Αδύναμη κίνηση, χωρίς καταλύτες, πλησίον των 600 μονάδων στο Χ.Α.

Αδύναμη κίνηση, χωρίς καταλύτες, πλησίον των 600 μονάδων στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την κάκιστη ψυχολογία, το μουδιασμένο κλίμα και την απουσία ικανών καταλυτών που θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν την κατάσταση επιβεβαιώνει και σήμερα Πέμπτη το ελληνικό χρηματιστήριο. Εξαιρετικά μειωμένες πρωτοβουλίες, περιορισμένοι όγκοι και τζίροι, μικρή συμμετοχή των επενδυτών και απουσία μετοχών – leader που θα μπορούσαν να «τραβήξουν» την αγορά με πειστικότητα πάνω από τις 600 μονάδες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά και σήμερα.

Και όλα αυτά, παρ' ότι η αγορά χθες αντέδρασε μόλις με άνοδο 1,16% ύστερα από καταιγιστική πενθήμερη πτώση που αφαίρεσε από το Γενικό Δείκτη 7,91% και από τον τραπεζικό δείκτη 21,51%!

Η αγορά αδυνατεί να βγάλει σοβαρή και πειστική αντίδραση, παρ' ότι βρίσκεται σύσσωμη σε υπερπουλημένα επίπεδα, ενώ – λόγω της πτώσης των τελευταίων ημερών – έχουν δημιουργηθεί αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες.

Πολλά μη τραπεζικά blue chips έχουν ακουμπήσει στα χαμηλά 52 εβδομάδων ή βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτά, έχοντας πληγεί από τις «τυφλές» ρευστοποιήσεις κάποιων κωδικών που απελευθέρωσαν εντολές πώλησης, μετά το «σπάσιμο» της στήριξης των 610 μονάδων, που ήταν η… έσχατη βάση στο Χ.Α.

Η μετοχή της Μυτιληναίος σήμερα χάνει και τα 7 ευρώ πέφτοντας σε νέα χαμηλά ενάμιση έτους, ο ΟΠΑΠ χθες έκλεισε σε νέα χαμηλά δύο ετών, η ΕΧΑΕ βρίσκεται σε χαμηλά 52 εβδομάδων έχοντας συμπληρώσει 6ήμερο πτωτικό σερί.

Ο τίτλος των ΕΛΠΕ συμπλήρωσε επίσης 6ήμερο πτωτικό σερί και είναι κάτω από τα 7 ευρώ, επίσης υπερπουλημένος, ενώ η ΓΕΚ Τέρνα κινείται πτωτικά για 7η συνεχή συνεδρίαση έχοντας κατέλθει στα 4,32 ευρώ.

Γενικώς υπάρχει μια σειρά μετοχών της πραγματικής οικονομίας που είτε βρίσκεται είτε φλερτάρει με τα χαμηλά έτους ή ετών, οπότε – αν αλλάξει ελάχιστα το κλίμα – δύνανται να θεωρηθούν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 598 μονάδες με οριακή πτώση 0,20%, με την αξία συναλλαγών ακόμη πιο μειωμένη, καθώς φτάνει στα 6 εκατ. ευρώ. Κεντρικό πρόβλημα στην αγορά παραμένει η μη εισροή νέων κεφαλαίων, σε μια περίοδο που «σηκώνονται» λεφτά από το σύστημα.

Η μεγάλη πτώση της Τρίτης (-3,91%) ήρθε με τζίρο 49,95 εκατ. ευρώ, χθες η αντίδραση (+1,16%) ήρθε με τζίρο μόλις 30 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα – αν δεν αλλάξει κάτι στη συνέχεια – η αξία συναλλαγών θα είναι ακόμη μικρότερη.

Χωρίς ουσιαστικό στίγμα είναι οι τραπεζικές μετοχές, με την Πειραιώς να πιέζεται σε ποσοστό 1,67%, τη Eurobank να κερδίζει 1,08%, ενώ σταθεροποιητικά κινούνται οι Εθνική και Alpha Bank.

Στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών του Large Cap, η εικόνα είναι μεικτή, χωρίς κάτι ιδιαίτερο. Κέρδη άνω του 1% καταγράφουν τίτλοι όπως Jumbo, Fourlis και ΟΛΠ, ενώ απώλειες άνω του 1% καταγράφουν οι Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean Airlines και Σαράντης.

Στον Mid Cap ελάχιστες είναι οι αγοραστικές πρωτοβουλίες, ενώ πτώση σημειώνουν μετοχές όπως Ελλάκτωρ, Intracom Κατασκευές, Νηρέας, J&P Άβαξ, Cenergy Holdings, Intracom Holdings, Κρι Κρι και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά πιέσεις δέχονται τίτλοι όπως Audiovisual, Reds, Σελόντα, Παπουτσάνης, Έλαστρον, Κέκροπας, ΙΑΣΩ και Ευρωπαϊκή Πίστη. Στο σύνολο της αγοράς, 19 μετοχές ενισχύονται έναντι 34 που υποχωρούν.