Αγορές κρυπτονομισμάτων: Ράλι προς το τέλος της χρονιάς;

Αγορές κρυπτονομισμάτων: Ράλι προς το τέλος της χρονιάς;

Η πιθανότητα του short squeeze στα επίπεδα των $45.500 - $49.500 ολοένα και αυξάνεται- κάτι που εν μέρει επιβεβαιώθηκε με το θετικό ξέσπασμα τα ξημερώματα της Παρασκευής. Τι συνέβη τον τελευταίο χρόνο, και γιατί μπορεί το τέλος της χρονιάς να οδηγήσει το μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα στα ιστορικά υψηλά του.

Το BTC ξεκίνησε δυναμικά τη χρονιά με ένα ράλι για το πρώτο τρίμηνο στα 57.500 $ που εκτινάχθηκε έπειτα από την ανακοίνωση της Tesla στις 8 Φεβρουαρίου 2021, ότι θα προσθέσει BTC αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ισολογισμό της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η ανακοίνωση της Tesla συνέπεσε με την αύξηση του αριθμού των ηλεκτρονικών πορτοφολιών με μη μηδενικό υπόλοιπο, σύμφωνα με την τελευταία αναφορά της Glassnode - που μεταφράζεται ως ο αριθμός όσων κατέχουν BTC στο υψηλό όλων των εποχών.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2021 ήταν κομβικό καθώς το αμερικανικό ανταλλακτήριο Coinbase, προχώρησε σε IPO στις 14 Απριλίου. Αυτό οδήγησε σε ένα ράλι πάνω από 63.000 $, ωστόσο η τιμή διαπραγμάτευσης υποχώρησε κάτω από 50.000 $ τις επόμενες εβδομάδες.

Η μεγάλη πτώση δεν σημειώθηκε έως ότου η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την εξόρυξη bitcoin στα τέλη Μαΐου. Η υψηλή μόχλευση, οδήγησε σε ρευστοποιήσεις θέσεων, κάτι που βοήθησε στην ώθηση της τιμής ακόμα και κάτω από τα $35.000.

Το τέταρτο τρίμηνο, χαρακτηρίστηκε από την κυκλοφορία ETF με βάση τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin τον Οκτώβριο, κάτι που όπως αναμενόταν εκκίνησε ένα ακόμη ράλι σε νέα υψηλά όλων των εποχών. Αντίστοιχα το τέταρτο τρίμηνο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η μεγαλύτερη αναβάθμιση του κώδικα του Bitcoin εδώ και τέσσερα χρόνια: το Taproot.

Με άνοδο 5.9% σε επίπεδο 24 ωρών, το $BTC διαπραγματεύεται στα $51.300 την Παρασκευή. Σε αυτά τα επίπεδα πολλά trading desks όπως το QCP & Three Arrows Capital, επισημαίνουν την πεποίθηση τους πως ένα short squeeze μπορεί να είναι εφικτό στα τέλη τους έτους, ειδικά λόγω της μείωσης ρευστότητας, αλλά και των αντανακλαστικών των επενδυτών.

Αίσθηση προκαλεί ότι μόνο χθες 20.600 bitcoin μεταφέρθηκαν από ανταλλακτήρια σε πορτοφόλια, ο υψηλότερος αριθμός από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι επενδυτές μεταφέρουν τα κρυπτονομίσματα τους σε hardware wallet όταν λαμβάνουν μακροπρόθεσμες θέσεις, και δεν έχουν σκοπό να πουλήσουν άμεσα. Σε αυτή την κατεύθυνση, μεταφέρουν κρυπτονομίσματα στα ανταλλακτήρια, όταν σκοπεύουν να πουλήσουν το επόμενο διάστημα.

Ο Δεκέμβριος ήταν μέχρι στιγμής ο υψηλότερος όσον αφορά τη μεταφορά bitcoin από τα ανταλλακτήρια προς τα πορτοφόλια, γεγονός που δείχνει ιδιαίτερη δυναμική καθώς κινούμαστε στα τέλη του έτους. Φυσικά, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ερμηνεία μας, καθώς πολλά ανταλλακτήρια κλείνουν αυτή την περίοδο λόγω νομοθεσίας σε Κινέζους επενδυτές, οπότε ο όγκος μπορεί να οφείλεται σε αυτό.

Αντίστοιχα, κάθε φορά που η μόχλευση κινούνταν σε ανοδική τάση φέτος, υπήρχε μια σημαντική αλλαγή στην κατεύθυνση της τιμής BTC - σημειώνοντας κέρδη.

Αντίθετα, η τιμή διαπραγμάτευσης κινήθηκε καθοδικά όταν ο δείκτης RSI ήταν σε πτωτική τάση και αντίστροφα.

Αυτή τη στιγμή το RSI βρίσκεται σε ανοδική τάση τώρα - και μένει να δούμε εάν θα δημιουργήσει θετική αντίδραση στην τιμή διαπραγμάτευσης του $BTC στα τέλη του έτους.

Τέλος, το Bitcoin Hashrate (ο βαθμός δυσκολίας εξόρυξης) αυξάνεται, ενώ οι Miners διατηρούν τις θέσεις τους. Το Hashrate είναι μια μεταβλητή και της αξίας του Bitcoin, καθώς όσο αυξάνεται τόσο πιο κοστοβόρο γίνεται για τους παραγωγούς και σε μια αγορά αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της τιμής διαπραγμάτευσης.

Με τα On-chain δεδομένα βλέπουμε σταθεροποίηση της αγοράς στα επίπεδα των $45-49 χιλιάδων, με διάθεση για άνοδο καθώς κινούμαστε στα τέλη του χρόνου.