Αφομοίωση κεκτημένων πάνω από τις 740 μονάδες στο Χ.Α.

Αφομοίωση κεκτημένων πάνω από τις 740 μονάδες στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ακολουθώντας την εικόνα σταθεροποίησης και τις εξαιρετικά ήπιες διακυμάνσεις των ευρωπαϊκών αγορών, το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα κινείται ήπια πέριξ των 740 μονάδων, αφομοιώνοντας τα κεκτημένα από το χθεσινό – εντυπωσιακό – ράλι, που έφεραν νέα υψηλά 7μήνου.

Η αγορά οδηγήθηκε ταχύτατα στη ζώνη των 740 μονάδων οπότε πρέπει να «δέσουν» οι τιμές σε δείκτες και μετοχές, ενώ τα κέρδη από την πρώτη συνεδρίαση του Απριλίου είναι πολλά και σημαντικά, οπότε όλες οι κινήσεις αποφόρτισης είναι θεμιτές.

Άλλωστε, είναι θετικό να υπάρχει ανακύκλωση της ρευστότητας, καθώς αυτό ανατροφοδοτεί το σύστημα και συντηρεί τη δυναμική.

Πάντως, είναι εντυπωσιακή η ανθεκτικότητα της αγοράς καθώς παρά το χθεσινό ράλι που έφτασε έως το +16,26% στις τράπεζες, οι ρευστοποιήσεις είναι – συγκριτικά – ήπιες, στοιχείο που δείχνει την πίστη της αγοράς για υψηλότερα επίπεδα άμεσα.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 744 μονάδες με άνοδο 0,41%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 23 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι χθες ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 2,72%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 7,79%, με την αξία συναλλαγών να φτάνει στα 77,59 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 37,8 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Οι μετοχές των τραπεζών, μετά το ράλι του 2019 πλέον έχουν ανεβάσει την επιρροή τους στην αγορά από πλευράς τζίρων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Κεντρικός καταλύτης στον κλάδο είναι οι εξελίξεις γύρω από το διάδοχο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αναμένοντας θετικά μαντάτα από το Eurogroup της προσεχούς Παρασκευής 5 Απριλίου.

Σήμερα η Πειραιώς διορθώνει σε ποσοστό 2,40%, η Alpha Bank στο -1,05%, ενώ ήπια άνοδο σημειώνουν οι Εθνική και Eurobank. Από εκεί και πέρα, κέρδη άνω του 1% σημειώνουν οι Coca Cola HBC, ΔΕΗ και ΟΛΠ, ενώ ηπιότερη άνοδο σημειώνουν οι ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Grivalia Properties κ.α.

Στο χώρο του Mid Cap επίσης υπάρχει εικόνα εξισορρόπησης με μεικτά πρόσημα, χωρίς κάτι ιδιαίτερο. Και εδώ, τα χθεσινά κέρδη ήταν σημαντικά, τουλάχιστον για το ήμισυ των τίτλων.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη καταγράφουν μετοχές όπως Ελγέκα, Μοτοδυναμική, ΕΥΑΘ, Παπουτσάνης κ.α., ενώ υποχωρούν οι Audiovisual, ElvalHalcor, Έλτον, Πλαστικά Θράκης και ΙΑΣΩ. Θυμίζουμε ότι από σήμερα έπαψε η διαπραγμάτευση των Υγεία, Nexans και Droukfarben ύστερα από τις δημόσιες προτάσεις που κατατέθηκαν από τις μητρικές.

Πολύ καλές οι αποδόσεις στο 1ο τρίμηνο του 2019

Πολύ καλές αποδόσεις έδωσε το ελληνικό χρηματιστήριο κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου του 2019, με τις τράπεζες να ξεχωρίζουν, όμως τόσο τα blue chips της πραγματικής οικονομίας, όσο και αρκετές μετοχές του μεσαίου και μικρότερου χώρου, έδωσαν καλή κίνηση.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 17,62%, ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25 κέρδισε 16,85%, ο Mid Cap του μεσαίου χώρου +17,61%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 25,61%.

Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών του πρώτου τριμήνου στο Χ.Α. ήταν στα 46 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 17,4% έναντι των 56 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος του 2018. Πάντως, ο Μάρτιος είχε αυξημένες συναλλαγές, καθώς ο μέσος τζίρος έφτασε στα 57 εκατ. ευρώ.

Το θετικό είναι ότι εκτός από τις τράπεζες που έκαναν ράλι το πρώτο τρίμηνο, εξαιρετική εικόνα είχαν και τα περισσότερα blue chips του Large Cap, καθώς οι 21 από τις 25 μετοχές του FTSE είχαν διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Η Πειραιώς είχε άνοδο 45% στο πρώτο τρίμηνο, η Εθνική έκλεισε στο +41,5%, η Eurobank +31,5% και η Alpha Bank +12,2%, ενώ η μετοχή της Attica Bank ξεχώρισε με αντίδραση κοντά στο 74%!

Στο χώρο των blue chips της πραγματικής οικονομίας, η Ελλάκτωρ ενισχύθηκε κατά 30,2%, η Grivalia Properties (λόγω της απόφασης συγχώνευσης με τη Eurobank) ενισχύθηκε κατά 28,7%, η Viohalco +28,5%, o OTE κέρδισε 25,4%, η Μυτιληναίος +23,6%, η Fourlis +23,2%, ΟΠΑΠ +21,1%, η ΔΕΗ +19,9% κ.λπ.

Στο χώρο του Mid Cap ξεχώρισαν οι μετοχές του ομίλου Κόκκαλη, με την Intracom Holdings στο +45,3% και την Intrakat +33,7%, ενώ καλές αποδόσεις είχαν οι ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος +32,9%, Τεχνική Ολυμπιακή +32,5%, Κλουκίνας Λάππας +28,3%, Πλαστικά Θράκης +18,2% κ.α.