«Βρυχάται» ο τραπεζικός κλάδος στο Χ.Α – Αλμα στις 760 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

 «Βρυχάται» ο τραπεζικός κλάδος στο Χ.Α – Αλμα στις 760 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Με τον ιστορικό Νοέμβριο να μας αποχαιρετά με ιστορικά κέρδη +29,4% στον ΓΔ, ο Δεκέμβριος φαίνεται ότι έρχεται με όρεξη για επίτευξη νέων επιδόσεων. Το ταμπλό πρασίνισε από το ξεκίνημα, ο τραπεζικός κλάδος βρυχάται στο +10,66, ο 25άρης στο +3,25%. Σε μόλις δύο ώρες συνεδρίασης οι όγκοι συναλλαγών έχουν αγγίξει τα 53 εκατ. ευρώ χωρίς πακέτα συναλλαγών, με αξιοσημείωτη διάχυση: οι μισές συναλλαγές αφορούν στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ οι υπόλοιπες στοχεύουν σε πληθώρα επιλεγμένων τίτλων.

Η χρηματαγορά κινείται με έντονη μεταβλητότητα, συνεχίζοντας ανοδικά και επιβεβαιώνοντας αφενός την ύπαρξη ανοδικής τάσης, αφετέρου την ένταση αυτής. Επιμέρους, ο βασικός μοχλός φαίνεται να είναι ο τραπεζικός κλάδος, που πλέον κινείται ιδιαίτερα υπεραγορασμένος σε σχετικά επίπεδα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει λόγος για παύση του ανοδικού μοτίβου, παρά μόνο να δικαιολογούνται διορθωτικές κινήσεις και ευκαιρίες για επανατοποθέτηση. ΕΤΕ και ΑΛΦΑ πρωτοστατούν τόσο σε απόδοση (+12% και +9%) όσο και σε συναλλακτική δραστηριότητα (8 και 7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).

Ο ΟΤΕ έπιασε και τα 14 ευρώ, κινούμενος αμυντικά μεν, σε έντονη συσχέτιση με την υπόλοιπη ανοδική αγορά. Επόμενος στόχος τα 15.10 ευρώ. Παρόμοια, εξαιρετικά συμπαγή συμπεριφορά για τη μετοχή του Μυτιληναίου που έχει επιτύχει το πρώτο επίπεδο των 11 ευρώ, με πολλές πιθανότητες για συνέχιση και πλάτη τα στιβαρά αποτελέσματα εννεαμήνου. Ο ΟΠΑΠ επίσης αναδείχτηκε ανθεκτικός στο εννιαμηνο, και έχοντας ήδη από νωρίς αποκτήσει επιθετική συμπεριφορά πάνω από τα 8.35, κινείται χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα για τα 10 ευρώ. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στοχεύει τα 8 ευρώ, παρέα με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή  που δεν διόρθωσε καν μετά την ανακοίνωση για έκτακτη εισφορά στον κλάδο. Η Motor Oil ζωντάνεψε έχοντας ήδη χαρίσει πάνω 3 ευρώ μέσα στον Νοέμβριο, ενώ παρά τις εκροές λόγω διαγραφής στη χθεσινή αναπροσαρμογή του δείκτη MSCI, συνεχίζει καταγράφοντας κέρδη +5%. Η MIG επανήλθε δυναμικά μετά τη χθεσινή σοβαρή διόρθωση, έχοντας ώθηση από το ιδιαίτερα προσοδοφόρο deal της Vivartia. Η συμπεριφορά των ΕΧΑΕ δίνει επιπλέον πόντους στο μίγμα, καθώς παρά τον αμυντικό της χαρακτήρα, κερδίζει έδαφος στο +4% με στόχο την περιοχή των 3,60. Ο πάλαι ποτέ κραταιός Τιτάνας φαίνεται να ξυπνάει έστω και καθυστερημένα, και κόντεψε στην περιοχή των 14 ευρώ, έχοντας μια αξιοπρόσεκτη -για τα δεδομένα του- μεταβλητότητα.

Από τα μικρότερα, η Entersoft συνεχίζει να εκπλήσσει καταγράφοντας με συνέπεια το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Σε παραλληλισμό και η Performance που υπεραπέδωσε έναντι όλων με το εξωπραγματικό +200% από τις αρχές της πανδημίας, και βεβαίως σε νέα ιστορικά υψηλα επίπεδα τιμών. Εκπληκτικά και τα αποτελέσματα του ΚΡΙ ΚΡΙ που μόνο χαμόγελα προσφέρει τόσα χρόνια στους μετόχους του, με στόχο την περιοχή των 7.5 ευρώ.

Μιλώντας γενικά, διατρέχοντας μια τάση και δη τόσο έντονη, δύσκολα μπορεί κάποιος να μαντέψει πού θα κορυφώσει, και καλό είναι να αποφεύγονται καθολικές ρευστοποιήσεις, αντίθετα να προτιμώνται μικρά ποσοστιαία στο χαρτοφυλάκιο αδειάσματα, ή ακόμα και επανατοποθετήσεις σε στοχευμένα επίπεδα.