«Τρελοί» όγκοι και τζίροι στις Εθνική και Πειραιώς

«Τρελοί» όγκοι και τζίροι στις Εθνική και Πειραιώς

Συνεδρίαση για... δύο ήταν η σημερινή στο Χ.Α. καθώς δύο μετοχές, οι Εθνική και η Πειραιώς δέσποσαν με καταλυτικό τρόπο, διακινώντας περίπου το 45% του τζίρου και σχεδόν το 80% του όγκου της αγοράς!

Στην Εθνική διακινήθηκαν 318 εκατ. τεμάχια με τζίρο 86,8 εκατ. ευρώ ενώ στην Πειραιώς διακινήθηκαν 265 εκατ. μετοχές αξίας 73 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολο της αγοράς στη συνεδρίαση της Τρίτης ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 327,7 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος ανήλθε στα 675,57 εκατ. τεμάχια! Πρόκειται από τους μεγαλύτερους όγκους των τελευταίων πολλών μηνών, καθώς παρόμοιοι όγκοι έγιναν τον περασμένο Μάρτιο, κατά τη διάρκεια αντίστοιχης διαδικασίας rebalancing λόγω αλλαγών στον MSCI...

Το rebalancing σε Alpha Bank και Eurobank έχει κοπάσει μερικώς ενώ ίσως κορυφωθεί αύριο που είναι η τελευταία ημέρα, ενώ σειρά έχουν πάρει οι Εθνική και Πειραιώς που οσονούπω θα αλλάξουν στάθμιση στο ελληνικό χρηματιστήριο, κάτι που θα αναβαθμίσει και την επιρροή τους στους δείκτες της αγοράς.

Ήδη η Πειραιώς έλαβε δείκτη στάθμισης free float 74% μετά τις νέες μετοχές, κάτι που θα αυξήσει την επιρροή της στο Γ.Δ. και στον FTSE 25, ενώ η Εθνική – της οποίας οι νέες μετοχές μπήκαν χθες – θα «ζυγιστεί» την προσεχή Παρασκευή.

Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί παράλληλα η επιρροή στο Γ.Δ. της Alpha Bank που τώρα είναι στο 24,11% αλλά και της Eurobank που είναι στο 13,13%. Παρόμοια μείωση θα υπάρξει και στον FTSE 25.

Θυμίζουμε ότι η μετοχή της Εθνικής θα τεθεί εκτός του πανευρωπαϊκού δείκτη STOXX 600 από το άνοιγμα των αγορών στις 21 Δεκεμβρίου. 

Απ. Σκ.