Αδύναμο το Χ.Α., συσσώρευση στις 630 μονάδες με μικρό τζίρο

Αδύναμο το Χ.Α., συσσώρευση στις 630 μονάδες με μικρό τζίρο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Παρότι στο ξεκίνημα έγινε κάποια προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης που θα μπορούσε να διορθώσει μερικώς τις πρόσφατες πτωτικές ακρότητες, εντούτοις η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη στο Χ.Α., με αποτέλεσμα η αγορά να έχει τελματώσει πέριξ των 630 μονάδων και πολύ κοντά στα χαμηλά είκοσι μηνών.

Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός ευρύτερα, δεν υπάρχουν σοβαρές αγοραστικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κάποιο momentum, με αποτέλεσμα ο τζίρος να έχει «παγώσει» εντελώς.

Από την αγορά έχουν «σηκωθεί» πολλά κεφάλαια εσχάτως, στις πρόσφατες έντονα πτωτικές συνεδριάσεις, τα οποία δεν έχουν επιστρέψει και ως φαίνεται, δεν υπάρχουν και οι καταλύτες που θα μπορούσαν να ελκύσουν εκ νέου τους επενδυτές για ανάληψη ρίσκου.

Η ψυχολογία της αγοράς είναι στο ναδίρ και αυτό μαρτυράται από το γεγονός ότι παρ' ότι η ακραία πτώση των τελευταίων ημερών έχει δημιουργήσει αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες, εντούτοις ελάχιστα χαρτοφυλάκια προβαίνουν σε αγοραστικές πρωτοβουλίες.

Έτσι, το θετικό πρόσημο σήμερα του Γενικού Δείκτη έρχεται μέσα από την ήπια ανοδική κίνηση ορισμένων δεικτοβαρών μετοχών και πρωτίστως λόγω απουσίας πωλητών. Όπως και να 'χει, η αγορά φαίνεται πως θέλει να «προστατέψει» - σ' αυτή τη φάση – τις 600 μονάδες, πάντα σε συνδυασμό με τις διεθνείς εξελίξεις.

Ο Γενικός Δείκτης «χτίζει» στην αντίδραση που ξεκίνησε χθες από τα χαμηλά ημέρας και τις 610 μονάδες όταν παρ' ότι έχανε 2,45% έκλεισε θετικά, ενώ σήμερα βρίσκεται στις 631 μονάδες με άνοδο 0,71%, με τις τράπεζες αλλά και τα blue chips να έχουν μεικτή εικόνα.

Ο τζίρος μόλις που φτάνει στα 18 εκατ. ευρώ και αν δεν αλλάξει κάτι, πάμε για αρνητικό ρεκόρ συναλλαγών τουλάχιστον για το μήνα Οκτώβριο.

Η Εθνική πιέζεται άνω του 1%, η Πειραιώς υποχωρεί οριακά, ενώ ήπια κέρδη παρουσιάζουν οι Eurobank και Alpha Bank. Στο χώρο του Large Cap στήριγμα στο Γ.Δ. δίνει ο ΟΤΕ με το +2,36% (ο ΟΤΕ έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στο Γ.Δ.), ενώ κέρδη άνω του 1% σημειώνουν οι Viohalco, Coca Cola HBC, Motor Oil, Τιτάν, Grivalia Properties, ΕΥΔΑΠ και Fourlis.

Πτωτικά κινούνται μετοχές όπως ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή και ΑΔΜΗΕ.

Στο χώρο του Mid Cap θετικά ξεχωρίζει η MIG που ενισχύεται κατά 6,64%, η Ελλάκτωρ είναι στο +2,83% και η Ικτίνος +1,18%. Αντιθέτως, ισχυρές είναι οι πιέσεις σε μετοχές όπως Νηρέας -4,98%, Intracom Κατασκευές -3,14%, Τεχνική Ολυμπιακή -3,64%, ΕΥΑΘ -2,38%, J&P Άβαξ -2,01%, Κρι Κρι -2,17% και Πλαίσιο -2,01%.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη καταγράφουν μετοχές όπως Centric, Ευρωπαϊκή Πίστη, Quest Συμμετοχών, Έλαστρον, Βιοτέρ και Autohellas, ενώ υποχωρούν οι Sato, Παπουτσάνης, Εικόνα Ήχος, Attica Group, Κέκροπας και Μινωικές Γραμμές. Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα είναι μοιρασμένη, με 47 μετοχές σε άνοδο και 48 σε πτώση.