Wall Street: Μικρές μεταβολές αλλά νέο ρεκόρ ο Nasdaq

Wall Street: Μικρές μεταβολές αλλά νέο ρεκόρ ο Nasdaq

Συνεδρίαση μικρών διακυμάνσεων ήταν και η σημερινή στη Wall Street, με την ομιλία Τραμπ στο Economic Club της Νέας Υόρκης να λειτουργεί αρνητικά στην ψυχολογία της αμερικανικής αγορά και τους τρεις βασικούς δείκτες να περιορίζουν τα κέρδη τους έπειτα τις νέες επιθέσεις που εξαπέλυσε κατά Κίνας, ΕΕ και Fed. 

Παρόλα αυτά, Nasdaq και S&P 500 έκλεισαν σε θετικό έδαφος με τον πρώτο μάλιστα να καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό. Ο τεχνολογικός δείκτης, με οδηγό την ισχυρή απόδοση της μετοχή της Facebook, ενισχύθηκε κατά 0,26% και ολοκλήρωσε στο νέο ρεκόρ των 8.486 μονάδες. Ο S&P 500 που είχε αναρριχηθεί επίσης σε ιστορικό υψηλό ενδοσυνεδριακά τελικά δεν κατάφερε να κατοχυρώσει πλήρως τα κέρδη του, ολοκληρώνοντας ωστόσο με άνοδο 0,16% στις 3.091 μονάδες. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, τέλος, διαπραγματευόταν με κέρδη σε νέα επίπεδα ρεκόρ μέχρι την ομιλία Τραμπ, με τις δηλώσεις του προέδρου πέρασε σε αρνητικό έδαφος και τελικά διέγραψε τις απώλειες κλείνοντας αμετάβλητος στις 27.691 μονάδες.

Μιλώντας στο Economic Club της Νέας Υόρκης, ο αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στην εμπορική διένεξη με την Κίνα λέγοντας αρχικά πως θα μπορούσε σύντομα να επιτευχθεί μια συμφωνία, ωστόσο εξαπέλυσε άμεσα τα πυρά προς το Πεκίνο λέγοντας ότι «από την είσοδο της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001 κανείς δεν χειραγώγησε καλύτερα ή εκμεταλλεύτηκε περισσότερο τις ΗΠΑ. Δεν θα πω τη λέξη "εξαπάτηση", αλλά κανείς δεν έχει εξαπατήσει περισσότερο από την Κίνα, αυτό θα το πω», ανέφερε. 

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, είπε πως «η Ευρώπη θα έχει την ίδια μεταχείριση με την Κίνα πλέον, εάν μας βάζουν δασμούς θα τους βάζουμε και εμείς», ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει σκληρή κριτική στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ όπως συνηθίζει, λέγοντας ότι «αν είχαμε μια Fed που να συνεργάζεται μαζί μας, θα μπορούσατε να προσθέσετε μια αύξηση 25% σε καθέναν από τους αριθμούς του Dow Jones και του Nasdaq, σας το εγγυώμαι».

Η αγορά πάντων αντιστάθηκε στις πιέσεις, με στήριγμα κυρίως τις μετοχές των Disney και Facebook. Η πρώτη έθεσε σε λειτουργία τη νέα της ψηφιακή πλατφόρμα υπηρεσιών streaming, με την οποία θα επιχειρήσει να ανταγωνιστεί το Netflix και είδε τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 1,35%.

Αντίστοιχα, η Facebook ανακοίνωσε ένα νέο εργαλείο πληρωμών και είδε τη μετοχή της να καταγράφει ισχυρά κέρδη 2,6%.