Saxo Bank: Παρά τις αναταράξεις, με +64% «τρέχουν» τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών

Saxo Bank: Παρά τις αναταράξεις, με +64% «τρέχουν» τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών

Στο γεγονός ότι παρά τη μεγάλη πτώση των αγορών εσχάτως και την ευρύτερη αναταραχή των πρώτων πέντε εβδομάδων του έτους τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών «τρέχουν» με ρυθμούς έως +64% αναφέρεται η Saxo Bank σε έκθεσή της! Παράλληλα, η Saxo επισημαίνει ότι παρ' όλες τις αναταραχές, παραμένει θετική απέναντι στις μετοχές και τις εταιρείες της Ευρώπης, συγκριτικά με αυτές των ΗΠΑ.

Την έκθεση υπογράφει ο Επικεφαλής Στρατηγικής Μετοχών της Saxo Bank Peter Garnry και έχει ως εξής:

Μέχρι στιγμής, η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών κερδών στην Ευρώπη εξελίσσεται θετικά, με το 64% των αποτελεσμάτων που έχουν ανακοινωθεί να καταγράφουν αύξηση των πωλήσεων, μια εικόνα πολύ καλύτερη από αυτήν που παρουσιάζουν οι εταιρείες του S&P 500, όπου μόλις το 46% καταγράφει άνοδο των πωλήσεων.

Δυστυχώς για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, οι θετικές αυτές επιδόσεις επισκιάστηκαν από τις εξελίξεις και τη γενικότερη αναταραχή κατά τις πέντε πρώτες εβδομάδες του έτους. Ωστόσο, παραμένουμε πιο θετικοί  απέναντι στις μετοχές και εταιρείες της Ευρώπης, συγκριτικά με αυτές των ΗΠΑ.

Πριν ξεκινήσουν οι ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων, αναμενόταν μείωση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ και θετικό πρόσημο για την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Εκτιμώ ότι η νομισματική πολιτική που ακολουθείται σε κάθε πλευρά του Ατλαντικού, σε συνδυασμό με τα επιπλέον μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης στην Ευρώπη, θα ενισχύσουν περαιτέρω τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών έναντι των αμερικανικών.

Παρά το γεγονός ότι η κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών υπήρξε ανοδική το δ' τρίμηνο του 2015, επικρατεί η αντίληψη ότι τα έσοδα μοιάζουν να μειώνονται. Στην πραγματικότητα όμως, τα έσοδα -εκτός των κλάδων πρώτων υλών και ενέργειας- αυξάνονται, αλλά όχι στον βαθμό που ελπίζαμε, δεδομένης της οικονομικής ανάπτυξης και της πτώσης της αξίας του ευρώ. Καθώς, όμως, οι βασικές επιπτώσεις από τις χαμηλότερες τιμές στα εμπορεύματα θα περιορίζονται, η αύξηση των εσόδων σε ετήσια βάση θα κινείται ανοδικά τα επόμενα τρίμηνα.

Η χαμηλότερη αξία του ευρώ λογικά θα στηρίξει αυτή την τάση. Αναμένουμε ότι τα περιθώρια θα αυξηθούν στους κλάδους που δεν σχετίζονται με τα εμπορεύματα, εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών των εμπορευμάτων και της πλεονάζουσας εργατικής δυναμικότητας. Στις ΗΠΑ, ωστόσο, τα περιθώρια και τα έσοδα θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν πιέσεις εξαιτίας του ισχυρότερου δολαρίου και των συνεπειών από τις μειωμένες κεφαλαιακές δαπάνες στον κλάδο της ενέργειας και των πρώτων υλών. 

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους και τις χώρες που αναμένεται να παρουσιάσουν θετικά οικονομικά αποτελέσματα, μέχρι στιγμής οι αριθμοί καταδεικνύουν ότι οι μετοχές του κλάδου καταναλωτικών αγαθών και υγείας παρουσιάζουν τις καλύτερες αποδόσεις, ενώ αντίθετα ο χρηματοπιστωτικός κλάδος και η ενέργεια αντιμετωπίζουν τεράστιες πιέσεις. Πιστεύουμε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του α' και του β' τριμήνου. Οι μετοχές σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ελβετία βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα επιδόσεων λόγω της συντηρητικής φύσης τους έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών μετοχών.

Εκτιμώ ότι στο μέλλον η κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών θα σημειώσει κάμψη, εξαιτίας των κλάδων πρώτων υλών, ενέργειας και χρηματοοικονομικών. Ωστόσο, οι κλάδοι κατανάλωσης (βασικά καταναλωτικά είδη και έκτακτη κατανάλωση) θα συνεχίσουν σε θετική πορεία. Το πιο αδύναμο ευρώ λογικά θα ενισχύσει την ανάπτυξη των εσόδων τα επόμενα τρίμηνα, ενώ αναμένουμε επίσης κάποια αύξηση των περιθωρίων, καθώς τα συμβόλαια αντιστάθμισης κινδύνου στα εμπορεύματα λήγουν, μειώνοντας το κόστος εισροών για τις ευρωπαϊκές εταιρείες.