Ακάθεκτη η Wall Street με νέα ώθηση από Goldman και λιανικές πωλήσεις

Ακάθεκτη η Wall Street με νέα ώθηση από Goldman και λιανικές πωλήσεις

Προς ισχυρό φίνις εβδομάδας κινείται η αμερικανική αγορά παρά το νευρικό ξεκίνημα των πρώτων ημερών της, καθώς στην αντιστροφή κλίματος που έφεραν τα άνω των ήδη αισιόδοξων εκτιμήσεων πρώτα εταιρικά αποτελέσματα και τα στοιχεία για ανεργία και πληθωρισμό, προστέθηκαν σήμερα η απροσδόκητη αύξηση στις λιανικές πωλήσεις και η εντυπωσιακή επίδοση της Goldman Sachs.

Ειδικότερα, μετά τα ισχυρά κέρδη χτες άνω των 500 μονάδων, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται σήμερα με άνοδο 1% στις 35.254 μονάδες προσθέτοντας περίπου ακόμα 350 μονάδες και έτσι, μετά από ένα σημαντικό διάστημα αβεβαιότητας με συνεδριάσεις σημαντικών απωλειών, πλέον έχει κλείσει την ψαλίδα από το ιστορικό υψηλό του σε περίπου 400 μονάδες.

Στο ίδιο κλίμα, ο διευρυμένος S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,7% και βρίσκεται στις 4.469 μονάδες έχοντας κατοχυρώσει το επίπεδο των 4.430 που φαινόταν απροσπέλαστο το τελευταίο διάστημα, ενώ και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq κινείται ανοδικά με κέρδη 0,3% στις 14.865 μονάδες.

Όπως προαναφέρθηκε, η πρώτη τόνωση της επενδυτικής διάθεσης φάνηκε με την έναρξη της σεζόν των εταιρικών αποτελεσμάτων εντός της εβδομάδας και τις εντυπωσιακές επιδόσεις των αμερικανικών τραπεζικών κολοσσών, που αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό,

Ακολούθως, τα θετικά στοιχεία με τις τάσεις αποκλιμάκωσης στον Δείκτη Τιμών Παραγωγού και την υποχώρηση σε χαμηλό πανδημίας των αιτήσεων επιδόματος ανεργίας έφεραν ισχυρή ανοδική αντίδραση χτες και για τους τρεις δείκτες, ωστόσο οι θετικές ειδήσεις συνεχίστηκαν και σήμερα, με την Goldman Sachs να διαλύει τις εκτιμήσεις της αγοράς στο τρίτο της τρίμηνο, την ώρα που οι λιανικές πωλήσεις στη χώρα παρουσιάστηκαν ενισχυμένες τον Σεπτέμβριο παρά τα σημαντικά προβλήματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Συγκεκριμένα, ο κολοσσός της παγκόσμιας τραπεζικής ανακοίνωσε κέρδη 14,93 δολάρια ανά μετοχή έναντι των 10,18 δολ. που ανέμεναν αναλυτές σε έρευνα της Refinitiv, ενώ τα έσοδά της εκτινάχθηκαν επίσης στα 13,61 δισ. δολάρια έναντι εκτιμήσεων 11,68 δισ. Σε αυτό το κλίμα ο τίτλος της ενισχύεται άνω του 2,2% και ηγείται της ανόδου του Dow Jones.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,7% τον Σεπτέμβριο, ενώ οι οικονομολόγοι σε έρευνα του πρακτορείου Reuters εκτιμούσαν ότι θα παρουσιάσουν ελαφριά πτώση κατά 0,2%.

Παράλληλα αναθεωρήθηκαν ανοδικά στο 0,9% και οι λιανικές πωλήσεις του Αυγούστου από το 0,7% της αρχικής μέτρησης.

Επιπλέον, εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, της βενζίνης, των κατασκευαστικών υλικών και τον υπηρεσιών τροφίμων, στο λεγόμενο δομικό μέτρο του δείκτη δηλαδή, τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε αύξηση κατά 0,8% ενώ αναθεωρήθηκαν επίσης ανοδικά τα στοιχεία του Αυγούστου στο 2,6% από το αρχικό 2,5%.