Rotation χαρτοφυλακίων σε τράπεζες, FTSE και Mid Cap

Rotation χαρτοφυλακίων σε τράπεζες, FTSE και Mid Cap

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνεδρίαση έλαβε χώρα την Πέμπτη στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε rotation και εναλλαγές θέσεων τόσο στο χώρο των τραπεζών και των blue chips όσο και στο χώρο του Mid Cap, προκαλώντας σημαντικές διακυμάνσεις στο Γενικό Δείκτη αλλά και στο ευρύτερο ταμπλό.

Το τελικό πρόσημο για το Γενικό Δείκτη μπορεί να ήταν οριακά θετικό, όμως το γεγονός ότι 75 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 44 που υποχώρησαν, δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό κινήθηκε ανοδικά και – για ακόμη μια φορά – έδωσε κέρδη στους επενδυτές.

Κύριο χαρακτηριστικό και της σημερινής συνεδρίασης ήταν ο περιορισμένος τζίρος που διαμορφώθηκε μόλις στα 61,76 εκατ. ευρώ, κάτι που επιβεβαιώνει ότι στην αγορά – σ'' αυτή τη φάση – δεν εισρέουν νέα κεφάλαια αλλά ανακυκλώνονται τα ήδη υπάρχοντα.

Άλλωστε, η αγορά βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο αναζητώντας τις νέες ισορροπίες, εν μέσω... συμπυκνωμένων εξελίξεων αλλά και υπερφόρτωσης αποδόσεων όλο το προηγούμενο διάστημα.
Ύστερα από το πρώτο εξάμηνο που έχοντας κέρδη άνω του 41% ήταν το καλύτερο της τελευταίας 20ετίας αλλά και τα ιλιγγιώδη κέρδη έως 85% που είχε η αγορά ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, το αποτέλεσμα των εκλογών «σφράγισε» την πετυχημένη προεξόφληση των long, δικαιώνοντάς τους απόλυτα.

Το διήμερο της διόρθωσης λειτούργησε ως... καθαρτήριο για την αγορά, φέρνοντας τη ξανά σε φάση και ανάγκη επανεκκίνησης, κάτω από τα νέα δεδομένα που φέρνει η πολυπόθητη πολιτική αλλαγή, τακτοποιώντας και τα τεχνικά ζητήματα.

Πλέον, στο «ζύγι» των επενδυτών θα μπουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τα πρώτα δείγματα γραφής, όπως η αυξημένη κινητικότητα για την εκκίνηση της εμβληματικής επένδυσης στο Ελληνικό. Τόσο η σπουδή για το «τρέξιμο» του Ελληνικού, όσο, κυρίως, η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου με την τοποθέτηση επιτυχημένων επαγγελματιών του ιδιωτικού τομέα έχει κάνει εξαιρετική αίσθηση σε όλη την αγορά.

Όλα αυτά τα εσωτερικής... καύσης θέματα λαμβάνουν χώρα την ίδια ώρα που το παγκόσμιο bull market παραμένει σε πλήρη ισχύ, με το δείκτη Dow Jones σήμερα να ακουμπάει και το όριο των 27.000 μονάδων, επίπεδα που φυσικά είναι νέα ιστορικά υψηλά! Ήδη το bull market των παγκοσμίως αγορών οδεύει προς το 11ο έτος, καθιστώντας το το πιο μακρόσυρτο, ανθεκτικό, «γεμάτο» και οικουμενικό όλων των εποχών.

Εν μέσω όλων αυτών, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε σήμερα στις 863,33 μονάδες καταγράφοντας μικρή άνοδο 0,20%, σε μια συνεδρίαση που είχε διακύμανση σχεδόν είκοσι μονάδων, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 857,29 μονάδες (-0,50%) και υψηλό στις 876,02 μονάδες (+1,68%).

Ο δείκτης FTSE 25 έκλεισε ισορροπητικά στις 2.147,65 μονάδες με οριακή πτώση 0,14%, ενώ ο Mid Cap με παρόμοια εικόνα έκλεισε στις 1.329,64 μονάδες με οριακή άνοδο 0,12%. Αντιθέτως, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με διόρθωση 1,94% στις 754,86 μονάδες.

Στις τράπεζες, μετά από εξαιρετικά έντονες διακυμάνσεις η Εθνική έκλεισε με πτώση 3,78% και η Alpha Bank -2,58%, ενώ μικρές ήταν οι απώλειες στις Πειραιώς και Eurobank. Στο χώρο των blue chips, μόνο ο ΟΠΑΠ (-1,75%) δέχτηκε πίεση άνω του 1%, ενώ κέρδη άνω του 6% είχε η ΓΕΚ Τέρνα, άνω του 3% η Ελλάκτωρ, άνω του 2% οι Jumbo και ΟΛΠ και άνω του 1% οι Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Aegean Airlines και Fourlis.

Στο χώρο του Mid Cap Intrakat και Κέκροπας ξεχώρισαν με ράλι άνω του 9% ελπίζοντας σε κάτι καλό σ'' ότι αφορά την έκταση στα Τουρκοβούνια, ενώ κέρδη είχαν οι Κρι Κρι, Παπουτσάνης, MLS, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Έλτον, και Intracom Holdings. Στον αντίποδα, διόρθωσαν μετοχές όπως MIG (-3,94%), Intralot (-1,94%) και Πλαίσιο (-1,41%).

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν τίτλοι όπως Forthnet, Σωλ. Τζιρακιάν, Μύλοι Κεπενού, Κτήμα Λαζαρίδη, Ιντερτέκ, Ίντεργουντ, Trastor, Medicon, Sato και Κλουκίνας Λάππας. Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Ιντερτέκ (δικαίωμα), Ελγέκα, Newsphone, Audiovisual, Quality & Reliability, Byte Computer, Σελόντα, Moda Bagno, Space Hellas, Κυριακούλης, Εβροφάρμα και ΑΝΕΚ.