Commerzbank: Αυξάνεται το ενδεχόμενο μεγάλης πτώσης στις τιμές του πετρελαίου

Commerzbank: Αυξάνεται το ενδεχόμενο μεγάλης πτώσης στις τιμές του πετρελαίου

Σε υψηλά τριών εβδομάδων διαπραγματεύονται οι τιμές του πετρελαίου, ωστόσο σύμφωνα με τους αναλυτές της Commerzbank, οι επενδυτές δεν πρέπει να επαναπαύονται με τα επίπεδα των $50+.

Σύμφωνα με την τράπεζα, ο κλάδος της ενέργειας έχει γίνει πιο ανθεκτικός στα κακά νέα και γι'' αυτό επιλέγει να επικεντρωθεί στις θετικές ειδήσεις. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, το WTI παραδόσεως Μαρτίου ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 53,17 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 61 σεντς ή 1,1%. Παράλληλα, εμφάνισε μικρή εβδομαδιαία πτώση της τάξης των 0,05 δολαρίων.

Παράλληλα, το Brent έχασε 67 σεντς ή 1,2% κλείνοντας στα 55,57 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο. Για το σύνολο της εβδομάδας σημείωσε πτώση περίπου 0,1%.

“Η αγορά του πετρελαίου αυτή την περίοδο χαρακτηρίζεται από μία επιλεκτική αποδοχή της κατάστασης: η αυξανόμενη τιμή του αργού πετρελαίου και των μετοχών των εμπορευμάτων αγνοούνται ως ειδήσεις, όπως επίσης και η αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ. Αντίθετα, ακόμα και η πιο “μικρή” είδηση εκλαμβάνεται από τους επενδυτές ως ευκαιρία για αγορά”, σημειώνουν οι αναλυτές της Commerzbank.

“Οι κερδοσκοπικές καθαρές θέσεις long τόσο στο Brent όσο και στο WTI έχουν ήδη αγγίξει επίπεδα ρεκόρ, συνεπώς το ενδεχόμενο διόρθωσης αυξάνεται συνεχώς”, τονίζουν.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με το MarketWatch, οι περισσότεροι επενδυτές αγοράζουν futures πετρελαίου περιμένοντας πως οι τιμές θα συνεχίσουν να ενισχύονται μετά τη συμφωνία του OPEC, ωστόσο μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεως βλέποντας πως αρκετές χώρες δεν προχωρούν σε περιορισμό της παραγωγής τους.

Η IEA δεν προβλέπει αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης άμεσα

Δεν αναμένει αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης άμεσα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, λόγω της αυξανόμενης κατανάλωσης στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΙΕΑ, Fatih Birol, οι αγορές πετρελαίου ίσως εισέλθουν σε μια περίοδο υψηλής μεταβλητότητας εκτός αν φέτος οι εταιρείες αναπτύξουν νέα προγράμματα μετά από δύο χρόνια μεγάλων πτώσεων των επενδύσεων εξαιτίας των χαμηλών τιμών.

"Εάν δεν υπάρξουν σημαντικά νέα μεγάλα έργα στο τρέχον έτος, θα είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουμε την αναταραχή στην αγορά τα προσεχή χρόνια λόγω της αυξανόμενης έλλειψης προσφοράς”, προσθέτει.