Αλλαγή σκυτάλης στο management του ΟΛΘ – Μέρισμα 1,17 ευρώ

Αλλαγή σκυτάλης στο management του ΟΛΘ – Μέρισμα 1,17 ευρώ

Επισημοποιήθηκε η αλλαγή διοικητικής σκυτάλης στον ΟΛΘ στη σημερινή ετήσια γενική συνέλευση του οργανισμού, καθώς αποχώρησε ο έως πρότινος διευθύνων σύμβουλος Σωτήρης Θεοφάνης, με τον Αθανάσιο Λιάγκο να αναλαμβάνει χρέη εκτελεστικού προέδρου και τον Franco Nicola Cupolo χρέη διευθύνοντος συμβούλου. 

Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο διοίκησης του ΟΛΘ Α.Ε., με τις εκτελεστικές εξουσίες να αναλαμβάνονται τόσο από τον νέο Διευθύνοντα, όσο και από τον νέο Πρόεδρο της επιχείρησης. Σημειώνεται ότι η θητεία του προέδρου θα είναι τριετής με δυνατότητα επέκτασης κατά δύο έτη.

Ο κ. Θεοφάνης προτάθηκε να παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο και να βοηθήσει με την εμπειρία του στην υλοποίηση των έργων, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΟΛΘ ολοκληρώθηκε μετά από δίωρη διαδικασία και μετά την έγκριση των 14 θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Παράλληλα, η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή του πολύ υψηλού μερίσματος από τα κέρδη του 2019, με τους μετόχους να λαμβάνουν 1,17 ευρώ ανά μετοχή, έναντι των 0,57 ευρώ/μετοχή που είχαν λάβει από τα κέρδη του 2018, μια αύξηση κατά 105%.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΘ ΑΕ

Στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας είναι δεκαμελές και θα είναι πενταετούς διάρκειας. Σ’ αυτό συμμετέχουν οι: 
Αθανάσιος Λιάγκος, Franco Cupolo, Βοris Wenzel, Αrthur Davidian, Αlexander Wilhelm Von Mellenthin, Άγγελος Βλάχος, Σωτήριος Θεοφάνης, Βaiqiao Leon Fu, Παναγιώτης Αλευράς (ανεξάρτητο μέλος) και Παναγιώτης Μιχαλόπουλος (ανεξάρτητο μέλος). Οι κύριοι Βλάχος, Αλευράς και Μιχαλόπουλος θα απαρτίζουν και την Επιτροπή Ελέγχου της Εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της τρέχουσας εταιρικής χρήσης, όπως επισημάνθηκε από τη διοίκηση το 2ο τρίμηνο του 2020 επηρεάστηκε από την αρνητική επίπτωση της πανδημίας του Covid-19, με την κίνηση στο λιμένα να μειώνεται κατά 6% στη διακίνηση containers και κατά 31% στο συμβατικό φορτίο. 

Συνολικά όμως στο 1ο εξάμηνο η μείωση στη διακίνηση containers περιορίσθηκε στο -1% και στο συμβατικό στο -19%. Η εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι ο ΟΛΘ Α.Ε., διαθέτει αναπτυξιακή δυναμική και καλό momentum, κάτι που θα έχει αντανάκλαση στις επόμενες εταιρικές χρήσεις. 

Επίσης, η Γενική Συνέλευση, ενέκρινε την πολιτική αποδοχών της εταιρείας, των αμοιβών – αποζημιώσεων των απερχομένων μελών δ.σ. όπως και των μεικτών ετησίων αποδοχών του νέου προέδρου η οποία ανέρχεται ετησίως σε 270.000 ευρώ καθώς και μεικτού μπόνους ύψους 80.000 ευρώ.

Η Γενική Συνέλευση, μετά από πρόταση του βασικού μετόχου και της διοίκησης, απάλλαξε από τις διαχειριστικές τους ευθύνες τις διοικήσεις της Εταιρείας, για τα έτη 2018 και 2019 (Μέλλιου- Μακρή και Θεοφάνη), ενώ δεν απάλλαξε την απερχόμενη Διοίκηση των διαχειριστικών της ευθυνών για τη χρήση 2019, αλλά ούτε τους Ορκωτούς Ελεγκτές.

Τα βιογραφικά των δύο νέων ισχυρών προσώπων της διοίκησης 

Ο νέος εκτελεστικός πρόεδρος του ΟΛΘ Αθανάσιος Λιάγκος ήταν στέλεχος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και βρισκόταν μέχρι πρότινος στο ΔΣ του ΟΛΠ. Έχει διατελέσει ανώτατο διοικητικό στέλεχος σε τράπεζες, χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει πολυετή εμπειρία σε θέματα εταιρικής στρατηγικής ανάλυσης και εταιρικής διακυβέρνησης.

Ο νέος διευθύνοντας σύμβουλος Franco Nicola Cupolo ήταν μέχρι πρότινος στη θέση του επιχειρησιακού διευθυντή του ΟΛΘ. Διαθέτει εμπειρία άνω των 20 ετών στη λιμενική βιομηχανία, τόσο εντός της Ιταλίας όσο και στο εξωτερικό, σε εταιρείες-κολοσσούς όπως οι Maersk Line, Maersk Logistics και APM Terminals.