Κινήσεις εξισορρόπησης πέριξ των 830 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Δευτέρα 03 Ιουνίου 2019, 11:51 - Τελευταία ενημέρωση: 15:34
-A +A
Κινήσεις εξισορρόπησης πέριξ των 830 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση αφομοίωσης κεκτημένων και εξισορρόπησης είναι η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα πέριξ των 830 μονάδων, παρά τα εντυπωσιακά κέρδη που έχει από το ράλι της περασμένης εβδομάδας.

Για άλλη μια συνεδρίαση καταγράφεται αυξημένος τζίρος, εναλλαγές και κινητικότητα, στοιχεία που πιστοποιούν την πίστη και την προεξόφληση των επενδυτών για καλύτερη συνέχεια, ενώ το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι βγαίνουν ισχυρές άμυνες, παρά τα υψηλά έτους και παρά τα υπεραγορασμένα επίπεδα.

Εξ αρχής της συνεδρίασης δεν παρουσιάζονταν φαινόμενα σημαντικών ρευστοποιήσεων πλην επιλεκτικών κινήσεων ήπιας κατοχύρωσης σε ορισμένους τίτλους του FTSE 25, ενώ η εικόνα μετά το μεσημέρι βελτιώθηκε περαιτέρω.

Η ελληνική αγορά «πατώντας» στο momentum των πολιτικών εξελίξεων και στην προεξόφληση αλλαγής σκηνικού προσεχώς, αυτονομήθηκε πλήρως την περασμένη εβδομάδα, δίνοντας ένα εξαιρετικά δυναμικό ράλι, με ποιοτικά στοιχεία.

Πλέον ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 833 μονάδες με άνοδο 0,33%, ενώ η πλειονότητα των μετοχών τόσο του Large Cap όσο και του συνόλου της αγοράς, κινείται ανοδικά, πιστοποιώντας το θετικό momentum.

Και όλα αυτά, παρ' ότι η αγορά είναι «φορτωμένη» με σημαντικά κέρδη και βρίσκεται σαφώς σε υπεραγορασμένα επίπεδα, οπότε κάθε κίνηση διόρθωσης, αποφόρτισης και κατοχύρωσης κερδών, είναι θεμιτή αλλά και απαραίτητη.

Στις τράπεζες, πλέον μόνο η Eurobank (-2,40%) παραμένει σε αρνητική τροχιά, ενώ κέρδη άνω του 2% έχει η Alpha Bank και άνω του 1% οι Πειραιώς και Εθνική. Βεβαίως, ξεχωρίζει με άνοδο άνω του 12% η Attica Bank.

Στον ευρύτερο FTSE 25 πτωτικά κινούνται μόνο οι Coca Cola HBC, Viohalco, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Τιτάν και Aegean Airlines. H τελευταία υποχωρεί άνω του 5% κάτι που οφείλεται στην αποκοπή του μερίσματος των 0,60 ευρώ ανά μετοχή.

Κέρδη 6,48% έχει η ΔΕΗ που μετά το ράλι της περασμένης εβδομάδας συνεχίζει να προεξοφλεί καλύτερες ημέρες, άνω του 2% κερδίζουν οι ΑΔΜΗΕ και Fourlis, ενώ πλέον του 1% ενισχύονται οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ

Στον Mid Cap πλην της Attica Bank ξεχωρίζει η AVAX που κερδίζει 6,40% συνεχίζοντας το ράλι αντίδρασης, όπως και η MIG που ενισχύεται κατά 4,55%. Η Πλαστικά Θράκης κερδίζει άνω του 35, ενώ θετικά κινούνται και οι Κρι Κρι, Νηρέας, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και Ικτίνος.

Αντιθέτως, ισχυρές απώλειες 15% καταγράφει η Intralot με όγκο 867.511 τεμάχια, όπως και η Intracom Holdings που υποχωρεί κατά 9,77%. Η Τεχνική Ολυμπιακή υποχωρεί κατά 6,33%, η Κέκροπας -2,26%, η Intrakat -1,63% και η AS Company -1,52%.

Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα είναι αλλαγμένη υπέρ των long, καθώς 70 μετοχές ενισχύονται έναντι 44 που υποχωρούν.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 31/07/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα