Αισιοδοξία και κέρδη στις ευρωαγορές μετά τη «βουτιά» της Δευτέρας

Αισιοδοξία και κέρδη στις ευρωαγορές μετά τη «βουτιά» της Δευτέρας

Προσπάθειες αντίδρασης στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις βαριές απώλειες της Δευτέρας με τους επενδυτές να είναι προβληματισμένοι από ένα νέο στέλεχος κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο οδήγησε στην απομόνωση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρώπη, καθώς περισσότερα από 40 κράτη στην Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αμερική έχουν επιβάλλει είτε απαγορευτικό πτήσεων, είτε περιορισμό στις αεροπορικές μετακινήσεις προς και από τη νήσο, λόγω της μετάλλαξης του κορονοϊού. 

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση της Βρετανίας εργάζεται με τη Γαλλία σε μια προσπάθεια να βρεθεί τρόπος για την άρση του κλεισίματος των συνόρων που έχει προκαλέσει κυκλοφοριακή συμφόρηση σε μια από τις σημαντικότερες εμπορικές αρτηρίες της Ευρώπης λίγες μόνον μέρες προτού εκπνεύσει η μεταβατική περίοδος για το Brexit.

Όπως μεταδίδει το BBC, o Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν ωστόσο να λάβουν μέτρα για να ανοίξουν ξανά τα σύνορα.

Σε αυτό το κλίμα, o πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 50 σημειώνει κέρδη της τάξης του 1,08% και βρίσκεται στις 390,87 μονάδες. Πιο αναλυτικά, ο γερμανικός DAX κινείται στις 13.413 μονάδες, με μια άνοδο της τάξης του 1,26%, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,21% στις 6.429 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο γαλλικός CAC 40 ανέρχεται στις 5.459 μονάδες, με μια άνοδο της τάξης του 1,22%.

Εν τω μεταξύ στις ΗΠΑ, η Γερουσία πέρασε το πακέτο στήριξης ύψους σχεδόν 900 δισ. δολαρίων, που θα δώσει «ανάσα» στην πληττόμενη από την πανδημία αμερικανική οικονομία, ενώ παράλληλα θα χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 16% αυξήθηκε το βρετανικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ενώ στην Γερμανία, κατά 0,5 μονάδες υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση, φτάνοντας στις -7,3 μονάδες, έναντι προσδοκίας για -7,6, σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό GfK.

Το πετρέλαιο συνεχίζει να χάνει έδαφος με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί 1,65%, στα 47,17 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το brent, με ίδια πτώση, διαμορφώνεται στα 50,11 δολάρια ανά βαρέλι.

Ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,29%, στα 1,877 δολάρια/ουγγιά. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου, στο $1,2211, ενώ η βρετανική λίρα καταγράφει απώλειες 0,20% στο 1,3438 σε σχέση με το δολάριο.