Η εικόνα του αυτονόητου, με απλά λόγια

Η εικόνα του αυτονόητου, με απλά λόγια

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

«Τα ανθρώπινα όντα δεν είναι φτιαγμένα για να κατανοούν λογική και αριθμούς. Είναι φτιαγμένα για να κατανοούν ιστορίες και εικόνες», αναφέρει σε βιβλίο του ο Roger Schank, που είναι ένας από τους κορυφαίους μελετητές στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και της γνωστικής επιστήμης.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, δόθηκε μια μεγάλη μάχη για να περάσει στους Έλληνες πολίτες, μια άλλη προοπτική βασισμένη στην λογική, στους αριθμούς και στο αυτονόητο. Όπως είχε γράψει και ο George Orwell, «έχουμε ναυαγήσει και βυθιστεί τόσο βαθιά, που η επαναδιατύπωση της έννοιας και του ορισμού του αυτονόητου, αποτελεί το πρώτο βασικό μας καθήκον».

Η όμορφη εικόνα του κράτους με τη μορφή ενός μαρσιποφόρου θηλαστικού, είναι ιδιαίτερα εύληπτη και αυτονόητη για την πλειονότητα των συμπολιτών μας. Μια ήρεμη εικόνα με στοργή, με φροντίδα, με δυνατές σχέσης εξάρτησης, καθώς αποπνέει την άνεση και τη θαλπωρή του μάρσιπου από την μια και την ευκολία και τη σταθερότητα του θηλασμού από την άλλη. Αυτή είναι η εικόνα του κράτους, που κυριαρχεί στη σκέψη της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας.

Εάν σε αυτή την εικόνα, προσθέσουμε ιστορίες βασισμένες σε διηγήσεις δομημένες πάνω σε ισχυρά στερεότυπα και σε εμμονικές αντιλήψεις, τότε συμπληρώνεται με ευκολία το παζλ της πλήρους και ασφυκτικής εξάρτησης των πολιτών από το κράτος, τις δομές του και τις λειτουργίες του.

Έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τι λέει; Το αυτονόητο. Πως το κράτος, δεν μπορεί από μόνο του να δημιουργεί θέσεις απασχόλησης και να γιγαντώνεται εις βάρος της πραγματικής οικονομίας. Πως το κράτος, δεν μπορεί να παρέχει επιδόματα και συντάξεις, αν αυτά δεν προκύπτουν από το μεγάλωμα της οικονομίας. Πως το κράτος, δεν είναι το κέντρο του κόσμου. Πως το κράτος, πρέπει να αλλάξει ρόλο. Πως το κράτος, πρέπει να συνεπικουρεί και να υποβοηθά την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη. Πως το κράτος, δεν παράγει πλούτο από μόνο του, αλλά πως στηρίζεται και βασίζεται στον πλούτο που παράγουν οι παραγωγικές δυνάμεις, η ιδιωτική οικονομία και η επιχειρηματικότητα.

Αυτή είναι η νέα εικόνα. Μια εικόνα απλή, με ελάχιστους αριθμούς, που να χρωματίζουν αχνά το φόντο. Μια εικόνα που για να την ζωγραφίσεις χρειάζεσαι κάποια απαραίτητα εργαλεία και ένα συγκεκριμένο περιβάλλον. Και ποια είναι αυτά τα εργαλεία; Το κράτος δικαίου, η λειτουργική παιδεία, η εύρυθμη δημόσια διοίκηση, το άνοιγμα των αγορών, η ελευθερία στις οικονομικές συναλλαγές και η εμβάπτιση της επιχειρηματικότητας μέσα σε συνθήκες ανταγωνισμού και καινοτομίας.

Η εικόνα του «κράτους – τροφού» και του «κράτους – αφέντη», εκ των πραγμάτων ξεπερνιέται, όσο και να αντιστέκονται με νύχια και δόντια οι καλλιτέχνες που την φιλοτέχνησαν και που την συντηρούν με θρησκευτική ευλάβεια, όλα αυτά τα χρόνια. Η νέα εικόνα έχει αρχίσει ήδη να στήνεται. Το καβαλέτο, ο μουσαμάς, το τελάρο άρχισαν ήδη να παίρνουν τις θέσεις τους. Αν αποτύχει η νέα εικόνα, στη σειρά της θα υπάρξει το μαύρο.

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.