​Α​νοδικό ξέσπασμα στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στις 750-770 μονάδες

​Α​νοδικό ξέσπασμα στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στις 750-770 μονάδες

To Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ξεκάθαρα ανοδική τάση. Η επταήμερη συσσώρευση γύρω από το επίπεδο των 700 μονάδων «λύθηκε» σήμερα με την αγορά της Αθήνας να κάνει άλμα 2,4% και τον Γενικό Δείκτη να κινείται πλέον πάνω από τις 720, επίπεδα που είχε να δει από την καταρρακτώδη πτώση του Μαρτίου στην έξαρση της πανδημίας. 

Οι λόγοι που δικαιολογούν την ανοδική τάση της αγοράς είναι -πλην άλλων- η ξεκάθαρη ανοδική κατεύθυνση των τιμών, είτε μεσοσταθμικά βάσει των δεικτών (ΓΔ, 25ρης, κλαδικοί, κ.λπ) είτε και επιμέρους μετοχών, η άνω των συνηθισμένων επιπέδων αύξηση του όγκου συναλλαγών, με την οποία επιτυγχάνεται η προαναφερθείσα συμπεριφορά˙ η ομαλή διάχυση αυτής της συναλλακτικής δραστηριότητας στους περισσότερους τίτλους ή και κλάδους, η μειωμένη διάθεση για ρευστοποιήσεις ή αντίστοιχα η αυξημένη διάθεση για απορρόφηση αυτών.

Τα παραπάνω συνεπικουρούνται από το πολύ θετικό κλίμα τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς, με βασικούς καταλύτες πρώτον την πιθανότατη επίλυση του προβλήματος της πανδημίας και δεύτερον τη γενική χρηματοοικονομική και μακροοικονομική κατάσταση για περαιτέρω οικονομική μεγέθυνση. Εξάλλου, και η νομισματική πολιτική εν συνόλω διευκολύνει τα μάλλα την κατεύθυνση των επενδυτικών κεφαλαίων προς τις μετοχικές αγορές.

Εστιάζοντας στην ελληνική χρηματαγορά, είμαστε «επίσημα» ανοδικοί από κλείσιμο της συνεδρίασης της 16 Νοεμβρίου στις 691,36 μονάδες, όταν και με ικανοποιητι​κούς  όγκους ο Γενικός Δείκτης αποκολλήθηκε από το πεντάμηνο καθοδικό σπιράλ, ενώ οι αρχικές τοποθετήσεις έγιναν με την πρώτη κατοχύρωση του επιπέδου των 625.

Παράλληλα, η πρόσφατη 7ήμερη συσσώρευση πέριξ των 700 μονάδων μόνο θετικές ενδείξεις παρείχε, χάρη στη στιβαρή συμπεριφορά της πλειονότητας των μετοχών . Πλέον, ο ΓΔ «κοιτάζει» την περιοχή των 770 μονάδων, με πρώτη στάση το 749.

Επιμέρους, θα χρειαζόμασταν πολλές σελίδες για να αναλύσουμε τη συμπεριφορά του κάθε «ενδιαφέροντος» τίτλου. Στις καλύτερες δέκα επιλογές, χωρίς να ισχύει κανόνας εξαντλητικής παράθεσης και με τυχαία σειρά, φαίνεται να βρίσκονται ​οι μετοχές των ΔΕΗ, Ε​ntersoft​, ΟΠΑΠ, ​Μυτιληναίο, ​Τέρνα Ενεργειακή, Performance, Κ​ΡΙ-κΡΙ​​, Σ​αράντη, ΟΤΕ, ΓΕΚ​ ​ΤΕΡΝΑ. Υπεραποδόσεις επιτυγχάνονται και με άλλες μετοχές, και αναμένεται να συνεχίσουν να επιτυγχάνονται, ακόμα και από αυτές που ήδη "έτρεξαν".

Ο Τραπεζικός έχει ισχυρή ώθηση, χάρη στις επικείμενες εξελίξεις στην κεφαλαιακή τους διάρθρωση και θωράκιση, χωρίς να αμελείται το γεγονός ότι θα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της οικονομίας, πολλώ δε μάλλον σε μια ελληνική, παραδοσιακά τραπεζοκεντρική χρηματαγορά.

Όπως όλα δείχνουν, τα μάτια των επενδυτών κοιτούν σε υψηλότερες αποτιμήσεις. Η παγίδα είναι να θεωρηθούν τα τρέχοντα επίπεδα ως «ήδη υψηλά», κρίνοντας εσφαλμένα συγκριτικά με τα χαμηλά της αγοράς στο πρόσφατο παρελθόν, Ωστόσο, αφενός η χρηματοοικονομική κατάσταση και τα μοντέλα αποτίμησης πολλών εισηγμένων, αφετέρου η ψυχολογία της επενδυτικής κοινότητας, δικαιολογούν την αισιοδοξία για διακράτηση ή ακόμα και επανατοποθέτηση.