Αδυναμία αντίδρασης στο Χ.Α. εν μέσω πτώσης διεθνώς

Αδυναμία αντίδρασης στο Χ.Α. εν μέσω πτώσης διεθνώς

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σαν να μην υπήρξε καμιά συμφωνία. Αυτή είναι η συμπεριφορά του ελληνικού χρηματιστηρίου, τόσο την Παρασκευή, όπου από το +2,52% ενδοσυνεδριακά στο φινάλε γύρισε με πτώση, όσο και σήμερα που παρά τα αρχικά κέρδη, πλέον ο Γενικός Δείκτης κινείται σταθεροποιητικά.

Βεβαίως, σε διεθνές επίπεδο οι αγορές καταγράφουν σημαντικές απώλειες, τόσο στην Ασία, όσο και στην Ευρώπη. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί περί το 0,90%, ο Xetra DAΧ στη Φρανκφούρτη χάνει περί το 1,30%, ο Cac 40 στο Παρίσι -0,90%, ενώ πτώση άνω του 1% έχουν οι αγορές του ευρωπαϊκού νότου, FTSE MIB και IBEX 35.

Ξέχωρα από αυτό, το Χ.Α. λοιπόν συνεχίζει να κρατά… αποστάσεις από το πανηγυρικό κλίμα που επιχειρείται να καλλιεργηθεί, παρ' ότι βεβαίως στην αγορά των ομολόγων υπήρξε σημαντική αποφόρτιση, που μεταφράζεται σε μείωση του ρίσκου της χώρας.

Όμως, όπως κατ' επανάληψη έχουμε σημειώσει στο Liberal, το Χ.Α. είναι εν πολλοίς αποκομμένο από τα διεθνή κεφάλαια, έχει χάσει (που πολλού) τη «σύνδεσή» του με το διεθνές momentum, ενώ δραστηριοποιούνται μόνο κεφάλαια ακραία καιροσκοπικά, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Το ελληνικό χρηματιστήριο λόγω όλων όσων έχουν προηγηθεί, όπως η υπόθεση Folli Follie, βρίσκεται σε επενδυτική… καραντίνα εδώ και μεγάλο διάστημα, κάτι που αποτυπώνεται στον εξαιρετικά μικρό τζίρο.

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι η τελευταία του Ιουνίου, με το μήνα να χαρακτηρίζεται από μεγάλη μείωση της αξίας συναλλαγών, απόρροια της παύσης των κινήσεων των ισχυρών χαρτοφυλακίων.

Η αγορά, κατά τη διάρκεια του μήνα κινείται μόνιμα κάτω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, ενώ πλέον η ευρύτερη περιοχή των 790 – 800 μονάδων έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά ισχυρής αντίστασης.

Σε καμία συνεδρίαση του Ιουνίου έως τώρα ο Γ.Δ. δεν έχει κλείσει πάνω από τις 790 μονάδες, παρ' ότι ενδοσυνεδριακά «άγγιξε» αυτή την περιοχή! Το ίδιο έγινε και την περασμένη Παρασκευή που έφτασε έως τις 792,37 μονάδες στα υψηλά ημέρας, όμως στο φινάλε το κλείσιμο ήταν 21 μονάδες χαμηλότερα!

Όπως τονίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, η αδυναμία υπέρβασης των 790 μονάδων δεν είναι τυχαία, δεδομένου ότι από αυτήν την περιοχή κινείται πλέον ο κινητός μέσος των 200 ημερών με κατερχόμενη φορά.

Όπως συμπεραίνει ο αναλυτής, οι συναλλαγές δεν ευνοούν την αλλαγή επιπέδων, οπότε πιθανότερο σενάριο για αυτή την εβδομάδα είναι η παραμονή στην ζώνη συσσώρευσης των 750 – 790 μονάδων.

Η σημερινή εικόνα

Σήμερα λοιπόν το Χ.Α. δείχνει να συσσωρεύει πέριξ της ζώνης των 770 μονάδων, καθώς παρά τα αρχικά κέρδη, ο Γενικός Δείκτης πλέον διαπραγματεύεται στις 770 μονάδες με οριακή πτώση 0,14%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 11 εκατ. ευρώ, ενώ πτωτικά κινείται η πλειονότητα των μετοχών στον Large αλλά και στον Mid Cap.

Στις τράπεζες η εικόνα είναι αδιάφορη, χωρίς ουσιαστικό στίγμα, ενώ ανοδικά στον FTSE 25 κινούνται μετοχές όπως ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Jumbo, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ και Eurobank. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 2% καταγράφει η Viohalco, άνω του 1% χάνει η Πειραιώς, ενώ ηπιότερες απώλειες σημειώνουν όλες οι υπόλοιπες.

Είναι φανερό λοιπόν ότι πρόκειται για μια συνεδρίαση αρκετά ρηχή, χωρίς ουσιαστικό στίγμα, οπότε πολλά μπορούν να διαφοροποιηθούν στη συνέχεια.

Στο χώρο του Mid Cap σημαντικές πιέσεις άνω του 3% δέχονται οι Ελλάκτωρ και J&P Άβαξ, ενώ απώλειες άνω του 1% σημειώνουν οι Πλαίσιο, Υγεία, Intralot και ΚΛΜ. Στο σύνολο της αγοράς, 33 μετοχές ενισχύονται έναντι 50 που υποχωρούν.