Συμπτώματα που προειδοποιούν για έμφραγμα του μυοκαρδίου

Συμπτώματα που προειδοποιούν για έμφραγμα του μυοκαρδίου

Σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση εμφράγματος του μυοκαρδίου είναι η ηλικία, η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και η υψηλή πίεση. Πότε θα συμβεί; Κανείς δεν ξέρει, όμως, η πρόκληση εμφράγματος εμφανίζει συγκεκριμένα συμπτώματα τα οποία θα παρουσιαστούν όταν ένας θρόμβος θα φράξει τα αγγεία και θα εμποδίσει την ομαλή ροή του αίματος προς την καρδιά.

Τα συμπτώματα του εμφράγματος διαφέρουν από οργανισμό σε οργανισμό, ενώ το πιο γνωστό σύμπτωμα που “χτυπάει” κόκκινο συναγερμό για τον οργανισμό και για την ίδια μας τη ζωή, είναι αυτό του πολύ δυνατού πόνου στο στήθος. Αν και οι πόνοι στο στήθος δεν εμφανίζονται στο 100% των περιπτώσεων, είναι το πιο αναγνωρίσιμο σύμπτωμα του εμφράγματος. Να θυμάστε ότι δεν είναι ένα απλό “σφίξιμο”, που μπορεί να προέρχεται ακόμη και από απλό στρες, αλλά πολύ έντονος πόνος που όσοι τον έχουν βιώσει τον περιγράφουν σαν να κάθεται ένας ελέφαντας πάνω τους. Να θυμάστε ότι ο πόνος του εμφράγματος διαρκεί λίγα λεπτά και στη συνέχεια έρχεται και φεύγει.

Ωστόσο, καλό θα ήταν να παρατηρείτε με προσοχή τις αντιδράσεις του σώματός σας, ώστε να αντιληφθείτε έγκαιρα ότι κάτι δεν πάει καλά και να ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια, όταν κάποιο από τα παρακάτω δευτερεύοντα συμπτώματα  του εμφράγματος, κάνουν την εμφάνισή τους.

Δείτε ποιά είναι αυτά:

Πόνοι στο σώμα

Ο πόνος και το σφίξιμο μπορεί να εμφανιστεί - εκτός από το στήθος και το αριστερό χέρι - και σε άλλα σημεία του σώματος. Οπως:

* Άνω κοιλιακή χώρα
* Ώμος
* Πλάτη
* Λαιμός
* Δόντια ή σαγόνι

Ανεξήγητη ξαφνική κόπωση και κομμένη αναπνοή

Η κούραση και η δυσκολία στην αναπνοή είναι δυο τρόποι για να σας πει το σώμα σας ότι χρειάζεται ξεκούραση. Εκτός από αυτό, όμως, μπορεί να είναι και μια προειδοποίηση ότι η καρδιά σας δεν λειτουργεί σωστά και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην πίεση του της ασκείται. Η ανεξήγητη κόπωση και η δύσπνοια είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα που θα πρέπει να σας οδηγήσουν να λάβετε ιατρική συμβουλή, καθώς τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται μήνες πριν το έμφραγμα, κυρίως στις γυναίκες.

Εντονη εφίδρωση, τόσο την μέρα, όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας

Η έντονη εφίδρωση, όταν δεν ασκείστε ή δεν καταπονείτε το σώμα σας, είναι ενδεχομένως ένα δείγμα κακής καρδιακής λειτουργίας. Ιδρώνετε περισσότερο από το φυσιολογικό, όταν οι φραγμένες αρτηρίες δυσκολεύονται να διευκολύνουν την ομαλή ροή του αίματος. Η εφίδρωση βοηθά στο να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα, γι'αυτό εάν παρατηρείτε ότι οργανισμός σας έχει την τάση να παράγει συχνά κρύο ιδρώτα, καλύτερα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Δυσπεψία, ναυτία και εμετοί

Εάν δεν έχετε προβλήματα με το στομάχι και την πέψη σας και ξαφνικά παρατηρείτε ότι τον τελευταίο καιρό υποφέρετε από ναυτίες ή καούρες, καλό θα ήταν να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, καθώς τα φαινόμενα δυσπεψίας - εάν δεν ξεκινούν από γαστρεντερικό σύστημα - τότε μπορεί και να σημαίνουν προβλήματα στην καρδιά. Ωστόσο, το ότι τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, τα οποία είναι υψηλού κινδύνου για έμφραγμα του μυοκαρδίου, εμφανίζουν συχνά γαστρεντερικές ενοχλήσεις, πολύ συχνά μπερδεύει την σωστή και έγκαιρη πρόβλεψη των περισταστικών.

Όταν συμβεί το έμφραγμα

Εαν αντιληφθείτε ότι βρίσκεστε στη δύσκολη κατάσταση της εξέλιξης ενός εμφράγματος του μυοκαρδίου, όσο κι αν είναι δύσκολο κρατείστε την ψυχραμία σας και προσπαθήστε όσο το δυνατόν να μην πανικοβάλεστε, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την κατάστασή σας.
Εάν είστε, ήδη σε θεραπεία για την καρδιά σας, τηλεφωνήστε ή εσείς ή κάποιος που βρίσκεται κοντά σας στον γιατρό σας για να τον συμβουλευθείτε και να σας συστήσει τί πρέπει να κάνετε. Ακόμη και η λήψη μιας απλής ασπιρίνης εκείνη τη στιγμή μπορεί να σας σώσει τη ζωή, ή να σας γλιτώσει από τα χειρότερα.
Σε κάθε περίπτωση καλέστε (ή εσείς ή κάποιος άλλος) τις πρώτες βοήθειες και μεταβείτε άμεσα στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Και φυσικά μην ξεχνάτε να μην παραβλέπετε τα συμπτώματα, καθώς όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί ιατρικά το περιστατικό του εμφράγματος, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες σοβαρών μόνιμων επιπτώσεων και βλαβών της καρδιάς.