Αφομοίωση κεκτημένων στο Χ.Α. στα υψηλά 9μήνου

Αφομοίωση κεκτημένων στο Χ.Α. στα υψηλά 9μήνου

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την εικόνα εξισορρόπησης και ήπιων διακυμάνσεων των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ακολουθεί σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ασφαλώς ολοκληρώνει ανοδικά και τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει περί το 6% έως τώρα το μήνα.

Η εικόνα της αγοράς είναι συμπαγής και ανθεκτική, χωρίς ακρότητες και ακραίες διακυμάνσεις, ενώ παρά τα ισχυρά κέρδη που υπάρχουν, δεν καταγράφονται αιχμηρές πωλήσεις, στοιχείο που δείχνει ότι υπάρχει πίστη για υψηλότερα επίπεδα άμεσα.

Η εικόνα της αγοράς και κατά τη διάρκεια του Απριλίου είναι ενθαρρυντική, καθώς πλην των τραπεζών που έτσι κι αλλιώς είναι οδηγός στο ράλι αντίδρασης, υπάρχει αφύπνιση και μετοχών της πραγματικής οικονομίας, ενώ υπάρχει και περαιτέρω πλουραλισμός στην άνοδο, με πολλά μικρομεσαία «χαρτιά» να βγαίνουν στο προσκήνιο.

Κυριότερο ποιοτικό στοιχείο της ανόδου αυτής είναι η ενίσχυση της αξίας συναλλαγών, στοιχείο που δείχνει ότι η άνοδος έχει βάσεις και θεμέλια, η κίνηση δεν είναι «κούφια».

Χθες ο τζίρος της αγοράς ανήλθε στα 82,90 εκατ. ευρώ και ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων 27 συνεδριάσεων και από τους μεγαλύτερους «καθαρούς» τζίρους των τελευταίων πολλών μηνών και ένας από τους δύο – τρεις ισχυρότερους του 2019.

Κεντρικός καταλύτης που συντηρεί και ωθεί το momentum είναι η διαρκής αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων, που πιστοποιούν ότι το ρίσκο χώρας συνεχίζει να υποχωρεί, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την πρόσβαση των εταιρειών σε διεθνή κεφάλαια.

Σήμερα το 10ετές υποχωρεί εκ νέου στο 3,31%, επίπεδα που είχε να δει από το 2005, κάτι που ανοίγει σταδιακά το δρόμο και για τις επιχειρήσεις να βγουν στις αγορές με καλύτερους όρους.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στα υψηλά 9μήνου και στις 765 μονάδες με οριακή άνοδο 0,12%, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 20 εκατ. ευρώ. Η εικόνα τόσο στις τράπεζες, όσο και στον Large Cap αλλά και ευρύτερα είναι μεικτή, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε ελεγχόμενης μορφής αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων.

Στο χώρο των blue chips, ξεχωρίζει ξανά η ΔΕΗ που μετά το χθεσινό +5,65% ενισχύεται εκ νέου 1,39% έχοντας φτάσει σε υψηλά 8μήνου και στα 1,82 ευρώ, συνεχίζοντας το ράλι αντίδρασης από τα ιστορικά χαμηλά που βρέθηκε προ περίπου δύο μηνών. Η ΔΕΗ έτσι κι αλλιώς «χτυπήθηκε» από πολλά μέτωπα, όμως η αξία της είναι πολύ μεγαλύτερη από πρόσφατα απαξιωμένα επίπεδα της αποτίμησης των 250 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος της τωρινής αφύπνισης είναι τα σχέδια για τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών με σκοπό να αντλήσει έως και 300 εκατ. ευρώ, αλλά και η εν γένει βελτίωση του οικονομικού κλίματος, που νομοτελειακά θα ωφελήσει μια εταιρεία με τέτοιο «άπλωμα» στα ελληνικά νοικοκυριά.

Πλην της ΔΕΗ, κέρδη άνω του 1% στον FTSE 25 έχουν οι Coca Cola HBC, Εθνική, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ απώλειες άνω του 1% έχουν μόνο οι ΟΤΕ και ΕΧΑΕ.

Στο χώρο του Mid Cap ράλι άνω του 7% καταγράφει η Τεχνική Ολυμπιακή, η MIG μετά το χθεσινό +5,39% συνεχίζει και σήμερα με άνοδο 5,34% και όγκο πάνω από 2 εκατ. μετοχές, ενώ θετικά κινούνται οι Ικτίνος, Κέκροπας, Πλαίσιο και Cenergy Holdings.

Υποχωρούν οι AVAX, Intracom Holdings, Κλουκίνας Λάππας, Intralot, Attica Bank, Intrakat και MLS. Στο σύνολο της αγοράς υπάρχει εικόνα ισορροπίας με 36 ανοδικές και 36 πτωτικές μετοχές.