8ος χρόνος, ημέρα 2434η
Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2022

Η ζωή με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι ωραία!

Η ζωή με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι ωραία!

Το νερό έχει μπει στο αυλάκι και το ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει πλέον μπει στη ζωή μας, προσφέροντας όχι μόνο σημαντικό όφελος στο περιβάλλον, αλλά και μία διαφορετική ποιότητα μετακίνησης. Και επειδή τίποτα δεν πρέπει να χαλά αυτό το όμορφο σκηνικό, η Blink έχει φροντίσει να προσφέρει ότι χρειάζεται ο κάτοχος ενός τέτοιου αυτοκινήτου για να νιώθει απολύτως ασφαλής: αξιόπιστα σημεία φόρτισης, που εξασφαλίζουν την εκάστοτε αναγκαία αυτονομία.

Βενζινάδικο αντίο, καλημέρα φορτιστή: οι επισκέψεις στα πρατήρια καυσίμων αποτελούν παρελθόν για τον κάτοχο ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, που πλέον είναι σε θέση να προγραμματίζει τον «ανεφοδιασμό» του αυτοκινήτου του με βάση τις καθημερινές μετακινήσεις του. Ήδη, στο σχετικό χάρτη, οι πράσινες «πινέζες» που δείχνουν τις τοποθεσίες που βρίσκονται οι φορτιστές της Blink γίνονται κάθε μέρα όλο και περισσότερες, διευρύνοντας τη βάση για τη βέλτιστη διαμόρφωση των μηδενικών ρύπων δρομολογίων - αλλά και αυξάνοντας, παράλληλα, τη δυνατότητα που έχει ο οδηγός για μια απροβλημάτιστη συνεδρία σε ένα από τα ήδη 390 σημεία φόρτισης, που αποτελούν μόνο τη «μαγιά» ενός δικτύου το οποίο αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και έχουν αναλάβει να κάνουν πιο άνετη και ξένοιαστη την καθημερινότητα των αστικών μετακινήσεων.

Γιατί ο κάτοχος ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ξεκινώντας το πρωί να πάει στη δουλειά του, είναι βέβαιο ότι θα φτάσει στον προορισμό του πολύ πιο ξεκούραστος από τον οδηγό ενός συμβατικού, με κινητήρα εσωτερικής καύσης μοντέλου. Κάτι που οφείλεται πρώτα από όλα στο γεγονός ότι η οδήγηση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι πιο απλή, φρένο-γκάζι, όπως σε ένα κλασικό «αυτόματο» - και ακόμα πιο άνετη. Ενώ δευτερευόντως, στη διαμόρφωση αυτής της άνεσης συμβάλλει και η έλλειψη θορύβου από τον κινητήρα. Ωστόσο όλα αυτά είναι άχρηστα αν δεν υπάρχει υποδομή να στηρίξει την όποια μετακίνηση, προσφέροντας ρεύμα για την μπαταρία ανά πάσα στιγμή. Στο σημείο αυτό είναι που έρχονται τα ήδη 390 σημεία φόρτισης της Blink να δώσουν μία πειστική απάντηση – που απαλλάσσει τον οδηγό από το λεγόμενο άγχος της αυτονομίας, πριν καν αυτό εμφανιστεί.

Η διαδικασία της φόρτισης είναι πολύ πιο απλή από τι πιστεύει κανείς: τα βύσματα Τype2 που φέρει στις άκρες του το ειδικό καλώδιο τοποθετούνται πολύ εύκολα στον φορτιστή και στην αντίστοιχη θυρίδα του αυτοκινήτου, το καλώδιο φόρτισης.

Στη συνέχεια το λόγο έχουν οι απλές τεχνολογικές εφαρμογές της Blink που δίνουν το σήμα για να ξεκινήσει η διαδικασία της φόρτισης. Είναι τότε που φέρνεις την ειδική RFID κάρτα κοντά στο σταθμό φόρτισης ή επιλέγεις φορτιστή και πρίζα μέσω της εφαρμογής Blink Mobile. Αμέσως οι σχετικές λυχνίες γίνονται μπλε και η φόρτιση ξεκινά. Έχει έρθει η στιγμή είτε για να μπεις στην Εθνική Τράπεζα στη Λεωφόρο Πεντέλης στα Βριλήσσια, είτε για να επισκεφτείς το δημαρχείο Βριλησσίων για να τακτοποιήσεις τις υποθέσεις σου. Βγαίνοντας, μπορείς εύκολα να διακόψεις τη φόρτιση είτε μέσω της εφαρμογής είτε πλησιάζοντας την κάρτα RFID κοντά στον φορτιστή. Και τότε είσαι έτοιμος να φύγεις για την εργασία σου, χωρίς να ανησυχείς για το αν θα σου βγει έκτακτο δρομολόγιο και χάσεις πολύ ρεύμα από την μπαταρία σου.

Γιατί γυρνώντας από την δουλειά σου στον Πειραιά (ή και την Ελευσίνα) μπορείς να σταματήσεις για ψώνια στο σούπερ - μάρκετ «Θανόπουλος» στην Κηφισιά, οπότε θα έχεις την ευκαιρία να ανακτήσεις την ενέργεια που ξόδεψες στις προηγούμενες διαδρομές σου. Όπως επίσης θα είχες την ευκαιρία για μια σύνδεση σε φορτιστή της Blink αν στο ενδιάμεσο βρήκες χρόνο και για τη φροντίδα της φυσικής σου κατάστασης σε ένα γυμναστήριο Alterlife ή και για μια μικρή ανάπαυλα για καφέ σε ένα «Απολλώνιον» ή ακόμα και αν χρειάστηκε να πεταχτείς να πάρεις κάποια πέργολα για τον κήπο σου από το Praktiker. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εσύ δεν θα νιώσεις ποτέ το «άγχος της αυτονομίας».(Να προσθέσουμε και ότι προσθέσεις στο πρόγραμμά σου. Praktiker, Συνεργεία, Ξενοδοχεία, Καφέ)

Χρήματα δεν χρειάζεται να έχεις μαζί σου - Όλες οι οικονομικές συναλλαγές πραγματοποιούνται αποκλειστικά με ψηφιακό τρόπο μέσω της πλατφόρμας Blink Mobile. Κάθε εγγεγραμμένο μέλος δημιουργεί και διαχειρίζεται έναν ηλεκτρονικό λογαριασμό στον οποίο διατηρεί χρήματα. Μόλις ολοκληρωθεί η φόρτιση, το ποσό χρέωσης που προκύπτει αφαιρείται αυτόματα από το διαθέσιμο υπόλοιπο του λογαριασμού.

Εννοείται ότι για να απολαύσεις όλες αυτές τις ανέσεις θα πρέπει να έχεις κατεβάσει στο κινητό σου τη σχετική εφαρμογή της Blink. Η εγγραφή στην πλατφόρμα της Blink είναι απλή, γίνεται δε δωρεάν και σε πλήρη συμμόρφωση με το Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ).

Οι φορτιστές AC που παρέχονται από την εταιρεία είναι μιας πρίζας (1x22kW) ή δυο πριζών (2x22kW) – με τους φορτιστές δύο πριζών να μπορούν να εξυπηρετούν δύο ηλεκτρικά οχήματα ταυτόχρονα. Όλα τα οχήματα που κινούνται στην Ευρωπαϊκή αγορά είναι συμβατά με τις πρίζες Type 2 και κατ’ επέκταση με τους φορτιστές της Blink.

Σημειώστε, τέλος, ότι η χρέωση στο δίκτυο της Βlink γίνεται με βάση την ηλεκτρική ενέργεια (kWh) που καταναλώνει ο κάθε οδηγός, χωρίς κρυφές χρεώσεις και πάγια συνδρομητών. Το κόστος της υπηρεσίας ανέρχεται στα 0,40€/ kWh + Φ.Π.Α., όπως αναφέρεται και στην εφαρμογή Blink Mobile, στις πληροφορίες του εκάστοτε φορτιστή για τα εγγεγραμμένα μέλη και 0,48€/ kWh + Φ.Π.Α. για τους guest.

Αυτή η χρέωση αποτελούσε – και αποτελεί ακόμα περισσότερο στις μέρες μας – ένα ζωτικής σημασίας στοιχείο για τον χρήστη του οχήματος, αφού εξασφαλίζει ένα ασύγκριτα χαμηλότερο – σε σχέση και με τη βενζίνη, αλλά και με το diesel - κόστος μετακίνησης. Και επειδή οι αριθμοί σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ πιο αποκαλυπτικοί, έχετε υπόψη ότι αν σε ένα μέσο συμβατικό αυτοκίνητο με τυποποιημένη κατανάλωση βενζίνης της τάξης των 6,5 l/100 km το κάθε χιλιόμετρο σας κοστίζει σχεδόν 16 λεπτά του ευρώ (και σε ένα diesel: 10 λεπτά), σε ένα αντίστοιχο ηλεκτρικό αυτοκίνητο με κατανάλωση της τάξης των 15 kWh/100 km το κόστος αυτό πέφτει στα μόλις 6,0 λεπτά! Οπότε, οποιοδήποτε άλλο σχόλιο είναι απλώς περιττό…