Morgan Stanley: Όλα δείχνουν διολίσθηση του δολαρίου το 2019

Morgan Stanley: Όλα δείχνουν διολίσθηση του δολαρίου το 2019

Ζοφερές είναι οι προβλέψεις για τις επιδόσεις του δολαρίου μέσα στο 2019 και όχι μόνο γιατί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια. Σύμφωνα με την Morgan Stanley το αμερικανικό νόμισμα θα διολισθήσει το επόμενο έτος, πρόβλεψη που στηρίζεται στην περιορισμένη ζήτηση. 

Όπως σημειώνει ο Χανς Ρέντεκερ, παγκόσμιος επικεφαλής ανάλυσης της αγοράς συναλλάγματος, για την Morgan Stanley, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να επιβραδύνει το 2019, με αποτέλεσμα η Fed να διακόψει τις αυξήσεις επιτοκίων στα μέσα του έτους, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του δολαρίου.

Ένας ακόμη πιο σημαντικός λόγος, είναι η πρόθεση των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, όπως της ευρωπαϊκής, της ιαπωνικής και της κινεζικής, να επενδύουν λιγότερο στις παγκόσμιες χρηματαγορές, οδηγώντας σε πτώση τη ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα.

Η εξέλιξη αυτή θα είναι σημαντική για τις ΗΠΑ, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο «τρέχει» διπλά ελλείμματα (δημοσιονομικό και τρεχουσών συναλλαγών), που σημαίνει ότι χρειάζεται αγοραστές για τα ομόλογα που εκδίδει.

«Όταν δημιουργείς χρέος, πρέπει να βρεις κάποιον να το αγοράσει. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ελέγξεις την παγκόσμια διαθεσιμότητα κεφαλαίων... και η παγκόσμια διαθεσιμότητα κεφαλαίων μειώνεται δραματικά», τονίζει ο Ρέντεκερ στο πρακτορείο CNBC. Συμπερασματικά, θα υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τα αμερικανικά ελλείμματα, σύμφωνα με τον ίδιο.