Πλήρης αδυναμία αντίδρασης και 6η σερί πτώση για το Χ.Α.

Πλήρης αδυναμία αντίδρασης και 6η σερί πτώση για το Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πλήρη αδυναμία διαμόρφωσης momentum έστω και τεχνικής αντίδρασης παρουσιάζει και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας την κάκιστη ψυχολογία, την ανασφάλεια, την ανησυχία αλλά και το ευρύτερο ασταθές επενδυτικό περιβάλλον.

Ελάχιστες ημέρες πριν από τη ΔΕΘ και εν μέσω φημών και φημολογιών για το αν τελικώς θα υπάρξει «τυφλή» παροχολογία από την πλευρά της κυβέρνησης, «σκοτώνοντας» και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας για το αν η χώρα μπορεί να πορευτεί χωρίς την αυστηρή επιτήρηση των μνημονίων, η αγορά βρίσκεται σε σύγχυση.

Αυτή η σύγχυση αντανακλάται στις διακυμάνσεις του Χ.Α. αλλά και στον τραπεζικό κλάδο που παρ' ότι έφτασε να κερδίζει άνω του 3%, σε μια προσπάθεια μερικής διόρθωσης της πρότερης απαξίωσης, εντούτοις – εν μέσω αυξημένου trading – η εικόνα είναι πλέον μεικτή.

Μοιραία, ο Γενικός Δείκτης, παρ' ότι γύρω στις 12:00 το μεσημέρι έφτασε στο υψηλό ημέρας και στις 704,27 μονάδες, εντούτοις έχει χάσει εκ νέου τη ζώνη των 700 μονάδων, πέφτοντας σε νέα χαμηλά ενάμιση έτους.

Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται πλέον στις 691 μονάδες με απώλειες 0,61%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 37 εκατ. ευρώ, μάλλον σε ηπιότερο τέμπο έναντι της χθεσινής ημέρας που έφτασε στα 70,17 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης που έχει απώλειες άνω του 17% το προηγούμενο 5ήμερο, έφτασε σήμερα έως το υψηλό των 658,70 μονάδων με κέρδη άνω του 3%, γύρισε έως το χαμηλό ημέρας και τις 621,41 μονάδες με απώλειες κοντά στο 3%, ενώ πλέον υποχωρεί γύρο στο 1% με νέα χαμηλά περίπου δέκα μηνών.

Η Εθνική έφτασε να υποχωρεί άνω του 3,5% ενώ πλέον χάνει 2,46%, η Eurobank βρίσκεται στο -1,49%, ενώ σε ήπια θετικό έδαφος βρίσκονται οι Πειραιώς και Alpha Bank. Κανένα momentum δεν υπάρχει στις τράπεζες, κυρίαρχο στοιχείο είναι η σύγχυση και η διαταραγμένη ψυχολογία. Ότι λαμβάνει χώρα, είναι μόνο… τυχοδιωκτικού τύπου trading και τίποτα άλλο.

Αλλαγμένη είναι η εικόνα και στο χώρο των blue chips όπου μόνο οι Motor Oil, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Τιτάν, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και Σαράντης διατηρούνται σε θετική τροχιά.

Στον αντίποδα, πιέσεις 2,33% δέχεται ο ΟΠΑΠ, η Τέρνα Ενεργειακή υποχωρεί κατά 2,44%, η ΓΕΚ Τέρνα -2,53%, τα ΕΛΠΕ -1,91%, η Lamda Development -1,69% και η Aegean Airlines -1,16%.

Στο χώρο του Mid Cap η εικόνα είναι επίσης πτωτική, με τις τρεις μετοχές του ομίλου Intracom να δέχονται αυξημένες πιέσεις. Πιο αναλυτικά, η Intracom Holdings υποχωρεί κατά 3,42%, η Intracom Κατασκευές –2,58% και η Intralot -2,48%. Σημαντική πτώση κοντά στο 3% σημειώνει η Attica Bank ενώ πιέσεις άνω του 1% δέχονται οι Ελλάκτωρ, Νηρέας, J&P Άβαξ και MLS Πληροφορική.

Στην ευρύτερη αγορά κάποια κινητικότητα και κέρδη παρατηρούνται σε τίτλους όπως Βιοτέρ (συμπεριφορά ασανσέρ καθημερινά), Unibios, ΑΝΕΚ, Αλουμύλ, Γενική Εμπορίου, και Inform Λύκος, ενώ υποχωρούν οι Βιοκαρπέτ, Μοτοδυναμική, Lavipharm, Περσεύς, ΙΑΣΩ, Quality & Reliability και Χαϊδεμένος. Στο σύνολο της αγοράς, 32 μετοχές ενισχύονται έναντι 68 που υποχωρούν χαμηλότερα.