Αφομοίωση κεκτημένων στο Χ.Α. κοντά στα υψηλά 8μήνου

Αφομοίωση κεκτημένων στο Χ.Α. κοντά στα υψηλά 8μήνου

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τις ευρωπαϊκές αγορές να διορθώνουν ήπια ύστερα από τα εντυπωσιακά κέρδη του τελευταίου διαστήματος, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται επίσης ήπια διορθωτικά, αφομοιώνοντας κεκτημένα, ύστερα από τα διαρκή υψηλά οκτώ μηνών και το εντυπωσιακό ανοδικό κρεσέντο.

Το Χ.Α. έχει κλείσει θετικά και στις τρεις συνεδριάσεις έως τώρα του Απριλίου, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει περίπου 3,5% και τον τραπεζικό δείκτη περί το 14%, οπότε υπάρχουν περιθώρια αποφόρτισης, κατοχύρωσης κερδών και εναλλαγών θέσεων.

Μάλιστα, η άνοδος τον Απρίλιο έχει γίνει με ενίσχυση της αξίας συναλλαγών που το 3ήμερο διαμορφώνεται πάνω από τα 60 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο.

Η ελληνική αγορά συνεχίζει να προεξοφλεί θετικά τις επικείμενες εξελίξεις, με την Κομισιόν χθες να εγκρίνει (έστω και με αστερίσκους) την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ, κάτι που αναμένεται να «κλειδώσει» πιο σίγουρα στο αυριανό
Eurogroup.

Παράλληλα, πολύ έντονες είναι οι επιχειρηματικές εξελίξεις σε ευρύτερο επίπεδο σε κλάδους όπως real estate, υγείας και τροφίμων, με μπαράζ δημοσίων προτάσεων αλλά και εξαγορών, με αρκετούς ξένους επενδυτές να «βλέπουν» ξανά σημαντικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.
Μέσα σ' αυτό το ενδιαφέρον τοπίο, σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 747 μονάδες με μικρή πτώση 0,23%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 12 εκατ. ευρώ, κινούμενη – προς το παρόν – σε ηπιότερο τέμπο έναντι των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδας.

Αυξημένες πιέσεις άνω του 4% δέχεται ο τίτλος των ΕΛΠΕ λόγω του γεγονότος ότι ο διαγωνισμός πώλησης του 50,1% αναδείχτηκε άγονος, καθώς δεν υπήρξε δεσμευτική προσφορά.

Πτωτικά, με απώλειες άνω του 1% στο χώρο του Large Cap κινούνται οι Coca Cola HBC, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Lamda Development, ενώ ηπιότερη πτώση καταγράφουν οι Motor Oil, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Grivalia Properties, Jumbo κ.α.

Στον αντίποδα, σε ήπια θετικό έδαφος είναι μετοχές όπως Viohalco, Τιτάν, Aegean Airlines, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Fourlis και Σαράντης. Στις τράπεζες, καταγράφεται… ανακωχή των ισχυρών κινήσεων, με τους τίτλους σε μεικτά πρόσημα και χωρίς στίγμα συμπεριφορά.

Στον Mid Cap εντυπωσιακό +11,27% κάνει η Τεχνική Ολυμπιακή με αύξηση όγκου εν μέσω σεναρίων για εξελίξεις, ενώ θετικά κινούνται και οι Attica Bank, Cenergy Holdings, Intracom Holdings και Πλαίσιο. Απώλειες άνω του 1% έχουν μετοχές όπως AVAX, MIG, Intralot και Νηρέας.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη καταγράφουν μετοχές όπως Autohellas (μετά το χθεσινό +8% σήμερα κερδίζει 4,66% με φόντο το μέρισμα 1,50% και το reverse split που θα «ελαφρύνει» τη μετοχή), Ίλυδα, Quality & Reliability, Inform Λύκος, Κρέτα Φαρμ και Σελόντα.

Στο σύνολο της αγοράς, 30 μετοχές ενισχύονται έναντι 39 που υποχωρούν.