Αδύναμη εικόνα στο Χ.Α., πλήρης αδιαφορία στην έξοδο στις αγορές

Αδύναμη εικόνα στο Χ.Α., πλήρης αδιαφορία στην έξοδο στις αγορές

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η χώρα βγήκε στις αγορές μετά από καιρό, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν σε χαμηλό 4-5 μηνών με το 10ετές να πέφτει κάτω από το 4%, όμως το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει τη μίζερη, εσωστρεφή εικόνα του, αδυνατώντας να διαμορφώσει το έλασσον του momentum.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γενικός Δείκτης παραμένει – ουσιαστικά – κολλημένος στα χαμηλά τριών και πλέον ετών, καθώς απέχει μόλις 42 μονάδες από τις 592 μονάδες που βρέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, επίπεδα που αποτελούν το ναδίρ τριετίας!

Η εικόνα του Χ.Α. ασφαλώς και προβληματίζει όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά και τους επαγγελματίες της αγοράς που βλέπουν νέο «στέγνωμα» στις συναλλαγές, κάτι που «πνίγει» περαιτέρω τις εργασίες των χρηματιστηριακών εταιρειών, δεκάδες εκ των οποίων βρίσκονται στο… όριο βιωσιμότητας.

Η αγορά παρουσιάζει εικόνα πλήρους απονεύρωσης, καθώς δεν ακολουθεί ούτε στο ελάχιστο τη μείωση του ρίσκου χώρας όπως αυτό καθρεφτίζεται στην αποκλιμάκωση των ελληνικών ομολόγων, ενώ οι όποιες πρωτοβουλίες, αφορούν αποκλειστικά προϊόν intraday.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, με απόντες τους ισχυρούς ξένους και με τις τράπεζες σε επενδυτική... καραντίνα, έχει πάψει εδώ και καιρό να προεξοφληθεί – θετικά ή αρνητικά – καταστάσεις, παρουσιάζοντας μια εικόνα αδιαφορίας, μιζέριας και εσωστρέφειας.

Ασφαλώς, κυρίαρχο πρόβλημα παραμένει η αδυναμία των τραπεζών να διαμορφώσουν έστω κάποιο momentum αντίδρασης, αλλά και η απουσία ικανού τζίρου που θα μπορούσε να προσδώσει ποιότητα και ανθεκτικότητα στην όποια αντίδραση. Δεν εισρέουν νέα κεφάλαια στο σύστημα, αλλά ανακυκλώνονται τα ίδια, ενώ τις τελευταίες ημέρες οι μέσες συναλλαγές έχουν μειωθεί περαιτέρω.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε μόλις στα 36,4 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 20% έναντι της αμέσως προηγούμενης, ενώ στις δύο συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ο μέσος τζίρος έπεσε μόλις στα 31 εκατ. ευρώ! Και όλα αυτά, παρ'' ότι ο μέσος τζίρος του 2018 ήταν στα 55 εκατ. ευρώ, με το έτος να θεωρείται εξαιρετικά «φτωχό» από πλευράς συναλλαγών.

Εντός αυτού του σκηνικού ο Γενικός Δείκτης σήμερα διαπραγματεύεται στις 635 μονάδες με οριακές μεταβολές και διαρκείς εναλλαγές προσήμου άνευ ουσίας, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 7 εκατ. ευρώ, κινούμενη στο τέμπο των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων.

Οι τράπεζες κινούνται ανεπαίσθητα ανοδικά, με τις Εθνική και Eurobank να κερδίζουν λίγο πάνω του 1%, ενώ μεικτές είναι οι τάσεις στο χώρο των blue chips. Θετικά κινούνται τίτλοι όπως Grivalia Properties, Viohalco, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Fourlis, Aegean Airlines και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ υποχωρούν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Jumbo και Coca Cola HBC.

Μεικτές τάσεις με εξαιρετικά μικρούς όγκους και τζίρους λαμβάνουν χώρα στον Mid Cap, ενώ στο σύνολο της αγοράς υπάρχει εικόνα ισορροπίας με 32 μετοχές σε άνοδο και 30 σε πτώση.