Το ραλι των ομολόγων οδηγεί πάνω από τις 760 μονάδες το Χ.Α

Το ραλι των ομολόγων οδηγεί πάνω από τις 760 μονάδες το Χ.Α

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εκ νέου ανοδικά κινείται σήμερα Πέμπτη το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο μετά τη συγκέντρωση δυνάμεων στις προηγούμενες συνεδριάσεις αλλά και τις ενδοσυνεδριακές διορθώσεις Δευτέρας και Τετάρτης, κινείται σε νέα υψηλά 8μήνου.

Με το ράλι αποκλιμάκωσης στις τιμές των ομολόγων να συνεχίζεται καθώς το 10ετές κατέρχεται σήμερα στο 3,35%, το χρηματιστήριο προεξοφλεί θετικά τις εξελίξεις, με τους long να διατηρούν τον απόλυτο έλεγχο.

Η αγορά λοιπόν συνεχίζει να κλείνει την «ψαλίδα» με τα ομόλογα, με τους επενδυτές να προεξοφλούν θετικά τις εξελίξεις σε πολλά επίπεδα. Το ρίσκο χώρας μειώνεται, η Ελλάδα ετοιμάζεται να αποπληρώσει μέρος των οφειλών προς το ΔΝΤ, επίκειται νέα αναβάθμιση από διεθνή οίκο, ενώ αρχές Μαΐου εκτιμάται ότι θα υπάρξει νέα έξοδος στις αγορές.

Οι τράπεζες – που είναι ο κεντρικός καταλύτης και οδηγός σ' αυτό το ράλι αντίδρασης – είναι σε ένα δρόμο για να αφήσουν τα χειρότερα πίσω, ενώ είναι και ο κλάδος στον οποίο αντανακλάται πιο άμεσα και καίρια η όποια βελτίωση.

Το ευρύτερο επενδυτικό τοπίο βελτιώνεται και γίνεται πιο ελκυστικό, όπως μαρτυρούν οι πολλαπλές επιχειρηματικές εξελίξεις και εξαγορές σε πληθώρα κλάδων, ενώ και ο τζίρος στο χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα είναι ενισχυμένος.
Μέσα σ' αυτό το τοπίο, το ελληνικό χρηματιστήριο ύστερα από τα εντυπωσιακά κέρδη του πρώτου τριμήνου, ενισχύεται περί το 5% τον Απρίλιο, συνεχίζοντας – χωρίς ακρότητες – να βελτιώνει διαρκώς την τεχνική εικόνα αλλά και την ψυχολογία των επενδυτών.

Άλλωστε, το μήνα Μάρτιο είχαμε ρεκόρ 21 μηνών στο άνοιγμα νέων κωδικών, στοιχείο που δείχνει ότι κάποιοι – αργά αλλά σταθερά – ξαναβλέπουν το Χ.Α. ως επενδυτική επιλογή.

Ο Γενικός Δείκτης σήμερα διαπραγματεύεται στις 765 μονάδες με άνοδο 1,32%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 39 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως χθες η αξία συναλλαγών έφτασε στα 60,82 εκατ. ευρώ.

Πρωταγωνίστρια έως τώρα είναι η μετοχή της ΔΕΗ που ενισχύεται έως 5,90% συνεχίζοντας το ράλι αντίδρασης από τα ιστορικά χαμηλά που βρέθηκε προ περίπου δύο μηνών. Η ΔΕΗ έτσι κι αλλιώς «χτυπήθηκε» από πολλά μέτωπα, όμως η αξία της είναι πολύ μεγαλύτερη από πρόσφατα απαξιωμένα επίπεδα της αποτίμησης των 250 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος που σήμερα οδηγεί σε ράλι τη μετοχή της ΔΕΗ είναι τα σχέδια για τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών με σκοπό να αντλήσει έως και 300 εκατ. ευρώ.

Καλή είναι η γενική εικόνα και στον ευρύτερο Large Cap αλλά και στις τράπεζες, με την Πειραιώς να πρωταγωνιστεί με άνοδο 4,40%, την Εθνική +1,46% και την Alpha Bank +1,17%. Στα μη τραπεζικά blue chips, πλην της ΔΕΗ, κέρδη άνω του 2% έχουν οι ΑΔΜΗΕ και Ελλάκτωρ, ενώ άνω του 1% ενισχύονται οι Μυτιληναίος, Viohalco, EXAE, Fourlis κ.α.

Στο χώρο του Mid Cap η εικόνα είναι μεικτή. Οι μετοχές του ομίλου Intracom είναι σε προσπάθεια μερικής αντίδρασης ύστερα από το διήμερο ισχυρών πιέσεων, εν μέσω διασποράς φημών που σε καμιά περίπτωση δεν επιβεβαιώνονται.

Οι Intracom Holdings, Cenergy Holdings και ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος ενισχύονται άνω του 2%, ενώ κέρδη καταγράφουν και οι MIG, Κέκροπας (προέρχεται από μεγάλη διήμερη πτώση), Attica Bank, Intrakatm και Πλαίσιο. Πτώση σημειώνουν οι Νηρέας, Πλαστικά Θράκης, AVAX, Ικτίνος και MKS.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη καταγράφουν μετοχές όπως Profile (νέα υψηλά πολλών ετών), Quest Συμμετοχών (εξαιρετικά τα αποτελέσματα του 2018), ΕΚΤΕΡ, Ίλυδα, Δρομέας, Ελγέκα και Pasal, ενώ υποχωρούν οι Εβροφάρμα, Επίλεκτος, Κυριακούλης, Centric, Σελόντα, Κρέτα Φαρμ, Quality & Reliability και Παπουτσάνης.
Στο σύνολο της αγοράς, 60 μετοχές ενισχύονται έναντι 40 που υποχωρούν.