Αφομοίωση κεκτημένων κοντά στις 900 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Αφομοίωση κεκτημένων κοντά στις 900 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πρώτη συνεδρίαση του Δεκέμβρη σήμερα και μόλις 19 – με τη σημερινή – πριν τη λήξη ενός πολύ κερδοφόρου έτους για την αγορά, η οποία σήμερα εύλογα προσπαθεί να αφομοιώσει κεκτημένα, να βρει τις νέες της ισορροπίες και να «δέσει» την ευρύτερη περιοχή των 900 μονάδων, που είναι υψηλά πενταετίας.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίζεται από τις επιλεκτικές κινήσεις των επενδυτών, ενώ είναι εύλογο να υπάρχουν και κινήσεις μερικής κατοχύρωσης κερδών, δεδομένου ότι η αγορά έτσι κι αλλιώς είναι «φορτωμένη» με κέρδη, καθώς ανοδικός ήταν και ο μήνας Νοέμβριος.

Πλέον, όπως συμφωνούν σχεδόν όλοι οι αναλυτές η ευρύτερη περιοχή των 880 – 900 μονάδων έχει γίνε η νέα βάση της αγοράς και η κύρια στήριξη, ενώ θα ήταν εξαιρετικά θετική εξέλιξη μια πειστική κατοχύρωση της ζώνης των 900 μονάδων σε ορίζονται τριών ή τεσσάρων συνεδριάσεων.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο να ξεμπλόκαρε την αγορά από την πολυήμερη συσσώρευση μεταξύ των 890 – 900 μονάδων όλου του τελευταίου διαστήματος και θα έδινε σταδιακά την ευκαιρία για αλλαγή επιπέδου, κάτω από νέα δεδομένα πλέον.

Άλλωστε, ο Δεκέμβριος, παραδοσιακά είναι – συνήθως – θετικός για τις αγορές, οπότε μένει να δούμε αν θα υπάρξει ακόμη καλύτερο κλείσιμο έτους προς το φινάλε.

Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Χ.Α. έχοντας κλείσει ανοδικά τους δέκα από τους έντεκα έως τώρα μήνες του έτους, έχει κάθε λόγο να διορθώνει, οπότε η αναμέτρηση μεταξύ short και long θα έχει ενδιαφέρον.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λ. Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ Νικόλαος Καυκάς, «ο μήνας ξεκινά με τον Γενικό Δείκτη να στοχεύει στην κατοχύρωση των 900 μονάδων, την οποία ορίζουμε ως το κατώτερο επίπεδο στην επόμενη διευρυμένη διόρθωση των τιμών.

Ο στόχος αυτός είναι μεσοπρόθεσμος, αν και υπάρχουν ανοδικά περιθώρια βραχυπρόθεσμα ενόψει και του κλεισίματος του έτους, ειδικότερα αν διατηρηθεί το ευνοϊκό κλίμα στο εξωτερικό και συνοδευτεί με θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας».

Θυμίζουμε πως ο Νοέμβριος βγήκε με το Γ.Δ. να κερδίζει 2,15% και τον FTSE 25 στο +2%, ενώ σε επίπεδο 11μήνου, ο Γ.Δ. ενισχύεται κατά 47%, ο FTSE 25 +41,43% και ο τραπεζικός δείκτης +105,60%.

Η μέση αξία συναλλαγών σε επίπεδο εβδομάδας αυξήθηκε στα 86,9 εκατ. ευρώ, έναντι 73 της αμέσως προηγούμενης λόγω και του MSCI, όμως την Παρασκευή που έγινε η υπέρβαση και το κλείσιμο σε υψηλό 5ετίας, είχαμε «καθαρό» τζίρο 87,46 εκατ. ευρώ, εξέλιξη πού θετική.

Σήμερα ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 898 μονάδες με διόρθωση 0,38%, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 19 εκατ. ευρώ. Στον Large Cap υπάρχουν ελεγχόμενες κινήσεις διόρθωσης, με τις Eurobank, ΔΕΗ, Viohalco και Alpha Bank να υποχωρούν άνω του 1%.

Θετικά κινούνται μετοχές όπως ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα Σαράντης, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ.
Στο χώρο του Mid Cap ανοδικά κινούνται μετοχές όπως MLS, AVAX, Intracom Holdings, Κρι Κρι, Νηρέας, Πλαίσιο, Παπουτσάνης και Attica Bank, ενώ υποχωρούν οι Quest Συμμετοχών, Intralot, AS Company και Τεχνική Ολυμπιακή. Στο σύνολο της αγοράς, 38 μετοχές ενισχύονται έναντι 43 που υποχωρούν.

Με πλούσια ατζέντα μπαίνει ο Δεκέμβριος

Με πολύ πλούσια ατζέντα μπαίνει ο Δεκέμβριος για την ελληνική επιχειρηματική αγορά, την οικονομία και το χρηματιστήριο, ενώ (και) ο τελευταίος μήνας του 2019 αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς έχει αυξήσεις κεφαλαίου, σημαντικές ανακοινώσεις και καθοριστικές εξελίξεις.

Σήμερα Δευτέρα η ΕΧΑΕ φιλοξενεί το Κυπριακό Χρηματιστήριο το οποίο έρχεται στην Αθήνα με παρουσιάσεις έξι εισηγμένων εταιρειών. Πρόκειται για το πρώτο road show του ΧΑΚ στην Αθήνα, όπου θα παρουσιαστούν οι προοπτικές αυτής της αγοράς σε αναλυτές και διαχειριστές, σε μια συγκυρία που φαίνεται πως ξεκινά προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του κυπριακού χρηματιστηρίου, με το Χ.Α. να ενδιαφέρεται.

Σήμερα επίσης ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων για την αύξηση κεφαλαίου των 650 εκατομμύρια της Lamda Development, η οποία και θα ολοκληρωθεί στις 16 Δεκεμβρίου, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα του ΑΔΜΗΕ.

Επίσης, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ανακοινωθεί η… ετυμηγορία για το ποιος όμιλος προκρίνεται στη μάχη διεκδίκησης της Creta Farms. Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον έχει δείξει ο επιχειρηματίας Δημήτρης Βιντζηλαίος μέσω του ολλανδικού fund, Impala Invest, ο όποιος έχει στον κλάδο των αλλαντικών τη "Λακωνικη" και η ρωσικών συμφερόντων Lime Capital που έχει αγοράσει τη γαλακτοβιομηχανία "Δωδώνη".

Αύριο Τρίτη η Μυτιληναίος θα πραγματοποιήσει την ετήσια συνάντηση με τους αναλυτές σε μια συγκυρία άκρως ενδιαφέρουσα, καθώς διαθέτει υψηλή ρευστότητα, ύστερα και από το πρόσφατο ευρω-ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ. Την Τετάρτη θα ακολουθήσει η παρουσίαση της Quest Συμμετοχών, ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας (προηγούμενη δημοπρασία -0,02%).

Επίσης την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, όπου συνεδριάζει το Eurogroup με πρώτο θέμα στην ατζέντα του την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας. Πρόκειται για σημαντική συνεδρίαση, καθώς αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ που αφορούν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών.

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Επισημαίνεται τέλος ότι από την προηγούμενη Παρασκευή έχει ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το ευρωομόλογο της Ελλάκτωρ το οποίο θα κλείσει την Πέμπτη.