OPEC: «Κόβει» για τρίτη φορά την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου

OPEC: «Κόβει» για τρίτη φορά την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου

Σε καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεών του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου προχώρησε ο OPEC για τρίτο διαδοχικό μήνα, επικαλούμενος τα ασθενέστερα των εκτιμήσεων οικονομικά στοιχεία από την περιοχή του Ειρηνικού, καθώς και από τις ανεπτυγμένες οικονομίες της Αμερικανικής Ηπείρου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNBC, η προς τα κάτω αναπροσαρμογή των μεγεθών ενδεχομένως να αυξήσει τις πιέσεις στα κράτη-μέλη του OPEC για επιβολή ακόμα μεγαλύτερων περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου, με τις όποιες αποφάσεις να αναμένεται να ληφθούν τον προσεχή Δεκέμβριο, κατά επόμενη συνάντηση των εκπροσώπων του Οργανισμού. 

Στην μηνιαία αναφορά του OPEC, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης σε πετρέλαιο για το υπόλοιπο του έτους περιορίζονται στα 0,98 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, δηλαδή μια μείωση κατά 40 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, από την προηγηθείσα αντίστοιχη πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου. 

Στον αντίποδα, για το 2020 προβλέπεται αύξηση της παραγωγής, στα 1,08 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. 

Η αναφορά του OPEC είδε το φως της δημοσιότητας ενώ ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας εξακολουθεί να ρίχνει βαριά την σκιά του στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και κατ'' επέκτασιν στην ζήτηση καυσίμων σε παγκόσμια κλίμακα. 

Το Brent σήμερα Πέμπτη κυμάνθηκε στα $58,24 το βαρέλι, μια πτώση της τάξης του 0,1%, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) κρατήθηκε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη συνεδρία, με το βαρέλι να «κλείνει» στα $52,56.