Πτώση εξαιτίας των αμφιβολιών για τη συμφωνία Κίνας-ΗΠΑ

Πτώση εξαιτίας των αμφιβολιών για τη συμφωνία Κίνας-ΗΠΑ

Απώλειες καταγράφουν οι κυριότεροι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν αρνητικά τις προθέσεις των Κινέζων αξιωματούχων για περισσότερες συζητήσεις με την αμερικανική πλευρά, πριν υπογραφεί η εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,17% και βρίσκεται στις 26.770,56 μονάδες.

Πτώση 0,21% καταγράφει και ο δείκτης S&P 500 που βρίσκεται στις 2.964,06 μονάδες, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει κι ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq με πτώση 0,21%.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Bloomberg, ο οποίος επικαλείται πηγές κοντά στον αντιπρόεδρο Liu He,επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας, η κινεζική πλευρά επιθυμεί τη διεξαγωγή περαιτέρω συζητήσεων με Αμερικανούς αξιωματούχους, πριν υπογραφεί η αρχική συμφωνία, με σκοπό να διασαφηνιστούν απολύτως οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, πριν παρουσιαστούν στον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping.

Επιπλέον, οι Κινέζοι εμφανίζονται να ζητούν από την αμερικανική πλευρά την εκπόνηση ενός σχεδίου για τη μείωση των τελωνειακών δασμών στα κινεζικά προϊόντα με χρονικό ορίζοντα τον Δεκέμβριο, όπως αυτό που παρουσιάστηκε στην κινεζική αντιπροσωπεία από τον πρόεδρο Τραμπ κατά τις συζητήσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωση μία αρχική και πολύ ουσιαστική εμπορική συμφωνία με την Κίνα, ωστόσο αξιωματούχοι κι από τις δύο πλευρές σημείωναν πως απαιτείται ακόμα πολύ δουλεία για να υπάρξει οριστική συμφωνία, ενώ αναλυτές ανέφεραν πως όσα ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ παραπέμπουν περισσότερο σε μία «προσωρινή ανακωχή» παρά σε μία οριστική συμφωνία.

Την κατάσταση περιέπλεξε ακόμα περισσότερο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι πιθανόν να τεθεί σε ισχύ ο πρόσθετος γύρος δασμών σε κινεζικές εισαγωγές, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Δεκεμβρίου, εάν δεν επιτευχθεί έως τότε μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα.

«Έχω κάθε προσδοκία --εάν δεν υπάρξει συμφωνία, αυτοί οι δασμοί θα εφαρμοστούν-- αλλά αναμένω ότι θα έχουμε μια συμφωνία», δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC, ερωτηθείς για τον γύρο των δασμών που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου.