Trading σε τράπεζες και FTSE 25 – Κρατήθηκαν οι 775 μονάδες

Trading σε τράπεζες και FTSE 25 – Κρατήθηκαν οι 775 μονάδες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση εξαιρετικά περιορισμένων συναλλαγών – κατά τα... πρότυπα που έχει «χτίσει» στη διάρκεια του Ιουνίου - ήταν και αυτή της Δευτέρας στο ελληνικό χρηματιστήριο, στην οποία οι επενδυτές αρκέστηκαν στο trading στις τράπεζες και στον FTSE 25.

Το θετικό είναι πως σε μια ημέρα μεγάλης πτώσης για τις ευρωπαϊκές αγορές, η συνεχιζόμενη  αποστασιοποίηση της ελληνικής αγοράς όλο το τελευταίο διάστημα, λειτούργησε θετικά, σε μια ημέρα που χρηματιστήρια όπως του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης υποχωρούν κοντά στο 2%!

Σε διεθνές επίπεδο, το σήμα της πτώσης δόθηκε αρχικά από τις ασιατικές αγορές που δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις στο περιθώριο της κλιμάκωσης των απειλών του Ντ. Τραμπ για την επιβολή δασμών, ενώ κατόπιν τη σκυτάλη πήρε και η Ευρώπη, ενώ ισχυρή πτώση άνω του 1% καταγράφει και ο Dow Jones.

Μέσα σ'' αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον, το Χ.Α. έδειξε ανθεκτικότητα, κυρίως λόγω του ότι έχει χάσει τελευταία τη σύνδεσή του με τα διεθνή τεκταινόμενα, ως ακραία ρηχή, περιφερειακή, αναπτυσσόμενη αγορά.

Όπως κατ' επανάληψη έχουμε σημειώσει το ελληνικό χρηματιστήριο είναι εν πολλοίς αποκομμένο από τα διεθνή κεφάλαια, έχει χάσει (που πολλού) τη «σύνδεσή» του με το διεθνές momentum, ενώ δραστηριοποιούνται μόνο κεφάλαια ακραία καιροσκοπικά, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Έτσι, σε μια ημέρα μεγάλης πτώσης, αυτή η αποστασιοποίηση, λειτούργησε θετικά για την ελληνική αγορά.

Πάντως, παρά το θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη, το ταμπλό ήταν μοιρασμένο, ενώ σχεδόν μοιρασμένη ήταν η εικόνα και στο χώρο του FTSE 25. Η ουσία είναι πως η αγορά παραμένει καθ'' όλη τη διάρκεια του μήνα εγκλωβισμένη κάτω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, ενώ πλέον η ευρύτερη περιοχή των 790 – 800 μονάδων έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά ισχυρής αντίστασης.

Σε καμία συνεδρίαση του Ιουνίου έως τώρα ο Γ.Δ. δεν έχει κλείσει πάνω από τις 790 μονάδες και αυτό επιβεβαιώνει τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνο Χατζηδάκη, που τονίζει πως «η αδυναμία υπέρβασης των 790 μονάδων δεν είναι τυχαία, δεδομένου ότι από αυτήν την περιοχή κινείται πλέον ο κινητός μέσος των 200 ημερών με κατερχόμενη φορά».

Για να αλλάξει επίπεδο λοιπόν η αγορά και να επιχειρήσει μια πειστική υπέρβαση της ζώνης των 790 – 800 μονάδων, απαιτείται εισροή φρέσκων κεφαλαίων, κάτι που προς το παρόν δε διαφαίνεται.

Καμιά μη τραπεζική μετοχή δεν πέρασε το 1 εκατ. τεμάχια

Σήμερα λοιπόν ο Γ.Δ. έκλεισε στις 777,08 μονάδες με άνοδο 0,77%, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά από τα χαμηλά των 769,68 μονάδων (-0,19%) έως τα υψηλά των 780,98 μονάδων (+1,27%) λίγο πριν τις δημοπρασίες.

Ο δείκτης FTSE 25 έκλεισε στις 2.028,82 μονάδες με άνοδο 0,68%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.268,41 μονάδες με πτώση 1,40%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 926,45 μονάδες με άνοδο 2,08%.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στο ήμισυ της περασμένης Παρασκευής καθώς κατήλθε στα 42,26 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφτασε στα 28,3 εκατ. τεμάχια, με τα 23,33 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες! Αυτό σημαίνει πως σε όλη την υπόλοιπη αγορά, διακινήθηκαν μόλις 5 εκατ. τεμάχια!

Καμιά μη τραπεζική μετοχή δεν ξεπέρασε το 1 εκατ. τεμάχια, ενώ μόνο δύο (MIG και Intralot) ξεπέρασαν τα 500 χιλ. τεμάχια, ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε.

Στο χώρο των τραπεζών καλή εικόνα είχε η Alpha Bank που ενισχύθηκε κατά 3%, η Εθνική +1,79%, η Πειραιώς +1,77%, η Eurobank +1,05%, ενώ η Attica Bank υποχώρησε κατά 3,05%. Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips ξεχώρισε η ΔΕΗ με άνοδο 3,71%, άνω του 2% ενισχύθηκαν οι ΟΤΕ, Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντης, ενώ μικρότερη άνοδο είχαν οι ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος και ΑΔΜΗΕ.

Στον αντίποδα, με πτώση έκλεισαν οι ΕΧΑΕ -1,89%, Fourlis -1,78%, ΕΥΔΑΠ -1,23% και ΟΛΠ -1,42%.

Στον Mid Cap, ισχυρές πιέσεις άνω του 3% δέχτηκαν οι Ελλάκτωρ και J&P Άβαξ, άνω του 2% υποχώρησαν οι Intracom Holdings, Νηρέας και Intralot, ενώ ηπιότερη πτώση είχαν οι Πλαίσιο, Intracom Κατασκευές, Ικτίνος και MLS.

Στην ευρύτερη αγορά σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Byte Computer, Κορδέλλου, Σελόντα, Βιοτέρ, Quality & Reliability κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς 52 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 53 που υποχώρησαν, υπήρξε δηλαδή απόλυτη ισορροπία.