Θα πετύχει άραγε η επιχειρηματική μετάλλαξη της Apple;

Θα πετύχει άραγε η επιχειρηματική μετάλλαξη της Apple;

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης μετά από το έντονο «sell off», του φθινόπωρου του 2018, κατέγραψαν μέσα στο 2019 εξαιρετικές αποδόσεις. Ο δείκτης S&P 500, έκλεισε το τετράμηνο με κέρδη της τάξεως του 17.51%, τα υψηλότερα από το 1987. Ταυτόχρονα ο δείκτης Dow Jones παρουσίασε άνοδο της τάξεως του 14%, την μεγαλύτερη από το 1999.

Η τελευταία ημέρα του Απριλίου ήταν μια καλή ημέρα για τις μετοχές της General Electric (GE) και της Seagate Technology stock (STX) που παρουσίασαν αποτελέσματα αισθητά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Όμως ήταν μια κακή ημέρα για την μετοχή Alphabet (GOOGL) της μητρικής εταιρίας της Google, μετά από τη δημοσίευση απογοητευτικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας έπεσε πάντως στην μετοχή της Apple (AAPL) η οποία κινήθηκε ανοδικά κατά σχεδόν 5% στις μετασυνεδριακές συναλλαγές, διότι παρουσίασε πολύ θετικότερα αποτελέσματα, από αυτά που ανέμενε η αγορά και από αυτά που εκτιμούσαν οι χρηματιστηριακοί οίκοι. Έτσι η μετοχή της Apple, έκλεισε το πρώτο τετράμηνο με χρηματιστηριακή απόδοση της τάξεως του 27% με τιμή κλεισίματος τα $200.57.

Είχαμε παρουσιάσει προ εβδομάδων στο «out of the box» του Φιλελεύθερου μια ανάλυση της Apple, σχετικά με τη στροφή της στο χώρο της παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών. Αυτή η στροφή στην πολιτική της Apple κρίθηκε αναγκαία, καθώς η αγορά των iPhones παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης στις αγορές της Κίνας και της Ευρώπης, από τα μέσα του 2018 και μετά. Η συρρίκνωση των πωλήσεων των iPhones δείχνει πως θα συνεχιστεί με πιο γρήγορους ρυθμούς μέσα στο 2019, γεγονός που έχει οδηγήσει αρκετούς αναλυτές να αναμένουν πτώση της τιμής της μετοχής της Apple κατά 25% με τιμή στόχο τα $150.

Τα συνδρομητικά έσοδα από την παροχή υπηρεσιών που προσφέρει η Apple, αποτελούν πλέον το 16% του συνολικού κύκλου εργασιών της και ανήλθαν κατά τη διάρκεια του Q1 στα $11.45 δισ. τα έσοδα αυτά κυρίως προέρχονται από την Apple TV+ (υπηρεσίες βίντεο και ταινιών), από την Apple Arcade (υπηρεσίες on line gaming) και από την Apple News+ (υπηρεσίες ειδήσεων και τηλεοπτικών μαγκαζίνο). Αντίθετα τα έσοδα από τις πωλήσεις iPhones συρρικνώθηκαν κατά 17%, στα $31 δισ. Τα κέρδη ανά μετοχή, ανήλθαν στα $2.46 έναντι $2.36 που εκτιμούσε η αγορά και το μέρισμα είναι 77 cents αντί για 73 cents που ανέμεναν οι αναλυτές.

Οι αναλυτές της J.P.Morgan, εκτιμούν πως ο προσανατολισμός της Apple στο χώρο της παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών θα την οδηγήσει αναπόφευκτα σε εξαγορές μεγάλου βεληνεκούς. Έχουν θέσει δε, τους ακόλουθους κλάδους ως απόλυτα συμβατούς με την περαιτέρω ανάπτυξη της Apple. Τον κλάδο του «video gaming», δηλαδή των παιχνιδιών, τον κλάδο των “smart home speakers” δηλαδή των έξυπνων οικιακών ηχείων και του «video content» δηλαδή της παραγωγής περιεχομένου τηλεθέασης.

H J.P.Morgan, ονοματίζει την Activision Blizzard (ADVI), την Sonos (SONO) και τη Netflix (NFLX), ως τους πιθανότερους στόχους εξαγοράς. Το κατά πόσον θα πετύχει αυτή η ριζική μετάλλαξη της Apple, θα φανεί σε βάθος χρόνου. Προς το παρόν η αγορά δέχεται με ενθουσιασμό, τα πρώτα αποτελέσματα από αυτήν τη νέα φάση στην πορεία της εταιρείας.

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.