Αφομοίωση κεκτημένων κοντά στις 850 μονάδες στο ΧΑ

Αφομοίωση κεκτημένων κοντά στις 850 μονάδες στο ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε φάση συσσώρευσης, ελεγχόμενης διόρθωσης, αφομοίωσης κεκτημένων αλλά και επαναπροσδιορισμού προτεραιοτήτων βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να «ζυγίζουν» τις επόμενες πρωτοβουλίες τους, έχοντας περιορίσει μερικώς τα ρίσκα.

Η αγορά έχει καταγράψει ένα σημαντικό ράλι αντίδρασης ενώ και την περασμένη εβδομάδα τα κέρδη για το Γενικό Δείκτη ξεπέρασαν το 3% και για τις τράπεζες το 7%, οπότε υπάρχουν κέρδη προς κατοχύρωση αλλά και για εξισορρόπηση τεχνικών δεδομένων.

Όλες τις τελευταίες ημέρες η αγορά αρκείται μόνο σε ενδοσυνεδριακές διορθώσεις με τους long να επανακάμπτουν και να διατηρούν τον απόλυτο έλεγχο, ενώ ακόμη και στις πτωτικές ημέρες, διαθέσεις για σημαντικές ρευστοποιήσεις δεν υπάρχουν.

Η αγορά βρίσκεται δώδεκα συνεδριάσεις πριν από τις εκλογές που θα κρίνουν πολλά, παραμένοντας πολύ κοντά στα υψηλά 13,5 μηνών με επόμενο στοίχημα την πειστική υπέρβαση των 850 μονάδων που θα ανοίξει το δρόμο για τη ζώνη των 870 – 880 μονάδων.

Θετικό ρόλο συνεχίζουν να παίζουν οι εκθέσεις ξένων οίκων που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, «αβαντάρουν» την άνοδο του Χ.Α. με γνώμονα τις πολιτικές εξελίξεις και ό,τι συνεπάγεται η επικείμενη αλλαγή διακυβέρνησης.

Η Citigroup κάνει λόγω για αυξημένες πιθανότητες της Νέας Δημοκρατίας να κερδίσει την αυτοδυναμία, ενώ πως το πολιτικό ρίσκο είναι πολύ μειωμένο, ενώ σημειώνει πως μια πολιτική περισσότερο φιλική προς τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις από τη Ν.Δ., μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω προώθηση των ξένων επενδύσεων και να αλλάξει την εικόνα της οικονομίας.

Στο ίδιο πνεύμα κινούνται όλες οι εκθέσεις και τα report των ξένων επενδυτικών οίκων όλο το τελευταίο διάστημα, καλλιεργώντας σημαντική προσμονή για τις επικείμενες εκλογές.

Παράλληλα, βελτιωμένο είναι και το διεθνές κλίμα, με τους τρεις δείκτες της Wall Street να μην είναι μακριά από τα ιστορικά υψηλά τους, ενώ ισχυρό ράλι κατέγραψαν και οι ασιατικοί δείκτες σήμερα, με τον Hang Seng στο +2,56%, τον Nikkei 225 στο +1,72% και τον Asia Dοw στο +1,93%. Αντιθέτως, εύλογα οι ευρωπαϊκές αγορές μετά το χθεσινό ράλι άνω του +2%, κινούνται ισορροπητικά σήμερα.

Η χθεσινή παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι ο οποίος δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χαλαρώσει ξανά την πολιτική της εάν συνεχιστεί αυτό το κλίμα αδύναμης ανάπτυξης και πολιτικής αβεβαιότητας, δίνει ξανά «καύσιμα» στο momentum των αγορών.

Ο κ. Ντράγκι επισήμανε για ακόμη μία φορά τα εργαλεία που διαθέτει, λέγοντας ότι θα μπορούσε να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια ή να παράσχει ένα νέο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων (ποσοτική χαλάρωση QE) εάν ο πληθωρισμός δεν φθάσει στο στόχο του.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. διαπραγματεύεται στις 849 μονάδες σήμερα με μικρή πτώση 0,40%, ενώ η αξία συναλλαγών σε μέτριο τέμπο διαμορφώνεται στα 25 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες η Πειραιώς πιέζεται σε ποσοστό άνω του 3% (άνοιξε το βιβλίο προσφορών), η Εθνική υποχωρεί 1,41%, ενώ ηπιότερη πτώση καταγράφουν οι Eurobank και Alpha Bank.

Στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, ελεγχόμενη διόρθωση καταγράφεται σε τίτλους όπως Coca Cola HBC, ΕΧΑΕ, Cenergy Holdings, Viohalco, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil και ΟΛΠ.

Θετικά, με άνοδο άνω του 2% ξεχωρίζουν οι Τιτάνας και ΑΔΜΗΕ. Θυμίζουμε πως από σήμερα ξεκινά η διαδικασία αποδοχής της δημόσιας πρότασης για την Τιτάν, η οποία θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 17 Ιουλίου. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι στο 75% των μετοχών.

Στο χώρο του Mid Cap ξεχωρίζει για ακόμη μια συνεδρίαση με ράλι άνω του +15% η Attica Bank με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια, ενώ θετικά κινούνται οι MIG, AVAX και Intralot. Στο σύνολο της αγοράς, 40 μετοχές ενισχύονται έναντι 47 που υποχωρούν.

Φωτογραφία intime news