομισμάτων που θα συνιστούσαν το Libra. Αυτό σημαίνει πως περισσότεροι χρήστες που δεν έχουν πρόσβαση στο ευρώ, θα αποταμίευαν τις καταθέσεις τους σε ευρώ, δημιουργώντας θετική πίεση στο νόμισμα της Ευρωζώνης. Σταδιακά αυτές οι εισροές θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα 243 δις. Αντίστοιχα, το Libra θα μπορούσε να αποτελέσει τον μεγαλύτερο χρηματοδότηση ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης. Το Libra θα διατηρούσε την πλειοψηφία των αποθεματικών του σε προθεσμιακές καταθέσεις, τοποθετήσεις σε βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, αλλά και μετρητά. Το 80% των καταθέσεων θα διατηρούνταν σε κρατικό ομόλογα, που σημαίνει ακόμα χαμηλότερο δανεισμό των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, μένει να δούμε εάν θα είναι το ίδιοι θετικοί και θα διαβλέπουν αντίστοιχα όφελος από το πιθανό μονοπώλιο του ψηφιακό ευρώ από το Diem Association.