Οι μετοχές της μαριχουάνας, κρύβουν ακόμα ευκαιρίες;

Οι μετοχές της μαριχουάνας, κρύβουν ακόμα ευκαιρίες;

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Το φθινόπωρο στο «out of the box» του Φιλελεύθερου, είχαμε δημοσιεύσει ένα άρθρο με τίτλο: «Από το Μαριχουάνα Stop στο Marijuana Stock». Εκεί είχαμε αναφέρει πως όπως το μιούζικαλ του 1971 είχε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, έτσι και οι μετοχές των εταιριών μαριχουάνας, θα απέδιδαν μεγάλα κέρδη.

H μετοχή της Cronos Group (CRON) διπλασίασε την τιμή της, ενώ η Aurora Cannabis (ACB) και η Canopy Growth (CGC) ανέβηκαν κατά 50% μέσα στο 2019. Οι μετοχές των εταιριών αυτών κινήθηκαν ανοδικά με το που φάνηκε η δυναμική τους. Ακολούθησε ένα χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια του οποίου η επενδυτική κοινότητα ανέμενε με αγωνία τόσο την ανταπόκριση των μεγάλων ομίλων όπως της Coca Cola, της Constellation Brands και η Molson Coors Brewing, στα σχέδια χρήσης εκχυλισμάτων μαριχουάνας, όσο και την αντίδραση των αρχών που ελέγχουν και ρυθμίζουν την αγορά φαρμάκων και τροφίμων στις ΗΠΑ. Και ήρθε το 2019 να προσφέρει συγκινήσεις και αποδόσεις. Και αυτό συνέβη, όταν η επιφυλακτικότητα έδωσε την θέση της στον ενθουσιασμό και οι μετοχές κινήθηκαν πολύ γρήγορα, πολύ ψηλά και τώρα γεννιούνται τα ερωτήματα, για το αν έφτασε η ώρα που οι επενδυτές θα πρέπει να εγκαταλείψουν το πάρτι, ή όχι.

Το γεγονός είναι πως παρ' όλο που η μαριχουάνα και όλο το επιχειρηματικό οικοσύστημα που έχει κτισθεί γύρω από την επεξεργασία και χρήση της, είναι απολύτως νόμιμα στον Καναδά, η εικόνα στις ΗΠΑ παραμένει θολή. Κάθε πολιτεία των ΗΠΑ ακολουθεί τη δική της πολιτική σε σχέση με τη νομιμοποίηση της χρήσης ή όχι, ακόμα και με τη μορφή παράγωγων προϊόντων με μικρή περιεκτικότητα σε εκχυλίσματα. Σε αρκετές πόλεις πάντως, η κατανάλωση ποτών με εκχυλίσματα μαριχουάνας έχει προβληματίσει τις παραδοσιακές ποτοποιίες αλκοολούχων ποτών. Η χρήση αποσταγμάτων της μη ψυχοδραστικής ουσίας cannabidiol, επιτρέπει στον μέσο Αμερικανό να προσεγγίζει με απενοχοποιημένο τρόπο και με ευκολία τα ποτά της βιομηχανίας της μαριχουάνας.

Ένα ζήτημα κλειδί για την πορεία των εταιριών μαριχουάνας είναι η πίεση των Δημοκρατικών προς την κατεύθυνση της πλήρους νομιμοποίησης, με πρώτο βήμα την άρση της απαγόρευσης για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των εταιριών που ασχολούνται με την επεξεργασία και την εμπορία μαριχουάνας. Μέχρι τώρα οι εταιρίες αυτές, δραστηριοποιούνται μέσω ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών σε μετρητά, που δεν εξασφαλίζει διαύγεια και διαφάνεια στην απεικόνιση των στοιχείων των ισολογισμών. Ακόμα οι εταιρίες αυτές επωμίζονται σημαντικά κόστη για τη διαχείριση του συστήματος πληρωμών και διακανονισμών, όπως για παράδειγμα για την προστασία, τη φύλαξη και την μεταφορά των μετρητών, μέσω προσλήψεων ειδικών φρουρών αλλά και ειδικών λογιστών για να παρακολουθούν την όλη διαχείριση των εισροών. Επιπλέον οι εταιρίες, αναγκάζονται να δημιουργούν δικές τους αλυσίδες λιανικού εμπορίου για να ξεπερνούν το αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο.

Όπως και να έχουν τα πράγματα σήμερα, η αποποινικοποίηση της χρήσης μαριχουάνας και η έγκριση σκευασμάτων για ιατρική χρήση, φαίνεται πως θα κυριαρχήσει σε βάθος χρόνου. Ειδικά μετά της είσοδο της Coca Cola και της Pepsico, στον χώρο αυτό και το λανσάρισμα μη αλκοολούχων ποτών με εκχυλίσματα μαριχουάνας, ο κλάδος αποκτά ένα ανέλπιστο σύμμαχο, αφού όλοι γνωρίζουμε το ειδικό βάρος αυτών των δυο εταιριών των soft drinks. Εκτιμάται ως μόλις ξεπεραστούν οι λεγόμενες παιδικές χρηματιστηριακές ασθένειες, που έχουν συνοδεύσει τους πρώτους μήνες διαπραγμάτευσης των μετοχών στα χρηματιστήρια, όπως είναι οι ανακολουθίες στα εκτιμώμενα μεγέθη και στα αποτελέσματα, η χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών και ο σκεπτικισμός των χρηματιστηριακών αναλυτών απέναντι σε μία νέα κατηγορία εταιριών, θα ακολουθήσει ένας ακόμα ανοδικός κύκλος. Αυτήν την φορά οι αναλυτές εντάσσουν στις προτιμήσεις τους την ΗΕΧΟ Corp (ΗΕΧΟ), ενώ συστήνουν ρευστοποιήσεις στη μετοχή της Cronos Group (CRON). H HEXO Corp είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τορόντο και έχει οκταπλασιάσει τη τιμή της από το 2014. Διαπραγματεύεται επίσης στο χρηματιστήριο του Nasdaq.

 


*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.