Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020, 10:41
Τελευταία ενημέρωση: 15:34

Απόστολος Σκουμπούρης
-A +A

Αγορές σε τράπεζες και blue chips συντηρούν την άνοδο στο ΧΑ

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020, 10:41
Τελευταία ενημέρωση: 15:34
Αγορές σε τράπεζες και blue chips συντηρούν την άνοδο στο ΧΑ

Επέστρεψε η διάθεση για ανάληψη ρίσκου στις αγορές το τελευταίο διήμερο, με φόντο τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών και την ευρύτερη αφύπνιση των πολιτικών ηγεσιών, οδηγώντας τις διεθνείς αγορές σε νέα άνοδο σήμερα, με το ελληνικό χρηματιστήριο να καταγράφει σημαντικά κέρδη με αιχμή τις τράπεζες και τον FTSE 25.

Αφενός το γεγονός ότι η Κίνα δείχνει να κερδίζει τη μάχη κατά του κορονοϊού και αφετέρου το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δίνει σημαντική στήριξη στην επενδυτική ψυχολογία, σε συνδυασμό με τις επιμέρους παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών των χωρών.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Saxo Bank προχωρά ένα βήμα παραπάνω σημειώνοντας πως τα χειρότερα πέρασαν για τις μετοχές, καθώς οι αγορές σταθεροποιούνται με φόντο το μπαράζ παρεμβάσεων κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων, στη μάχη να «σπάσει» η αλυσίδα μετάδοσης του κορονοϊού.

Ασχέτως με το αν έχει δίκιο η Saxo Bank, η αλήθεια είναι ότι η διάθεση ρίσκου από την πλευρά των επενδυτών αυξήθηκε το τελευταίο διήμερο, κάτι που αντανακλάται σχεδόν σε όλα τα assets, μετοχές, εμπορεύματα κ.λπ.

Με τις ευρωπαϊκές αγορές και σήμερα σε άνοδο λοιπόν, το ελληνικό χρηματιστήριο μετά το χθεσινό ράλι +7,78%, ενισχύεται και σήμερα σε ποσοστό 4,59% με το Γενικό Δείκτη να έχει φτάσει στις 549 μονάδες. Στο υψηλό ημέρας, ο Γ.Δ. έφτασε έως τις 566,63 μονάδες όταν κατέγραφε άνοδο 7,87%.

Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 55 εκατ. ευρώ, κινούμενος σε καλύτερο τέμπο έναντι της χθεσινής συνεδρίασης που έφτασε στα 68,9 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει ανέλθει στις 317 μονάδες με άνοδο 9,26%, έχοντας φτάσει έως το +13,25%, ενώ ο FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.333 μονάδες με άνοδο 5%, με υψηλό ημέρας στο +8,39%.

Στις τράπεζες, κέρδη άνω του 12% καταγράφει η Πειραιώς, στο +11,02% η Eurobank, στο +9,43% η Εθνική, ενώ άνω του 7% κερδίζουν οι Alpha Bank και Attica Bank.

Στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, διψήφια ποσοστά ανόδου έχει η Aegean Airlines, ενώ καλά κέρδη σημειώνουν οι Motor Oil, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Viohalco, Coca Cola HBC κ.α. Αντιθέτως, η ΕΥΔΑΠ που είχε δείξει άμυνες όλο το προηγούμενο διάστημα της καταστροφής, σήμερα υποχωρεί σε ποσοστό 3,93%, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε πιο… επιθετικά χαρτιά.

Στο χώρο του Mid Cap, ράλι αντίδρασης άνω του 20% βγάζει η Intralot μετά το -75% που έχει το τελευταίο δίμηνο, στο +15,49% η Autohellas, +12,78% η Κέκροπας, ενώ άνοδο σημειώνουν οι Κρι Κρι, AVAX, Intracom Holdings, ΟΛΘ, Quest Συμμετοχών, MIG κ.α. Στο σύνολο της αγοράς 93 μετοχές ενισχύονται έναντι 32 που υποχωρούν.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα