Πάμε κόντρα στην πραγματικότητα! Θα γλυτώσουμε;

Πάμε κόντρα στην πραγματικότητα! Θα γλυτώσουμε;

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Προχθές είχα μια συζήτηση με έναν καθηγητή Πανεπιστημίου και προσπαθούσα να του απαντήσω στο ερώτημα, του τι εννοούμε όταν μιλάμε για διασύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας. Χθες μου παρουσιάστηκε μια μελέτη, που εμφάνιζε πως η πλειοψηφία των αποφοίτων των οικονομικών σχολών, θεωρεί πως το κέρδος δεν αποτελεί θεμιτό στόχο.

Η αλήθεια είναι και πως και στις δυο περιπτώσεις αισθάνθηκα ανήσυχα, αμήχανα και άβολα, διότι πράγματα που για εμάς θεωρούνται προφανή, όπως είναι η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας ή ότι το κέρδος είναι αποτέλεσμα της οικονομικής δραστηριότητας, για κάποιους συμπολίτες μας αποτελούν στην καλύτερη περίπτωση, απορία και στην χειρότερη, άρνηση.

Και έρχονται τα αποτελέσματα Glassdoor Economic Research από τις ΗΠΑ, για να εντείνουν ακόμα περισσότερο την ανησυχία και το φόβο, για το που θα καταλήξει αυτό το αρνητικό σπιράλ εναντίωσης στην πραγματικότητα, που ολοένα και περισσότερο γιγαντώνεται στη χώρα μας. Στην προμετωπίδα της αυτής της έρευνας, αναφέρεται πως όλες οι επιχειρήσεις, από τις βιομηχανικές μονάδες μέχρι τις αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες, από τις εταιρίες μόδας μέχρι τις εταιρίες καλλυντικών, από τις εταιρίες τροφίμων μέχρι τις τράπεζες, από τα hedge funds μέχρι τις πολεμικές βιομηχανίες, από τις εταιρίες αυτοματισμού μέχρι τη ναυτιλία, από τα venture capitals μέχρι τις χρηματιστηριακές εταιρίες, κτίζουν ομάδες εργασίας που εστιάζουν στο πως να καταστήσουν την σωρεία δεδομένων που συγκεντρώνουν, σε αξιόπιστο υλικό επεξεργασίας και από αυτό πως να εξάγουν συμπεράσματα για τα προϊόντα, τους καταναλωτές, τις τάσεις της αγοράς, τον ανταγωνισμό και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί. Μπορεί η παραγωγή να περνάει στα χέρια των μηχανών, αλλά η αναζήτηση του insight που ερμηνεύεται στα ελληνικά ως διορατικότητα, ενορατικότητα ή διαίσθηση, ανήκει ακόμα στον άνθρωπο. Η Glassdoor υποστηρίζει πως η ζήτηση για Data Scientists, δηλαδή για επιστήμονες που ασχολούνται με δεδομένα, θα βαίνει διαρκώς αυξανόμενη.

Οι data scientists μαζί με τους software engineers, αποτελούν και θα αποτελούν για πολλά χρόνια, τις ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση και όχι μόνο από τις τεχνολογικές εταιρίες. Το μέλλον όλων των επιχειρήσεων, βασίζεται στον ορθό σχεδιασμό του μέλλοντος. Και αυτός μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την εξερεύνηση και εκμετάλλευση όλων των δεδομένων που αφορούν στο επιχειρησιακό οικοσύστημα.

Τα 25 επαγγέλματα για νέους πτυχιούχους στις ΗΠΑ, που έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση και που προσφέρουν τους υψηλότερους αρχικούς μισθούς είναι κυρίως επαγγέλματα του ψηφιακού χώρου και της υψηλής τεχνολογίας. Θα τα αφήσω αμετάφραστα, μια που όροι που χρησιμοποιούνται είναι διεθνείς :

1 Data Scientist
2 Software Engineer
3 Product Manager
4 Investment Banking Analyst
5 Product Designer
6 UX Designer
7 Implementation Consultant
8 Java Developer
9 Systems Engineer
10 Software Developer
11 Process Engineer
12 Front End Developer
13 Product Engineer
14 Actuarial Analyst
15 Electrical Engineer
16 Mechanical Engineer
17 Design Engineer
18 Applications Developer
19 Test Engineer
20 Programmer Analyst
21 Quality Engineer
22 Physical Therapist
23 Field Engineer
24 Project Engineer
25 Business Analyst

Οι πρώτες ετήσιες αμοιβές των νέων πτυχιούχων εκκινούν από τα $65.000 και φτάνουν στα $95.000. Είναι μεγάλη η ανάγκη, οι νέοι πτυχιούχοι να γνωρίζουν ακόμα και τις τελευταίες ταχύτατες εξελίξεις της αγοράς, τις οποίες ακόμα και τα αμερικανικά πανεπιστήμια αδυνατούν να ακολουθήσουν. Οπότε πρωτοπόρες και σημαντικές εταιρίες όπως είναι η Facebook, η Amazon, η Salesforce, η Google, η Microsoft, η Uber, η Bloomberg, η Capital One, η Apple, η Bank of America, η J.P. Morgan, η Goldman Sachs και η Viasat οργανώνουν ειδικά κέντρα εκπαίδευσης, τα γνωστά και ως “coding boot camps” στα οποία οι νέοι πτυχιούχοι ενημερώνονται και εκπαιδεύονται στην τελευταία λέξη της ψηφιακής τεχνολογίας. Στόχος, είναι να καλυφθεί και το παραμικρό κενό γνώσης, ανάμεσα σε αυτά που διδάχθηκαν οι νέοι πτυχιούχοι στα πανεπιστήμια και σε αυτά που παρήχθησαν στα ερευνητικά κέντρα των μεγάλων εταιριών.

Μετά από αυτό, σκεφθείτε αν έχουμε την ηρεμία, την ψυχραιμία και την υπομονή να εξηγήσουμε στους καθηγητές γιατί τα πανεπιστήμια πρέπει να βγάζουν πτυχιούχους που αναζητά η αγορά ή να εξηγήσουμε στους απόφοιτους οικονομικών σχολών πως η επιχειρηματικότητα και το κέρδος είναι αυτά που κινούν την οικονομία και τον κόσμο. Και πως αυτή ακριβώς η αναζήτηση κέρδους, είναι που θα δώσει και σε αυτούς τους ίδιους, δουλειά.

Η εμμονή της χώρας να ακολουθεί το παιχνίδι των μετρίων, των ανίκανων, των φοβικών και των ιδεοληπτικών, μας κινεί αντίθετα προς την πραγματικότητα. Το παράθυρο ευκαιρίας για την αναστροφή της αρνητικής πορείας, είναι μικρό, αλλά είναι το μόνο που μπορεί να μας σώσει και περνάει μέσα από την πλήρη υιοθέτηση των αρχών της οικονομικής ελευθερίας, της καινοτομίας, της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Αρχές που προκαλούν αλλεργία στο μέτωπο του αντιδραστικού κρατισμού που συγκροτείται μεθοδικά στη χώρα μας, αγκαλιάζοντας όλους όσους τρέμουν στην ιδέα να χάσουν αυτή την μάχη με το αύριο.

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.