Κ. Χαροκόπος

Η «κοινωνική τραπεζική» και οι πραγματικές ζημιές

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Τις τελευταίες ημέρες, οι χρηματιστηριακοί αναλυτές, οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και οι διαχειριστές κεφαλαίων προσπαθούν να διαμορφώσουν μια εικόνα για τη επόμενη ημέρα του τραπεζικού συστήματος και να σχεδιάσουν την επενδυτική τους στρατηγική, βασισμένοι στις εκθέσεις και στις συστάσεις της Goldman Sachs και της J.P. Morgan.
Η «κοινωνική τραπεζική» και οι πραγματικές ζημιές

Ερωτευμένοι παράφορα, με το παρελθόν

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Το κλασσικότερο παράδειγμα κλειστού επαγγέλματος, το οποίο έπρεπε να ανοίξει στα πλαίσια της μεταρρυθμιστικής πορείας της χώρας, είναι το επάγγελμα του φαρμακοποιού. Όλοι θυμόμαστε τις μάχες των συνδικαλιστών του κλάδου κατά του μνημονίου και κατά των δεσμεύσεων που είχαν αναλάβει οι ελληνικές κυβερνήσεις για το άνοιγμα του συγκεκριμένου επαγγέλματος. 
Ερωτευμένοι παράφορα, με το παρελθόν

Οι αρμοί και τα τούβλα του ΣΥΡΙΖΑ και η ΤτΕ

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Και ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε προχθές ματαίως, να μαζέψει τα αμάζευτα με τις δηλώσεις του περί των αρμών της εξουσίας, διασκεδάζοντας τις αρνητικές εντυπώσεις και την πληθωρική καζούρα, βγήκε ένας πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα να κάνει τα πράγματα ακόμα πιο τρομακτικά.
Οι αρμοί και τα τούβλα του ΣΥΡΙΖΑ και η ΤτΕ

Ελλάδα: Ένα Μουσείο με παράδοξα και παθογένειες

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Η χώρα μας αποτελεί ένα τεράστιο Αρχαιολογικό Μουσείο για όσους θέλουν να γνωρίσουν από κοντά, στοιχεία του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού. Για όσους όμως ζουν μόνιμα σε αυτήν την χώρα, η ζωή τους μοιάζει με μια αέναη ξενάγηση σε ένα μουσείο γεμάτο παράδοξα και παθογένειες. Παράδοξα εκθέματα και βιτρίνες με παθογένειες, που πλέον δεν προκαλούν την παραμικρή ευχαρίστηση σε κανέναν.
Ελλάδα: Ένα Μουσείο με παράδοξα και παθογένειες

Με εμπιστοσύνη φτάσαμε στο 0,9% και όχι με νταούλια

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Πρέπει να περνάει δύσκολες στιγμές ο μέγας νταουλιέρης, μετά από την πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά, κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1%. O ίδιος, εν μέσω νταουλιών, ζουρνάδων και χορών στην Πλατεία Συντάγματος, είχε καταφέρει τον Ιούνιο του 2015, να οδηγήσει τις αποδόσεις στο 15,5%.
Με εμπιστοσύνη φτάσαμε στο 0,9% και όχι με νταούλια

Η ΛΑΡΚΟ και ο Έλλην Μάγος Χουντίνι

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Πραγματικά είναι άξιος θαυμασμού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πάντα με τρόπο απλό, ξέρει να βρίσκει λύσεις ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. Αρκετοί, τoν παρομοιάζουν με τον διάσημο Μάγο Χουντίνι, που έστω και την τελευταία στιγμή καταφέρνει να επιτύχει το «θαύμα» του. Αναρίθμητα τα θαύματα του, κυρίως στον οικονομικό τομέα.
Η ΛΑΡΚΟ και ο Έλλην Μάγος Χουντίνι

Μαγκάλια, κάρβουνα και καμένα μυαλά

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Εκτιμώ πως δεν υπάρχει πολίτης που να μην είχε ακούσει την ιστορίες με τα μαγκάλια, τις λιποθυμίες και τις επτά πληγές του Φαραώ, που διηγούντο οι επικοινωνιολόγοι του Σύριζα. Ιστορίες που είχαν ως στόχο να διεγείρουν το θυμικό των κινημάτων του «δεν πληρώνω» και των αγανακτισμένων, της άνω και κάτω πλατείας Συντάγματος. Ιστορίες που συνέβαλαν στην άνοδο του διδύμου Τσίπρα - Καμμένου στην εξουσία...
Μαγκάλια, κάρβουνα και καμένα μυαλά

Και τι μας νοιάζει τι γίνεται στην Γερμανία;

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Αρκετές φορές μου έρχεται στο μυαλό η αμερικανική ρήση «think globally, act locally», που σε ελεύθερη ερμηνεία σημαίνει πως πρέπει να σκεφτόμαστε με όσο δυνατόν μεγαλύτερη ευρύτητα πνεύματος με βάση το τι γίνεται στον κόσμο και ακολούθως να εφαρμόζουμε αυτές τις σκέψεις, σε εγχώριο επίπεδο.
Και τι μας νοιάζει τι γίνεται στην Γερμανία;

Υπάρχει ακόμα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ή όχι;

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο και δημιουργικότερο, από το να έχει κάποιος επαφή με τους νέους. Τυχαίνει στο περιβάλλον μου να υπάρχουν πολλά άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας, που έχουν επιλέξει να μείνουν στην Ελλάδα σε πείσμα των καιρών και που εργάζονται σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας του ιδιωτικού τομέα.
Υπάρχει ακόμα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ή όχι;

Όταν στις αγορές δεν βλέπεις πέρα από τη μύτη σου

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
«Τρομάζετε τους αναγνώστες με τους τίτλους σας, περί φούσκας και ενδεχόμενου κραχ», σημειώνει ένας επαγγελματίας της αγοράς σε ένα κριτικό e-mail του. Δυστυχώς γι? αυτόν, αδυνατεί να συνειδητοποιήσει το γεγονός, που όλοι επενδυτές ανά τον κόσμο αναγνωρίζουν: ότι οι αγορές ανεβαίνουν πάνω στον γκρεμό της πτώσης τους.
Όταν στις αγορές δεν βλέπεις πέρα από τη μύτη σου

H «προστασία» είναι μέρος της κουλτούρας μας

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
H προστασία της πρώτης κατοικίας. Η προστασία των κεκτημένων. Η προστασία της παράδοσης. Η προστασία της φέτας. Η προστασία των απεργιών. Η προστασία των συνδικαλιστών. Η προστασία των κλειστών επαγγελμάτων. Η προστασία των κρατικών επιχειρήσεων. Ο προστατευτισμός είναι ένα παραπροϊόν της Μεταπολίτευσης και είναι ριζωμένος βαθιά, μέσα στην αντιδραστική σκέψη του Έλληνα, δεκάδες χρόνια τώρα.
H «προστασία» είναι μέρος της κουλτούρας μας

Μια απλή αφήγηση του τελευταίου άθλου του Ηρακλή

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Στο μεγάλο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, έρχονται ταυτόχρονα δυο σημαντικότατες εξελίξεις. Η πρώτη, είναι  σχετική με την δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών, μέσω της ένταξης τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 30 Απριλίου. Η δεύτερη, είναι η παρουσίαση του σχεδίου “Ηρακλής”, που αφορά στην παροχή εγγυήσεων στις τιτλοποιήσεις των τραπεζών.
Μια απλή αφήγηση του τελευταίου άθλου του Ηρακλή

Η διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας και ο κορονοϊός

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Η στάση του Λευκού Οίκου, απέναντι στην Κίνα, μετά από την εκδήλωση του κορονοϊού και τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από την Κινεζική κυβέρνηση, χαρακτηρίστηκε ως επιθετική, σύμφωνα με δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων. Ειδικότερα οι εκτιμήσεις για την επιβράδυνση της Κινεζικής οικονομίας, έδωσαν τροφή για σκληρές ανακοινώσεις και από τις δυο πλευρές.
Η διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας και ο κορονοϊός

Ο Κυριάκος προχωράει. Η ΝΔ θα ακολουθήσει;

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Είναι διάχυτη στους πολίτες η εκτίμηση, ότι το βαρύ έργο της επανόδου στην κανονικότητα, της οικονομικής ανάταξης, των μεταρρυθμίσεων και των απαραίτητων αλλαγών και προσαρμογών στην χώρα μας, το έχουν επωμιστεί ο πρωθυπουργός μαζί με μια ολιγομελή ομάδα κυβερνητικών στελεχών. Από εκεί και πέρα το χάος.
Ο Κυριάκος προχωράει. Η ΝΔ θα ακολουθήσει;

Τράπεζα Eurobank και Eurobank Συμμετοχών

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Ήδη από τον Μάιο του 2019, έχει ξεκινήσει η ξετύλιγμα του στρατηγικού σχεδιασμού της μεταμόρφωσης της Eurobank. Εκτιμώντας ότι σχεδόν η πλειονότητα των επενδυτών δεν έχει αντιληφθεί τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί και με αφορμή την απόσχιση του τραπεζικού κλάδου από την εισηγμένη εταιρία, θα προβούμε σε μια ιστορική αναδρομή και μια περιγραφή της παρούσας κατάστασης.
Τράπεζα Eurobank και Eurobank Συμμετοχών

Το κάψιμο των σημαιών είναι μεγάλο business

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Οι εικόνες που συχνά παρακολουθούμε στους τηλεοπτικούς δείκτες, στις οποίες το οργισμένο πλήθος καίει σημαίες δυτικών χωρών, αποτελεί μέρος της καθημερινότητας σε αρκετές περιοχές των οποίων οι κάτοικοι χαρακτηρίζονται από αντιδυτικό μένος. Ένα μένος, που υποδαυλίζεται από τις κυβερνήσεις, σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού, ώστε ο κόσμος να μην εστιάζει στα απολυταρχικά καθεστώτα και στις πολιτικές τους.
Το κάψιμο των σημαιών είναι μεγάλο business

Μία θετική, μία επιφυλακτική & μία αρνητική έκθεση

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας, είναι κατά πρώτον, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Fitch και κατά δεύτερον, η επιτυχής έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, με αποτέλεσμα την άντληση 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,85%. Δύο κατ' εξοχήν θετικά γεγονότα, που σηματοδοτούν μια σαφέστατη αλλαγή του κλίματος της οικονομίας.
Μία θετική, μία επιφυλακτική & μία αρνητική έκθεση

Οι εκπτώσεις φόρου και τα απλά μαθηματικά

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Διαβάζουμε ότι επεκτείνονται οι ηλεκτρονικοί φορολογικοί έλεγχοι και ότι θα επιβάλλονται ποινές σε όσες δεν προβαίνουν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές ορισμένου ύψους, ανάλογα με το εισόδημα τους. Ότι θα παταχθεί η παραοικονομία, με βάση την αυστηροποίηση των κανόνων και των ρυθμίσεων, αλλά και την ταυτόχρονη υιοθέτηση κάποιων κινήτρων για τους πολίτες.
Οι εκπτώσεις φόρου και τα απλά μαθηματικά

Η πεταλούδα, ο κορονοϊός και το πετρέλαιο

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Η Θεωρία του Χάους είναι ένας τομέας των μαθηματικών, με διάφορες εφαρμογές σε κλάδους διαφόρων επιστημών όπως είναι η φυσική, τα οικονομικά και η βιολογία. Η θεωρία του Χάους μελετά τη συμπεριφορά ορισμένων μη γραμμικών δυναμικών συστημάτων, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις αρχικές τους συνθήκες.
Η πεταλούδα, ο κορονοϊός και το πετρέλαιο

Οι εγκληματικές ιδεοληψίες του Σύριζα, ζουν ακόμα

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Σίγουρα μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2019, έχει ελαφρύνει λίγο ο τρόπος με τον οποίο η Ελληνική κοινωνία ρίχνει ματιές πίσω στο παρελθόν. Το γεγονός ότι η καθημερινότητα των πολιτών έχει καθαρίσει από τον θόρυβο των δηλώσεων των στελεχών της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμένου, αρκεί από μόνο του, για να έχει φέρει τα μυαλά μας στη θέση τους.
Οι εγκληματικές ιδεοληψίες του Σύριζα, ζουν ακόμα

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα