Αβεβαιότητα και χαμηλός τζίρος στο Χρηματιστήριο

Αβεβαιότητα και χαμηλός τζίρος στο Χρηματιστήριο

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Προσπάθεια να βρεθεί και να σταθεροποιηθεί σε θετικό έδαφος καταβάλλει ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σημειώνοντας απώλειες 0,13% στις 628,34 μονάδες, διαγράφοντας τις απώλειες που σημείωνε από την έναρξη της συνεδρίασης, με τον τζίρο όμως να συνεχίζει να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Στον απόηχο των χθεσινών εκτιμήσεων της Κομισιόν, αλλά και την αυριανής επίσκεψης του επιτρόπου Moscovici κινείται σήμερα ο γενικός δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής για τις εξελίξεις στο θέμα ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Από την έναρξη της διαπραγμάτευσης ο γενικός δείκτης κινήθηκε προς χαμηλότερα επίπεδα, φθάνοντας έως και τις 622,18 μονάδες, με το σύνολο σχεδόν των μετοχών του δείκτη FTSE 25 να διαπραγματεύεται με αρνητικό πρόσημο.

Προς τα μέσα της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης άρχισε σταδιακά να περιορίζει τις απώλειες του, για να καταφέρει στα μέσα της να βρεθεί σε θετικό έδαφος, πραγματοποιώντας υψηλό στις 630,75 μονάδες, προτού υποχωρήσει ξανά. Βασικός παράγοντας διαγραφής των απωλειών για τον γενικό δείκτη αποτέλεσαν μικρές εντολές αγοράς κυρίως στις μη τραπεζικές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αλλά και στη μετοχή της Alpha Bank, αλλάζοντας το πρόσημο για τον γενικό δείκτη. Μέχρι στιγμής ξεχωρίζουν οι μετοχές της Βιοχάλκο, των Jumbo, του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, και της Τέρνας Ενεργειακής, με τις πιέσεις να παραμένουν σε Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank.

Σε σημερινή της έκθεση η Goldman Sachs αναφέρει την ετοιμότητα των ελληνικών τραπεζών να αντιμετωπίσουν τις βραχυπρόθεσμες αντιξοότητες, τονίζοντας όμως πως η ανάκαμψή τους εξαρτάται από την πολιτική και μακροοικονομική σταθερότητα. Η τράπεζα διατηρεί τιμή-στόχο τα €2,6 και σύσταση αγοράς για την Alpha Bank, τα €1,30 και σύσταση ουδέτερη για την Εθνική, τα €0,25 και σύσταση ουδέτερη για την Τράπεζα Πειραιώς, και τα €0,85 και σύσταση ουδέτερη για την Eurobank.

Στο ίδιο μήκος κλίματος κινήθηκε και χθεσινή έκθεση της Επενδυτικής Τράπεζας, με τη χρηματιστηριακή να μειώνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών, λόγο της επιθετικότερης διαγραφής δανείων, αλλά και των υψηλότερων προβλέψεων. Πιο συγκεκριμένα, η Επενδυτική Τράπεζα μειώνει την τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα €2,51 από €3,67 προηγουμένως, διατηρώντας τη σύσταση αγορά, για την Εθνική μειώνει την τιμή στόχο στα €0,35 από τα €0,41 προηγουμένως με σύσταση αγορά, για την Eurobank μειώνει την τιμή στόχο στα €0,77 από €1,77 προηγουμένως με σύσταση αγορά, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς μειώνει την τιμή στόχο στα €0,21 από €0,38 προηγουμένως διατηρώντας τη σύσταση σε αγορά.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί 0,30%, στις 754,72 μονάδες, πραγματοποιώντας υψηλό στις 758,51 μονάδες και χαμηλό στις 738,05 μονάδων, με τις μετοχές του κλάδου να πραγματοποιούν μικτά πρόσημα. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνει η μετοχή της Attica Bank με 2,44%, στα €0,042, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η μετοχή της Εθνικής με 1,29%. Η μετοχή της Εθνικής έχει πραγματοποιήσει πακέτο 1.100.000 εκατ. τεμαχίων στην τιμή των €0,23.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα σε σχέση με τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη να πραγματοποιεί η μετοχή της Τέρνας Ενεργειακής με 2,50%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων με 1,09%. Η συναλλακτική δραστηριότητα για τις μετοχές του δείκτη, συνεχίζει να διατηρείται μέχρι στιγμής σε χαμηλά επίπεδα, με εξαίρεση της μετοχή της Τέρνας Ενεργειακής όπου έχει πραγματοποιήσει 28.055 χιλ. τεμάχια. Η μετοχή της Grivalia Properties πραγματοποίησε πακέτο 50.635 χιλ. τεμαχίων στην τιμή των €7,93, ενώ του Φουρλή πακέτο 75.000 χιλ. τεμαχίων στην τιμή των €4,25.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με τη διετία να διαμορφώνεται στο 9,188% (+0,32%), και η δεκαετία στο 7,498% (-0,32%).


Πηγή γραφήματος: Investing.com

Σε τεχνικό επίπεδο, προσπάθεια να διατηρηθεί πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών καταβάλλει σήμερα ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο διάγραμμα, με την αντίσταση να παραμένει στις 645 μονάδες (γραμμή ΑΒ). Tο σήμα πώλησης παραμένει και o όγκος διαμορφώνεται για την ώρα κάτω του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

Η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται στα €0,23 με απώλειες 1,29%, της Alpha Bank στα €1,71 με κέρδη 1,18%, της Τράπεζας Πειραιώς στα €0,181 με απώλειες 1,09%, και της Eurobank στα €0,587 αμετάβλητη.

Κατάφερε να διαγράψει τις πρωινές του απώλειες ο Ελλάκτωρας, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται πλέον πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και την αντίσταση στα €1,1887. Η μετοχή πραγματοποιεί κέρδη 0,88% στα €1,15.

Συνεχίζονται οι πιέσεις στην Γεκ Τέρνα, με τη μετοχή να παραμένει κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με σήμα αγοράς να ακυρώνεται, και τη στήριξη στα €2,2585. Η μετοχή καταγράφει απώλειες 1,30% στα €2,27.

Σημαντικά κέρδη σήμερα για την Τέρνα Ενεργειακή, με τη μετοχή να διασπά ανοδικά τον κινητό μέσο όρο των πέντε ημερών, με το σήμα πώλησης να ακυρώνεται, πραγματοποιώντας αυξημένο όγκο σε σχέση με χθες, με την αντίσταση στα €2,8988. Η μετοχή ενισχύεται 2,50% στα €2,87.

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία για τα Folli Follie, με τη μετοχή να παραμένει κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, προσεγγίζοντας το επίπεδο της υπερπουλημένης ζώνης, με τη στήριξη στα €17,6875. Η μετοχή σημειώνει απώλειες 0,17% στα €17,94.

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία της Ιντραλότ, διαγράφοντας τις πρωινές απώλειες, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, πενήντα, και διακοσίων ημερών, διατηρώντας το σήμα αγοράς, και την αντίσταση στα €1,1579. Η μετοχή πραγματοποιεί κέρδη 2,68% στα €1,15.

Η αξία των συναλλαγών βρίσκεται στα €18,35 εκατομμύρια, με την αξία των πακέτων στις €973,28 χιλιάδες. Από το σύνολο των μετοχών που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής πράξη, 50 κινούνται ανοδικά, 44 πτωτικά, και 21 παραμένουν αμετάβλητες.