Αδυναμία αντίδρασης και νέα πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο

Αδυναμία αντίδρασης και νέα πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο

Με την ψυχολογία των επενδυτών σε πλήρη σύγχυση εν μέσω σεναρίων και φημών και το φόβο ενός νέου lockdown να λειτουργεί ως παράγοντας μείωσης ρίσκου και ρευστοποιήσεων, το ελληνικό χρηματιστήριο όχι μόνο δεν ακολουθεί την αντίδραση των διεθνών αγορών, αλλά υποχωρεί περαιτέρω, με αρκετές μετοχές του FTSE 25 όπως Eurobank, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακές να υποχωρούν.

Ο Γενικός Δείκτης αρχικά προσπάθησε να αντιδράσει φτάνοντας έως τις 631,70 μονάδες (+1,13%), όμως πλέον έχει κατέλθει στις 619 μονάδες με νέες απώλειες 0,76%! Παράλληλα, ο τζίρος διαμορφώνεται στα 30 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας κλιμάκωση από την ώρα που επιδεινώθηκε το κλίμα και αυξήθηκαν οι ρευστοποιήσεις.

Το κλίμα χάλασε περαιτέρω μετά το μεσημέρι όταν η μετοχή της MIG «βούτηξε» έως το limit down και το -29,83%, ενώ πλέον υποχωρεί σε ποσοστό 28,54% με όγκο κοντά στα 13 εκατ. τεμάχια! Η ανησυχία των επενδυτών είναι έκδηλη, ενώ θυμίζουμε πως έως τις 6 Οκτωβρίου «τρέχει» δεσμευτική πρόταση του CVC Capital για τη Vivartia, που είναι το κυριότερο περιουσιακό στοιχείο του ομίλου Marfin Investment Group.

Η αγορά αδυνατεί να βγάλει αντίδραση παρ’ ότι οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα κινούνται έντονα ανοδικά έως +2%, δείχνοντας ότι έχει αποκοπεί εντελώς από το διεθνές κλίμα. Και όλα αυτά, παρ’ ότι ο Γενικός Δείκτης προέρχεται από τριήμερο απωλειών 5,86%, με τον FTSE 25 να υποχωρεί 6,26%, ενώ κορυφαία blue chips όπως ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Aegean Airlines και Viohalco, υποχωρούν από 8,50% έως 14,5% το τριήμερο!

Η ελληνική αγορά, μολονότι υστερεί σε μόνιμη βάση έναντι των διεθνών αγορών – ακόμη και του ευρωπαϊκού νότου, καθώς, πλην όλων των άλλων εγγενών προβλημάτων, αποτελεί μια ρηχή, περιφερειακή αγορά, ενώ και τα ξένα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται είναι καθαρά βραχυχρόνιας και κερδοσκοπικής κατεύθυνσης.

Οι εκτιμήσεις για την υποχώρηση του ΑΕΠ φέτος – μετά τις τελευταίες εξελίξεις – αναβαθμίζονται επί το δυσμενέστερο, ενώ και οι προβλέψεις για την επόμενη τουριστική σεζόν, του 2021, κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι

Ο φόβος ενός νέου lockdown είναι ο κύριος καταλύτης που οδηγεί τους επενδυτές σε αμυντικές κινήσεις και περιορισμό νέων ρίσκων, καθώς σε περίπτωση που «κλειδώσει» εκ νέου η οικονομία, η επίπτωση – σε μια χώρα που προέρχεται από 10ετή βαριά κρίση – θα είναι μεγάλη. Τα επόμενα 24ωρα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμα, με τις επιχειρήσεις, εστίασης, διασκέδασης και λιανικού εμπορίου να πιέζονται εκ νέου. Έστω και 15 μέρες με κλειστές τις επιχειρήσεις, η ζημιά μπορεί να φθάσει στα 2-3 δισ. ευρώ βυθίζοντας περαιτέρω την οικονομία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο τραπεζικός κλάδος χάνει ήδη 66% από την αρχή του 2020, δηλαδή υπερδιπλάσιες απώλειες από το -32% του Γενικού Δείκτη, έχοντας συμπληρώσει πέντε σερί πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 12,54%, πιστοποιώντας ότι αποτελεί το μεγάλο βαρίδι της αγοράς.

Η κρίση λόγω του Covid-19 θα φορτώσει επιπλέον κόκκινα δάνεια στον κλάδο, αυξάνοντας περαιτέρω τα «τοξικά» στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, σε μια συγκυρία όπου μετά από πολύ κόπο, ο κλάδος ήταν σε momentum μερικής ανασύνταξης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο τραπεζικός δείκτης χάνει σήμερα και τις 300 μονάδες έχοντας κατέλθει στις 297 μονάδες με νέα πτώση 1,20%! Μάλιστα, η απόσταση από τις 263,25 μονάδες που είναι τα ιστορικά χαμηλά για τον κλάδο (από 14 Μαΐου 2020) ουσιαστικά δεν είναι μεγάλη, καθώς έκτοτε κερδίζει μόλις 12%!

Ο FTSE 25 αρχικά προσπάθησε να υπερκεράσει τις 1.500 μονάδες φτάνοντας έως τις 1.508,09 μονάδες (+1,20%), όμως πλέον έχει κατέλθει στις 1.478 μονάδες με απώλειες 0,82%. Πλέον η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 αλλά και του συνόλου της αγοράς, κινείται πτωτικά, ενώ δε λείπουν οι έντονες και απότομες διακυμάνσεις, στοιχείο που μαρτυρά τη διαταραγμένη ψυχολογία των επενδυτών και τη μεγάλη ανασφάλεια.

Πάντως, στήριξη στην αγορά στην προσπάθεια επανάκτησης των 620 μονάδων δίνουν μετοχές όπως Coca Cola HBC, Aegean Airlines, Σαράντης, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Εθνική και Τιτάν. Στο σύνολο της αγοράς οι μετοχές που υποχωρούν είναι διπλάσιες όσων ενισχύονται με το συσχετισμό στις 61 και 32 αντίστοιχα.