Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί ή StartUps;

Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί ή StartUps;

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ και των συν αυτώ, με την πραγματικότητα, την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, μπορεί να συγκριθεί μόνο με την σχέση ενός βρέφους με την Κβαντομηχανική. Και αυτό με μεγάλη επιείκεια. Φυσικό ήταν λοιπόν, να μπερδεύτηκε ο πρωθυπουργός και να πήγε σε κοινωνικό καφενείο, να μιλήσει για startups.

Oι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016, εντάσσονται μέσα στα πλαίσια της ενίσχυσης και υποστήριξης δομών που δεν είναι επιχειρήσεις και που θα μπορούσαν κάλλιστα να ανταγωνιστούν πραγματικές επιχειρήσεις, πραγματικούς πρωταγωνιστές της ζωής, που να παράγουν και να πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες. Με την εκπεφρασμένη άποψη πως "η χώρα δεν μπορεί να κινείται με βάση τα θέλω της αγοράς, αντίθετα η αγορά πρέπει να προσαρμόζεται στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο που υπάρχει", η κυβέρνηση είχε προωθήσει την έννοια της σύγχρονης κολεκτίβας στα σημερινά επιχειρηματικά δρώμενα.

Κάτι παρόμοιο είχε σχεδιαστεί και εφαρμοστεί, στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Στοά των Εμπόρων, επί της οδού Βουλής. Όπου οι χώροι είχαν διατεθεί σε τέτοια παράξενα εταιρικά/κοινωνικά σχήματα και όχι σε κανονικούς νέους επιχειρηματίες με business plans, με νέες ιδέες ή με ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις. Είχαν προτιμηθεί οι περίφημες ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας και οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, αντί για τις πραγματικές επιχειρήσεις. Όλο αυτό το εναλλακτικό επιχειρηματικό πλαίσιο με “κοινωνικό πρόσημο και αλληλεγγύη” δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ακόμα εξυπηρέτηση στους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ για να περνούν ευχάριστα την ώρα τους, να αποκτούν εισοδήματα κάτω από το ραντάρ των φορολογικών, ασφαλιστικών και ρυθμιστικών αρχών. Και αυτό διότι στις κοινωνικές επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν ούτε έλεγχοι, ούτε ασφαλιστικές, ούτε φορολογικές υποχρεώσεις.

Δεν ενδιαφέρει λοιπόν, ούτε η δημιουργία θέσεων εργασίας που να αμείβονται καλά, ούτε η παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Και φυσικά όλες αυτές οι κοινωνικές επιχειρήσεις, εντάσσονται σε κρατικά προγράμματα στήριξης, επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Δηλαδή με δυο λόγια, έχουμε ένα μικρό παράλληλο επιχειρηματικό σύστημα που αναδιανέμει κρατικούς πόρους στα πλαίσια του αγνού κολεκτιβισμού, όπως τον αντιλαμβάνονται τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον απολαμβάνουν οι οπαδοί του.

Σε ένα τέτοιο λοιπόν κοινωνικό καφενείο / παντοπωλείο, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός για να μιλήσει για την επιχειρηματικότητα και τα startups, στα πλαίσια της προφανούς σύγχυσης και της ιδεολογικής ανατροπής που κυριαρχεί τον κυβερνητικό λόγο. Αφού εκθείασε την αυτενέργεια των ενεργών πολιτών, το κοινωνικό στίγμα, την κοινωνική προσφορά και την δραστηριοποίηση στα πλαίσια της κοινωνικής και συλλογικής οικονομίας, τόνισε πως πρέπει οι νέοι πρέπει να έχουν ικανοποιητική δραστηριότητα και κερδοφορία που να έχει αντανάκλαση στο κοινωνικό σύνολο. Και έκλεισε με αναφορές στην ζούγκλα της αγοράς εργασίας.

Ευτυχώς, απομένουν λίγες ακόμα ημέρες για να τελειώνουμε με τα ιδεοληπτικά οράματα και τους πάσης φύσεως μηχανισμούς απομύζησης πόρων, υπέρ των εναλλακτικών συνεταιριστικών δραστηριοτήτων και εις βάρος των πραγματικών νέων επιχειρηματιών. Το συμμάζεμα από την διακοπή της διασπάθισης των έστω και ελάχιστων κρατικών πόρων και επενδύσεων, πρέπει να διοχετευθεί στην διαδικασία της δημιουργίας πραγματικών θέσεων εργασίας και ανάπτυξης και όχι της συντήρησης παρασιτικών καφενέδων, ομάδων κολεκτιβισμού και αναστοχασμού του σοσιαλιστικού παράδεισου που έχει δύσει για πάντα.


*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.