Βουτιά 300 μονάδων για τον Dow Jones

Βουτιά 300 μονάδων για τον Dow Jones

Με σημαντικές απώλειες συνεχίζεται η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για τη Wall Street την ώρα που οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν πτώση και τα ευρωπαϊκά ταμπλό έχουν «κοκκινήσει».

«Σας αρέσει ή όχι, το πετρέλαιο αποτελεί βαρόμετρο για την παγκόσμια οικονομία», επισημαίνει ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Wunderlich Securities, κ. Art Hogan και η φράση αυτή αντικατοπτρίζει στο έπακρο την «συμπεριφορά» των δεικτών ανάλογα με τις διακυμάνσεις των τιμών του «μαύρου» χρυσού.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 365 μονάδες (2,27%) κινούμενος στις 15.835 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 131 μονάδες (3,01%) και βρίσκεται στις 4.232 μονάδες. Ο S&P 500 χάνει επίσης 45 μονάδες (2,40%) και κινείται στις 1.835 μονάδες.

Το αργό πετρέλαιο χάνει 2,17% ή 0,67 δολάρια στα 30,22 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης ενώ το πετρέλαιο τύπου brent χάνει 1,35% στα 33,58 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο.  Οι ανησυχίες για την παγκόσμια πλεονασματική προσφορά δεν έχουν υποχωρήσει γεγονός που πιέζει προς τα κάτω τις τιμές.  

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές έχουν στραφεί προς το χρυσό που διαχρονικά αποτελεί κατά τους αναλυτές «επενδυτικό καταφύγιο» σε περιόδους αναταραχής.

H προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα σε ένα μήνα, καθώς τα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας μπορεί να έδειξαν το χαμηλότερο επίπεδο ανεργίας τα τελευταία οχτώ χρόνια αλλά οι καταστάσεις μισθοδοσίας ενισχύθηκαν με μικρότερο των προσδοκιών ρυθμό γεγονός που δίχασε τους αναλυτές σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις της Fed.

Νωρίτερα, το χρηματιστήριο του Τόκιο ολοκλήρωσε με άνοδο την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας καθώς τα χρηματιστήρια της Κίνας, του Χονγκ Κονγκ, της Σιγκαπούρης, της Νέας Ζηλανδίας και της Σιγκαπούρης θα παραμείνουν κλειστά αυτή την εβδομάδα λόγω εορτασμού του νέου κινεζικού έτους.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Hasbro κερδίζει 1,48% καθώς ανακοίνωσε αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών τόσο σε επίπεδο κερδών όσο και πωλήσεων, καθώς εκτοξεύτηκαν από τα παιχνίδια της σειράς "Star Wars".

Την ίδια ώρα η μετοχή της BioCryst Pharmaceuticals Inc. κατρακυλάει κατά 68,08% μετά την ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας πως απέτυχε μια μελέτη ενός νέου φαρμάκου για τη θεραπεία μιας σπάνιας γενετικής πάθησης.