Αδύναμη προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Αδύναμη προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Mια μέτριου όγκου συνεδρίαση (50,9 εκατ. ευρώ) χωρίς ουσιαστικά κάποια κατεύθυνση έδωσε ξανά το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει ελαφρά ανοδικός μεν (+0,34%), χωρίς ωστόσο να εξάγεται κάποιο ουσιαστικό συμπέρασμα.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα υπάρχει καθοδικότητα, με επόμενο επίπεδο τις 745 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά υπήρξε προσέγγιση της αντίστασης των 775 μονάδων (υψηλό ημέρας 772,57).

Οι τράπεζες, που είναι στο επίκεντρο αφενός λόγω στάθμισης, αφετέρου λόγω ενδογενούς μεταβλητότητας, έχουν ένα παράξενο μοτίβο, καθώς οι Πειραιώς και Alpha είναι καθοδικές, έχοντας μάλιστα αμφότερες χάσει πανηγυρικά τις στηρίξεις τους. Την ίδια ώρα οι ΕΤΕ και Eurobank μάλλον «σφυρίζουν αδιάφορα» εντός σχηματισμού συσσώρευσης στα υψηλά κίνησης (η ΕΤΕ έχει στήριξη στα 1,86 ευρώ και η Eurobank στα 0,55).

Η πρώτη μάλιστα εκ των τεσσάρων έχει αντίσταση τα 1,04 ευρώ, από όπου θεωρητικά θα βγουν επιπλέον πωλήσεις (αν προσεγγισθούν).

Από τα υπόλοιπα δεικτοβαρή, ο ΟΤΕ άγγιξε την αντίσταση των 12,30, τιμή που οριοθετεί την κίνηση του σορτ, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τίτλος βραχυπρόθεσμα έχει δώσει έξοδο και στο λονγκ.

Αντίστοιχα, η ΕΕΕ δεν κατάφερε καν να προσεγγίσει τη δική της αντίσταση στην περιοχή των 26 ευρώ, η Jumbo χτύπησε ενδοσυνεδριακά τη δική της στα 13,30 διορθώνοντας άκρως τεχνικά.

Η αγορά θέλει την προσοχή της, διότι έχασε τη συσχέτιση με τις διεθνείς αγορές γυρίζοντας αρνητική χωρίς «νεύμα» από αυτές. Η Ευρώπη έδωσε και θετική συνεδρίαση, όντας ακόμα σε επαφή με τα υψηλά της και εντός συσσώρευσης, ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν ακάθεκτες την κίνηση (ο Nasdaq100 έγραψε και νέα ιστορικά υψηλά χθες, την ώρα που ο Dow και ο S&P500 είναι μια ανάσα από τα δικά τους).

Πρόκειται για κάτι που έχει διπλή ανάγνωση. Είτε οι αγορές θα αποφασίσουν να διορθώσουν άτσαλα, συμπαρασύροντας την ελληνική, είτε θα απεμπλακούμε εμείς από το καθοδικό σπιράλ και θα τρέξουμε σε νέα τοπικά υψηλά αναρρώνοντας γρηγορότερα. Προς το παρόν, οι πιθανότητες βαραίνουν το πρώτο σενάριο.