Το Ιράν απέφυγε χθες να προχωρήσει σε νέα πλήγματα κατά του Ισραήλ, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν 3 δισ. δολάρια από ιρανικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία μεταφέρθηκαν αεροπορικώς από το Άμπου Ντάμπι στην Τεχεράνη, μετέδωσε σήμερα ειδησεογραφικό πρακτορείο που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης.
Όπως αναμεταδίδει το ισραηλινό μέσο Kan, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αμερικανικό μήνυμα περιλάμβανε επίσης διαβεβαίωση ότι το Ισραήλ θα περιορίσει τις επιθέσεις του στον Λίβανο.
דיווח באיראן: המשטר נצר את האש אתמול לאחר ערובה מארה"ב שישראל תרסן את תקיפותיה בלבנון והפשרה של נכסים איראניים בשווי 3 מיליארד דולר. ע"פ הדיווח, בסוכנות ידיעות המזוהה עם משמרות המהפכה, הנכסים הועברו בטיסה מאבו דאבי לטהראן, למרות הגבלות התעופה במדינהhttps://t.co/jTfbmyvEof
— כאן חדשות (@kann_news) June 9, 2026
Η ανταλλαγή μηνυμάτων πραγματοποιήθηκε χθες μέσω καταριανής αντιπροσωπείας, ενώ το αεροσκάφος που μετέφερε τα αποδεσμευμένα κεφάλαια προσγειώθηκε σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο της ιρανικής πρωτεύουσας, παρά τους περιορισμούς που ισχύουν στις πτήσεις πάνω από το Ιράν.
Χθες σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, μετά από ισραηλινό πλήγμα στη συνοικία Νταχίγια της Βηρυτού, πριν οι δύο πλευρές ανακοινώσουν κατάπαυση του πυρός.
Το αρχηγείο έκτακτης διοίκησης των Φρουρών της Επανάστασης ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Ανακοινώνουμε την αναστολή των επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων, όμως εάν συνεχιστούν η επιθετικότητα και οι εχθρικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στον νότιο Λίβανο, θα ακολουθήσουν πολύ πιο σκληρά και συντριπτικά μέτρα».
Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστήριξαν επίσης ότι τα πυρά κατά του Ισραήλ αποτελούσαν απάντηση στην ισραηλινή επίθεση στη Νταχίγια.
Λίγες ώρες αργότερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τοποθετήθηκε δημόσια για τις απειλές της Τεχεράνης περί επανέναρξης των επιθέσεων σε περίπτωση ισραηλινών επιχειρήσεων στον Λίβανο. «Τις τελευταίες 24 ώρες, το Ιράν και η Χεζμπολάχ επιχείρησαν να μας επιβάλουν μια νέα εξίσωση. Κατά την άποψή μου, αυτό είναι απαράδεκτο και δεν μπορεί να γίνει ανεκτό», δήλωσε ο Νετανιάχου.
Παράλληλα, έστειλε σαφές μήνυμα αποτροπής προς την Τεχεράνη, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε νέα ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ θα αντιμετωπιστεί με σφοδρή απάντηση. «Αν το Ιράν επιχειρήσει να μας πλήξει ξανά, θα απαντήσουμε με ισχύ», διεμήνυσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας κλιμάκωσης παρά την εύθραυστη εκεχειρία.
