Αφομοίωση κεκτημένων στο Χ.Α., κρατά τις 700 μονάδες ο Γ.Δ.

Αφομοίωση κεκτημένων στο Χ.Α., κρατά τις 700 μονάδες ο Γ.Δ.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση ελεγχόμενης διόρθωσης είναι η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να αφομοιώνει κεκτημένα ύστερα από την αδιάλειπτη άνοδο όλου του τελευταίου διαστήματος, που έφερε το Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά 6μήνου.

Εξυπακούεται ότι μετά από τα κέρδη 5,28% της περασμένης εβδομάδας και το +11,48% του Φεβρουαρίου, κάθε κίνηση διόρθωσης και κατοχύρωσης κερδών είναι θεμιτή, δεδομένου ότι η αγορά έχει ήδη μπει σε υπεραγορασμένες ζώνες, τόσο σε δείκτες όσο και σε μετοχές.

Εύλογα λοιπόν, σήμερα λαμβάνει χώρα ελεγχόμενη κατοχύρωση κερδών, με την αγορά όμως να δείχνει διάθεση διακράτησης της ζώνης ψυχολογίας των 700 μονάδων. Πιο αναλυτικά, παρ' ότι ο Γενικός Δείκτης στο ξεκίνημα έφτασε έως το νέο υψηλό των 723,37 μονάδων με άνοδο περί το 1,50%, σταδιακά βγήκαν πωλήσεις, με αποτέλεσμα πλέον να διαπραγματεύεται στις 706 μονάδες με απώλειες 0,79%.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 33 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε πολύ ηπιότερο τέμπο έναντι της περασμένης εβδομάδας, στοιχείο λίαν θετικό για πτωτική – διορθωτική συνεδρίαση. Η μείωση του τζίρου, σε πτωτική συνεδρίαση, μαρτυρά πως διαθέσεις ξεπουλήματος και «σηκώματος» ρευστότητας δεν υπάρχει.

Η πλειονότητα των μετοχών του Large Cap διορθώνει, ενώ και στις τράπεζες βγαίνουν πωλητές, με την Εθνική να υποχωρεί 3,18%, την Πειραιώς -2,75%, τη Eurobank -1,35% και την Alpha Bank -0,96%. Στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών του Large Cap, διόρθωση άνω του 2% έχουν οι Grivalia Properties και Ελλάκτωρ, ενώ άνω του 1% υποχωρούν οι ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean Airlines και Lamda Development.

Στο μεσαίο χώρο, η Attica Bank συνεχίζει το ράλι αντίδρασης καθώς μετά το +28% της Παρασκευής κερδίζει 15,24% σήμερα με ισχυρό όγκο πάνω από 2 εκατ. τεμάχια, ενώ ράλι αντίδρασης με άνοδο 7,14% καταγράφει και η J&P Άβαξ.

Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή η J&P Άβαξ έκλεισε στο +12,90%, την Πέμπτη +1,97% και την Τετάρτη +2,53%.

Κατά τα λοιπά, ανοδικά στον Mid Cap κινούνται και οι Intralot, MIG, Cenergy Holdings, Intracom Holdings και Πλαστικά Θράκης. Αντιθέτως, υποχωρούν οι Space Hellas, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Ικτίνος, Νηρέας, Κέκροπας, Τεχνική Ολυμπιακή κ.α.

Στο σύνολο της αγοράς, παρά την πτώση του Γενικού Δείκτη υπάρχει εικόνα σχετικής ισορροπίας με 49 ανοδικές και 56 πτωτικές μετοχές.

«Φορτωμένη» εξελίξεων η εβδομάδα

Πάντως, το momentum αλλά και η τρέχουσα περίοδος είναι «φορτωμένη» εξελίξεων, καθώς την Παρασκευή είχαμε την αναβάθμιση από τον οίκο Moody's κατά δύο βαθμίδες, οι αποδόσεις των ομολόγων είναι σε χαμηλό δώδεκα ετών, ενώ η χώρα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε έκδοση 10ετούς ομολόγου.

Όπως όλα δείχνουν, άμεσα ανοίγει βιβλίο προσφορών για την έκδοση της Ελληνικής Δεκαετίας με σκοπό την άντληση έως 2 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα επιτόκιο περί το 3,90%.

Η έκδοση 10ετούς ομολόγου θα θεωρηθεί credit positive από τους οίκους αξιολόγησης ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και κάποια νέα θετική έκπληξη στις αξιολογήσεις. Οι ανάδοχοι της έκδοσης είναι η JP Morgan, Citigroup, Goldman Sachs, BNP Paribas, Credit Suisse, και HSBC.

Παράλληλα, ανοίγει ξανά ο χορός των ομολόγων από τις εισηγμένες, με τη μεγάλη έκδοση της Aegean Airlines που σε ένα ομόλογο από 150 έως 200 εκατ. ευρώ. Η δημόσια προσφορά θα ξεκινήσει αύριο Τρίτη και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 7 Μαρτίου, ενώ στόχος είναι ένα επιτόκιο μεταξύ 3,60 και 3,80%.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το ενδιαφέρον για το ομόλογο της Aegean από εγχώριους αλλά κυρίως ξένους θεσμικούς, είναι εξαιρετικά μεγάλο.

Επίσης, το απόγευμα της Πέμπτης η Τράπεζα Eurobank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου του 2018 και κυρίως θα ενημερώσει για την πρόοδο της συγχώνευσης με την Grivalia Properties. Επίσης την Πέμπτη θα γνωρίζουμε και το ΑΕΠ του 2018 καθώς η Ελληνική Στατιστική αρχή θα ανακοινώσει τα μεγέθη ζήτησης του δ' τριμήνου για την Ελληνική οικονομία με τις εκτιμήσεις για την ετήσια ανάπτυξη να συγκεντρώνονται γύρω από το 2%.