«Ρολά» για το ΣΕΥΥΠ ετοιμάζει η κυβέρνηση!

Του Βασίλη Βενιζέλου

Ούτε μία λέξη, ούτε καν μία νύξη διαθέτει το αρμόδιο υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση συνολικά, προκειμένου να διαψεύσει την υπόγεια προετοιμασία για την κατάργηση του πολύ δραστήριου και πολύ αποτελεσματικού Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), σειρά σημαντικών πορισμάτων του οποίου βρίσκονται ακόμη καταχωνιασμένα στα συρτάρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας...

Κι ενώ οι ψίθυροι για την κατάργηση του ΣΕΥΥΠ πυκνώνουν διαρκώς, με το πρόσχημα της συνένωσης κάποιων ελεγκτικών μηχανισμών του δημοσίου, οφείλουμε να επισημανουμε μία σειρά κινδύνων τους οποίες ενέχει η διάλυση του Σώματος:

- Το ΣΕΥΥΠ είναι ένα απόλυτα εξειδικευμένο σώμα. Στελεχώνεται από επιστήμονες με εξειδίκευση στους ελέγχους στο χώρο της υγείας που έχει και τη μεγαλύτερη διαφθορά. Με τη φημολογούμενη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο ΣΕΕΔ, ή υπό άλλον οργανισμό, η εξειδίκευση θα χαθεί

- Θα περιοριστούν οι έλεγχοι  σε ιδιωτικές κλινικές, μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας και οργανισμούς, που κάποιοι από αυτούς βρίσκονται σε εξέλιξη.

- Η μεταφορά-κατάργηση του ΣΕΥΥΠ από το υπουργείο Υγείας θα δηλώσει την πλήρη πολιτική αδυναμία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού να διατηρήσει  τον πλέον ισχυρό ελεγκτικό του μηχανισμό.

- Η ήττα του Ανδρέα Ξανθού θα είναι ακόμη πιο σημαίνουσα εάν αναλογισθεί κανείς ότι οι αρμοδιότητες  του ΣΕΥΥΠ φαίνεται ότι θα απορροφηθούν από ένα οργανισμό του οποίου ο ρόλος, μέχρι σήμερα, ήταν να ελέγχει τη νομιμότητα των διοικητικών πράξεων και τα πτυχία των δημοσίων υπαλλήλων.

- Αναμένεται, τους επόμενους μήνες,  από το ΣΕΥΥΠ  πλήθος πολύ σημαντικών πορισμάτων, τα οποία αφορούν κατασπατάληση μεγάλων χρηματικών ποσών του δημοσίου από τον ιδιωτικό τομέα.

- Η τοποθέτηση των φερομένων ως ενοποιούμενων Σωμάτων υπό  κάποιον... ειδικό Γραμματέα κάποιου υπουργείου και όχι υπό κάποιον υπουργό θα δημιουργήσει σαφώς μια σειρά από διοικητικά και γραφειοκρατικά εμπόδια, τα οποία θα οδηγήσουν στην ολοκληρωτική δυσλειτουργία και την αναποτελεσματικότητα, ίδιον της σημερινής δημοσίας διοίκησης στην χώρα μας, άλλωστε.

- Η βίαιη αποστελέχωση του ΣΕΥΥΠ και η μη ολοκλήρωση των εκατοντάδων ελέγχων, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη ή αναμέμνεται η έναρξή τους, θα έχουν ως αποτέλεσμα την διάσωση επιόρκων και ενόχων, αλλά και την στέρηση σημαντικών εσόδων για το δημόσιο.

Η διαπλοκή τρίβει τα χέρια της...