H πτώση του Νοέμβρη συνεχίζεται στο Χρηματιστήριο

H πτώση του Νοέμβρη συνεχίζεται στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεχίστηκε η πτώση – διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο έκλεισε για 6η συνεδρίαση πτωτικά στις εφτά που έχουν γίνει έως τώρα κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, επιβεβαιώνοντας την κόπωση της αγοράς αλλά και την αδυναμία εισροής νέων κεφαλαίων.

H αγορά, με αιχμή τις τράπεζες αλλά και με τους αρνητικούς συνειρμούς που προξενεί η κρίση (νέο limit down σήμερα) σε μια εταιρεία πολλά υποσχόμενη, όπως η MLS, περιορίζει τα ρίσκα της και εγκολπώνεται αμυντικές τακτικές, έως ότου υπάρξουν νέοι θετικοί καταλύτες.

Πάντως, κύριο στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης ήταν η νέα μείωση της αξίας συναλλαγών κάτι που μαρτυρά ότι η πτώση πρωτίστως δεν ήρθε λόγω καταιγισμού ρευστοποιήσεων, αλλά λόγω ανύπαρκτου αγοραστικού ενδιαφέροντος, που θα μπορούσε να βάλει αναχώματα και άμυνες.

Η ευρύτερη «θολούρα» σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» αλλά και οι καθυστερήσεις που έχουν υπάρξει έως τώρα, έχουν προκαλέσει κάποια κόπωση στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με αποτέλεσμα να σημειώνονται ρευστοποιήσεις.

Εδώ και ημέρες στην αγορά καταγράφεται εμφανέστατη κόπωση στο momentum που έδωσε το σχέδιο «Ηρακλής» δεδομένου ότι οι διαδικασίες παίρνουν χρόνο, υπάρχουν πολλά επιμέρους ζητήματα που πρέπει να λυθούν, ενώ τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο κάθε άλλο παρά λυμένα πρέπει να θεωρούνται.
«Ο αρχικός ενθουσιασμός στις τράπεζες έχει περιοριστεί και ο βασικός λόγος είναι η αδυναμία να δοθούν πειστικές απαντήσεις στο πως οι τράπεζες θα συμμετάσχουν στο επενδυτικό κεφάλαιο ειδικού σκοπού που φέρει την ονομασία Ηρακλής. Η αδυναμία αυτή προκύπτει και από την προσπάθεια της Eurobank στο project τιτλοποίησης Cairo η οποία επίσης καθυστερεί με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα», επισημαίνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης.

Πάντως, η μεγάλη εικόνα της αγοράς δεν έχει αλλάξει, αλλά είναι σαφές ότι απαιτούνται νέοι καταλύτες που θα μπορούσαν να ιντριγκάρουν εκ νέου τους επενδυτές και να ελκύσουν νέα κεφάλαια στο σύστημα και βεβαίως πρέπει να ξεκαθαρίσει η εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής».

Σήμερα λοιπόν ο Γ.Δ. έκλεισε στις 855,92 μονάδες με πτώση 1,01% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 853,53 μονάδες, ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 866,81 μονάδες στο άνοιγμα. O FTSE 25 έκλεισε στις 2.124,65 μονάδες με πτώση 0,95%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 819,38 μονάδες με πτώση 1,87%, ενώ ο δείκτης Mid Cap έκλεισε στις 1.173,16 μονάδες με απώλειες 1,45%.

Η αξία συναλλαγών ήταν πολύ μειωμένη καθώς κατήλθε στα 42,81 εκατ. ευρώ, με τα 6,74 εκατ. ευρώ, ήτοι το 16% του συνόλου να είναι πακέτα σε Fourlis, Eurobank, OTE, Motor Oil και ΟΠΑΠ. Θυμίζουμε ότι οι μέσες συναλλαγές της περασμένης εβδομάδας ήταν λίγο πάνω από τα 63 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες η Πειραιώς δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις χάνοντας 3,83%, η Alpha Bank -2,30%, ενώ Εθνική και Eurobank υποχώρησαν κατά 1,15% και 1,14% αντίστοιχα. Στον ευρύτερο Large Cap ανοδικά έκλεισαν μόνο οι ΟΤΕ, ΟΛΠ και Σαράντης, ενώ άνω του 2% υποχώρησε η Ελλάκτωρ και άνω του 1% οι Motor Oil, ΕΛΠΕ, Jumbo, Aegean Airlines, ΓΕΚ Τέρνα, Fourlis και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον Mid Cap ασφαλώς η νέα εξαΰλωση της μετοχής της MLS ήταν το κυρίαρχο αρνητικό στοχιείο που επηρέασε εύλογα όλη την αγορά. Ο τίτλος εξ αρχής άρχισε να δέχεται πιέσεις και μετά το πρώτο δίωρο «κλείδωσε» στο limit down και στο -30%, κλείνοντας στα 0,9660 ευρώ με όγκο 270.711 τεμάχια και ανεκτέλεστο 119.262 τεμάχια! Πρόκειται για νέα χαμηλά 10,5 ετών, καθώς σ'' αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τον Απρίλιο του 2009! Μάλιστα, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έπεσε στα 12 εκατ. ευρώ!

Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα είχε απολέσει το 22% της αξίας της, ενώ από τα ιστορικά υψηλά του περασμένου Απριλίου και τα 5,32 ευρώ, υποχωρεί άνω του 80%.

Η αγορά είναι ιδιαιτέρως ανήσυχη για τις εξελίξεις στην εταιρεία, μετά και την παραίτηση του γενικού διευθυντή και μέλους του διοικητικού συμβουλίου Ιωάννη Ζάννα την Παρασκευή. Στον υπόλοιπο Mid Cap, πτώση άνω του 3% κατέγραψε η Intralot, άνω του 2% έχασαν οι AVAX, Κέκροπας και Τεχνική Ολυμπιακή και άνω του 1% οι Attica Bank, Κρι Κρι, Ικτίνος και Intracom Holdings.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Μινέρβα, ΑΝΕΚ, Ελγέκα, Lavipharm, Audiovisual, Intercontinental και Forthnet, ενώ υποχώρησαν οι Κλωσ. Ναυπάκτου, Σελόντα, Βογιατζόγλου, Χαϊδεμένος, Unibios, Καράτζης, Κλουκίνας Λάππας, ΕΚΤΕΡ, Κορδέλλου και Ιατρικό Αθηνών. Στο σύνολο της αγοράς 29 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 75 που υποχώρησαν.