Αφομοίωση κεκτημένων στο Χ.Α. πέριξ των 770 μονάδων

Αφομοίωση κεκτημένων στο Χ.Α. πέριξ των 770 μονάδων

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση αφομοίωσης κεκτημένων και συντήρησης είναι η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη – μετά την αδυναμία διακράτησης της ζώνης των 780-785 μονάδων (συνεδρίαση Μ. Τρίτης) - πλέον προσπαθεί να κάνει βάση τις 770 μονάδες, προσαρμόζοντας ανάλογα τεχνικά δεδομένα σε δείκτες και μετοχές.

Προτελευταία συνεδρίαση του Απριλίου η σημερινή, με το μήνα έτσι αλλιώς να κλείνει και αυτός ανοδικά, συμπληρώνοντας 4μηνο σερί κερδών στο ελληνικό χρηματιστήριο, πιστοποιώντας ότι κάτι αλλάζει φέτος στην αγορά.

Ο τρέχον μήνας έφερε όχι μόνο νέα υψηλά 10μήνου, αλλά αυξήθηκαν και οι μέσες συναλλαγές συγκριτικά με το Μάρτιο αλλά και τους προηγούμενους μήνες του 2019, στοιχείο που ασφαλώς αναβαθμίζει την όλη εικόνα της αγοράς.

Σήμερα η αγορά δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ακολουθεί το κλασικά ήπιο τέμπο για Μεγάλη Πέμπτη, ήτοι περιορισμένες συναλλαγές, χωρίς ακρότητες και υψηλού ρίσκου κινήσεις. Άλλωστε, χθες και οι τρεις δείκτες της Wall Street έκλεισαν με διακύμανση μικρότερη του 0,25%, ενώ παρόμοια νηνεμία υπάρχει και στις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 771 μονάδες με οριακή πτώση 0,12%, ενώ η αξία συναλλαγών σε πολύ μειωμένα επίπεδα, διαμορφώνεται μόλις στα 10 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της ΔΕΗ που προέρχεται από διήμερο απωλειών κοντά στο 30%, σήμερα αντιδρά σε ποσοστό 3,54% στα 1,34 ευρώ με όγκο 342.000 τεμάχια. Στις τράπεζες η εικόνα είναι αδιάφορη και χωρίς στίγμα με ανεπαίσθητες απώλειες, ενώ μεικτές είναι οι τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips.

Απώλειες άνω του 1% καταγράφουν οι ΓΕΚ Τέρνα, Aegean Airlines και Fourlis, ενώ θετικά στον Large Cap κινούνται οι Μυτιληναίος, Coca Cola HBC, Lamda Development, Viohalco, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και Σαράντης.

Στο χώρο του Mid Cap θετικά ξεχωρίζει η MIG που κερδίζει άνω του 8% με φόντο τα βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα, ενώ θετικά κινούνται και οι Νηρέας, Κρι Κρι, Intralot, Intracom Holdings, Attica Bank, Πλαίσιο, Κέκροπας και Π. Πετρόπουλος.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα υπάρχει σε τίτλους όπως Ευρωσύμβουλοι, Λιβάνης, Μοτοδυναμική, Κτήμα Λαζαρίδη, Ελγέκα, Αλουμύλ, Δρομέας, ΕΚΤΕΡ και Γενική Εμπορίου, ενώ υποχωρούν οι Κρέτα Φαρμ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Έλαστρον, Space Hellas και Σελόντα. Στο σύνολο της αγοράς, 43 μετοχές ενισχύονται έναντι 28 που υποχωρούν.