Αγοράζουμε εταιρείες και όχι μετοχές

Αγοράζουμε εταιρείες και όχι μετοχές

Θα ήθελα στην παρούσα φάση και κάτω από τις παρούσες συνθήκες, να ήμουν τραπεζίτης; Θα ήθελα στην παρούσα φάση και κάτω από τις παρούσες συνθήκες, να ήμουν κατασκευαστής; Θα ήθελα στην παρούσα φάση και κάτω από τις παρούσες συνθήκες, να είχα μια εταιρεία πληροφορικής; Θα ήθελα στην παρούσα φάση και κάτω από τις παρούσες συνθήκες, να ήμουν παραγωγός ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές; Θα ήθελα στην παρούσα φάση και κάτω από τις παρούσες συνθήκες, να δραστηριοποιόμουν σε εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων;

Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας, πριν πληκτρολογήσουμε τις εντολές αγοράς των μετοχών που επιθυμούμε να εντάξουμε στο χαρτοφυλάκιο μας.

Και εφόσον αποφασίσουμε ότι θέλουμε να γίνουμε τραπεζίτες ή κατασκευαστές ή παραγωγοί ενέργειας, ποια εταιρεία από όλες θα αγόραζαμε από τους αντίστοιχους κλάδους, σε ποια αποτίμηση και για ποιον ιδιαίτερο λόγο;

Έχουμε συνηθίσει τις μετοχές να τις βλέπουμε σαν κάτι αυτόνομο. Σαν κάτι που μπορεί να περιγραφεί από κάποιους δείκτες που το συνοδεύουν και από κάποια διαγράμματα που περιγράφουν το παρελθόν του, καθώς και το παρόν του. Έχουμε εθιστεί στο να διαχωρίζουμε μέσα στο μυαλό μας την μετοχή από την εταιρεία και την κίνηση της στο χρηματιστήριο από τη πορεία της, στην πραγματική οικονομία. Γνωρίζουμε πόσο κάνει η μετοχή, αλλά δεν γνωρίζουμε πόσο αξίζει η εταιρεία. Μπορούμε να συγκρίνουμε τις απόλυτες τιμές των μετοχών, όμως αδυνατούμε να συγκρίνουμε την αξία των εταιρειών τους.

Κι όμως. Οι μετοχές είναι ένα μικρό κομματάκι μιας εταιρείας. Αγοράζοντας μια μετοχή συμμετέχουμε στο ρίσκο της, στην ανάπτυξη της, και συνεργαζόμαστε θεωρητικά με τη διοίκηση της. Όταν αγοράζουμε μια μετοχή, καλό είναι να κοιτάζουμε τη μεγάλη εικόνα. Και τι περιλαμβάνει αυτή η εικόνα;

Ένα ενδιαφέρον επιχειρηματικό status, ένα ικανό management και μια ελκυστική τιμή. Σπάνια συναντάμε και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά, μαζί. Αφού συνήθως, όταν αντικρίζουμε τα δυο πρώτα, απουσιάζει το τρίτο. Διότι οι ενδιαφέρουσες εταιρείες που διοικούνται από ικανό management, δεν είναι φτηνές. Και αυτό διότι μέσα στις τιμές των μετοχών τους, αποτυπώνονται οι ξεχωριστές διαχρονικές εταιρικές αξίες.

Ουδείς γνωρίζει προς τα που θα κινηθούν τα χρηματιστήρια, την κατεύθυνση που θα πάρουν και την τάση που θα αποκτήσουν. Όλοι όμως γνωρίζουν την αξία μιας εταιρείας, το εκτόπισμα της στην αγορά, την αξία του brand name της και ραχοκοκαλιά της, που δεν είναι άλλη από το ανθρώπινο κεφάλαιο της.

Στη πραγματικότητα δεν έχουμε ιδέα για το που θα είναι μια μετοχή αύριο, σε μια εβδομάδα, σε ένα μήνα σε ένα χρόνο. Σε χοντρές γραμμές αν καταλαβαίνουμε αρκετά, ίσως να αντιλαμβανόμαστε τη τάση. Όμως γνωρίζουμε καλά ότι οι μετοχές των ποιοτικών εταιρειών θα είναι πάντα παρούσες, ανεξάρτητα από το κλίμα, θα γεννούν τζίρους, κέρδη και μερίσματα, θα προσφέρουν υπεραξίες στους κατόχους τους παρά τις πιθανές αυξομειώσεις των τιμών τους.

Όπως έλεγαν και οι παλαιότεροι στο «κάγκελο» του παλιού Χρηματιστηρίου στην οδό Σοφοκλέους, «αγοράζουμε εταιρείες και όχι μετοχές. Έτσι τουλάχιστον, ξέρουμε ότι δεν θα χάσουμε τα κεφάλαια μας».

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.