Mε «το δεξί» μπήκε ο Μάιος για τη Wall Street

Mε «το δεξί» μπήκε ο Μάιος για τη Wall Street

Ποδαρικό με κέρδη έκαναν οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση καθώς βρήκαν στήριξη από μια σειρά μακροοικονομικών μεγεθών που δημοσιεύτηκαν σήμερα και έδειξαν αργή αλλά σταθερή ανάπτυξη για την αμερικάνικη οικονομία.

Κατά στην ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,66% ή 117,52 μονάδες κλείνοντας στις 17.892 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κέρδισε  0.88% ή 42,24 μονάδες για να κλείσει στις 4.817 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 16,13 μονάδες ή 0,78% κλείνοντας στις 2.081 μονάδες.

Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη εβδομάδα για το Nasdaq ήταν η μεγαλύτερη σε επίπεδο απωλειών από τον Φεβρουάριο. Στη σημερινή ημέρα, ο τεχνολογικός δείκτης κατέγραψε τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη από τις 13 Απριλίου.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές συνεχίζουν να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο χρήσης του έτους. Μετά την προηγούμενη εβδομάδα που ανακοινωσαν τα αποτελέσματά τους εταιρείες κολοσσοί που επηρεάζουν τους δείκτες με κάθε τους κίνηση, σειρά έχουν οι εταιρείες “δεύτερης ταχύτητας.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Capitol Securities κ. Kent Engelike, “η εβδομάδα αυτή μπορεί να ειναι καθοριστική, καθώς τα αποτελέσματα των εταιρειών αυτών σε συνδιασμό με τα οικονομικά στοιχεία, μπορεί να είναι παράγοντες που θα ωθήσουν τους βασικούς δείκτες σε επίπεδα ρεκόρ”.

Στο μέτωπο των μάκρο, ο δείκτης μεταποίησης ISM υποχώρησε στο 50,8% από το 51,8% του Μαρτίου. Ωστόσο, κάθε μέγεθος πάνω από το 50% δείχνει ανάπτυξη. Όπως σχολίαζαν αναλυτές σε ξένα πρακτορεία το μέγεθος του Απριλίου παραμένει το δεύτερο υψηλότερο τους τελευταίους οχτώ μήνες.

Την ίδια ώρα, αύξηση κατά 0,3% στις δαπάνες κατασκευών σημειώθηκε τον Μάρτιο στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στο άλμα των δαπανών για κατασκευές κατοικιών που για αυτόν το μήνα έφτασε το 1,5%. Με αυτό τον τρόπο, καλύφθηκε πλήρως η υποχώρηση των δαπανών κατά 0,4% για κατασκευές εκτός των κατοικιών.Συγκριτικά με πέρυσι, έχει καταγραφεί αύξηση των δαπανών κατά 8%, με τις δαπάνες για κατασκευές κατοικιών να αυξάνονται κατά 7,6% και οι υπόλοιπες κατά 8,3%.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Amazon.com έκανε άλμα 3,68% μετά τις αναφορες του δισεκατομμυριούχου επενδυτή κ. Warren Buffet πως τα επιτεύγματα της εταιρείας σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι αξιοσημείωτα.

Στο μεταξύ, η μετοχή της Berkshire Hathaway κέρδισε 0,93% μετά την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων που έδειξαν αύξηση στα κέρδη της παρά την πτώση των κερδών στον κλάδο των σιδηροδρόμων και της ενέργειας.

Την ίδια ώρα η μετοχή της Apple έχασε 0,1% μετά την έκθεση της εταιρείας IDC πως η ζήτηση για tablets έχει υποχωρήσει κατά 15% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ήταν η όγδοη διαδοχική ημέρα απωλειών για τη μετοχή με το αρνητικό αυτό σερί να είναι το μεγαλύτερο από τον Ιούλιο του 1998.